Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott az olimpiai ezüstérmes Franciaország ellen vívta harmadik csoportmeccsét a kölni Európa-bajnokságon. Az első félidő után a remek védekezésnek és a jó dobóformának köszönhetően csak három ponttal vezetett a francia válogatott. A második félidőben Hanga Ádám óriási triplája visszahozta a győzelmi reményeket, de végül a sokszor görcsösen játszó francia válogatott megnyerte a végletekig izgalmas mérkőzést.

A magyar válogatott az Európa-bajnokság első napján elszenvedett 10 pontos, Bosznia-Hercegovina elleni vereség (95-85) után szombaton az Európa-bajnoki címvédővel néztek szembe, és végül 15 ponttal kapott ki Sztojan Ivkovics csapata Doncicéktól (88-103). Hanga Ádám sérülése miatt nem játszott a szlovén válogatott ellen, de Szlovénia ettől függetlenül is egyértelműen jobbnak bizonyult.

Franciaország válogatottja egy teljesen más stílusú, főleg alsó poszton kiváló játékosokka rendelkező csapat. A nyár elején a Minnesota Timberwolveshoz cserélt Rudy Gobert 3-szor volt All-Star, és 3-szor választották az Év Védőjének az NBA-ben. 2014 óta erősíti a nemzeti csapatot, de az előző Eb-t pont kihagyta. A 26 éves Guerschon Yabusele élete formájában van - két év NBA után lehúzott egy szezont Kínában, majd tavaly francia bajnok lett, idén pedig Spanyolországban ért fel a csúcsra a Real Madrid egyik húzóembereként.

A csapat játékmesterét Evan Fournier-t 10 éve draftolta a 20. helyen a Denver Nuggets, és azóta is az NBA-ben kosarazik, mint megbízható pontszerző és kinti dobó, aki a második idényét fogja elkezdeni a New York Knicksnél. A nála két évvel fiatalabb, 27 éves Timothe Luwawu-Cabarrot inkább a védekezésben jeleskedik. Ő 2016 óta van az NBA-ben, jelenleg az Atlanta Hawks csapatában játszik. A FIBA-világranglistán negyedik helyezett franciák az első meccsükön kikaptak a németektől (63-76) majd megverték a litvánokat (73-77).

A magyar csapat Hopkins - Allen - Vojvoda - Hanga - Benke ötössel állt fel. A franciák Gobert - Yabuselle - Fournier - Tarpey - Albicy kezdővel vágtak neki a meccsnek.

A Himnusz alatt a válogatott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Már az első percekben hat ponttal elhúztak a franciák, Hanga triplája jelentette az első magyar pontokat a meccsen (6-3). Pár perc múlva Yabuselle adta el a labdát, és az ellentámadásnál Hanga két védő között tett fel egy szép ziccert.

A sérüléssel küszködő magyar bedobót nemsokkal később lecserélte Ivkovics Váradi Benedekre. A franciák Fournier triplájával növelték a különbséget (13-5). A magyar játékosoknak nagyon nehéz dolguk volt a 216 cm magas Goberttel, akinek sokszor próbálták bejátszani a labdát a csapattársak. A negyed felénél már hét pontnál járt a franciák óriás termetű centere. Goberten kívűl a védekezésben a legtöbb gondot Guerschon Yabusele, a Real Madrid magasbedobója okozta.

Két perccel a negyed vége előtt tízpontos különbség volt a két csapat között, de Váradi vezérletével ígéretes támadásokat vezetett a magyar válogatott. Keller kosarát követően Hanga szép triplája után már csak öt ponttal vezettek a franciák (19-14).

Hanga nagyott küzdött Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sőt, Eilingsfeld János is betalált középtávolról, 11-0-ás rohanást produkált a koncentráltabb védekezést bemutató magyar csapat az első negyed utolsó három percében (19-16). Az első játékrész Hanga büntetőivel zárult, de a Real Madrid légiósa csak az egyiket dobta be (21-17).

Hanga és Keller palánkos hárompontosával indítjuk a második negyedet. Sajnos az Efes bedobója, M'Baye is eredményes vot kinntről (27-23). A védekezésben sokszor gondot okoztak az elváltások, mivel rendre magasabb játékosokon kellett védekeznie a magyar kosarasoknak. Ennek ellenére a negyed feléhez érve Luwawu-Cabarrot hármasa után még mindig csak négy ponttal vezetett az olimpiai ezüstérmes (32-28). Benke Szilárdnak rendre a 213 cm magas centerrel, a Real Madridban játszó Vincent Poirierrel kellett megküzdenie, és mondhatni jól állta a sarat a magyar dobóhátvéd.

Benke Szilárd (b) és a francia Andrew Albicy a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Franciaország - Magyarország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vojvoda triplát hibázott a sarokból, és az ellentámadásból Poirier zsákolt egy óriásit, picit elhúztak a franciák három perccel a negyed vége előtt (38-31). Benke remek ívű tempódobása után a következő támadásnál Yabusele szabálytalankodott, és mivel ez volt a francia csapat ötödik személyi hibája, ezért büntetőket dobhatott a magyar csapat. Benke nem hibázott (40-37).

Kiválóan védekezett a magyar csapat, és egyre bátrabb megoldásokat mutattak be a magyar játékosok.

Perl passza után Eilingsfeld volt eredményes két méterről, a franciák időt is kértek a magyar kosár után (40-39). A félidőre hárompontos hátrányban vonult pihenőre a magyar csapat (42-39).

Keller Ákos (b) és Hanga Ádám (j), valamint a francia Rudy Gobert a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Franciaország - Magyarország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tizenkét pontos Hanga Ádám, aki négyből három triplát dobott be, mellett megoszlottak a dobott pontok a magyar játékosok között. Rosco Allen és Keller Ákos 5, Benke Szilárd, Váradi Benedek, és Eilingsfeld János 4 ponttal zárt az első félidőben. A franciáknál a 9 pontos és 5 lepattanót szerző Rudy Gobert vitte a prímet. Guerschon Yabusele szintén 9 pontot tett a közösbe.

A magyar csapat a tizenkét triplakísérletéből hatot dobott be, a francia kísérleteknek viszont csak alig több mint harmincöt százaléka talált be.

A lepattanócsatát is Goberték nyerték (17) a palánkok alatt gyakran szenvedő magyarokkal (9) szemben.

Gobert ellen nehéz dolga volt a csapatnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A harmadik negyedben Hopkins triplája után Vojvoda vétett sportszerűtlen hibát, így Albicy két sikeres büntetője után ismét támadhattak a franciák (48-42).

Támadásban ritmustalan volt a magyar csapat,

majd a harmadik rontott kísérletünk után Gobert szépen lépett be Fournier passza után a festékbe, és a Minnesora centere egy óriási zsákolással szerzett pontot.

Némileg belealudtunk az első percekbe, így Sztojan Ivkovics időt kért, hogy rendet tegyen a fejekben (52-42).

Hanga Ádám (b2) és Mikael Hopkins (j2) valamint a francia Terry Tarpey (k) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Franciaország - Magyarország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyed feléhez érve rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot, így mindkét csapat több büntetőt dobhatott. Hopkins közeli kosara után Keller Ákos egy óriási blokkot adott a New York irányítójának, Evan Fourniernek, majd Váradi Benedek dobott be egy triplát. Sikerüt tíz ponton belülre kerülnie a magyar csapatnak (59-50).

Sajnos Fournier vezérletével zsinórban kilenc pontot szerzett a francia válogatott, majd Váradira lépéshibát fújtak a bírók (65-50).

Benke triplája a legjobbkor érkezett, de támadásban nem mindig találták meg a tiszta helyzeteket a magyar játékosok. A negyed tizennégypontos francia vezetéssel zárult (67-53).

Remekül kezdte a magyar válogatott az utolsó negyedet. Keller majd Eilingsfeld pontjaival sikerült tíz ponton belülre kerülni (67-58).

Bár a triplákat jól dobták a magyar játékosok, a büntetőszázalékon lehetett volna javítani (66,7 %).

Sajnos több hibával is játszott a magyar csapat, két támadásból két eladott labdát produkáltak. A franciákat sem lehetett dícsérni, mivel tizennyolc labdát adtak el a meccsen Goberték.

A franciák első kosarára négy percet kellett várni, Heurtel kinntrő volt eredményes.

Vojvoda faulttal együtt dobott be egy hárompontost, de Gobert kihagyott ziccere után sajnos nem tudtunk élni a lehetőséggel (70-63).

Gobert lépéshiba után zsákolt óriásit, a bírók sípja néma maradt. Hanga büntetői sajnos ismét eladta a labdát a magyar csapat a szokatlanul görcsösen játszó franciák ellen (72-67). Váradi szemfüles kosara után Allen szerzett labdát,

majd Hanga Gobertről dobott be egy óriási triplát egy perccel a meccs vége előtt (74-72).

A Real légiósa tizennyolcadik pontját szerezte a meccsen.

A franciák elhamarkodták a támadást, majd Vojvoda állt bele egy triplába a magyar győzelemért, de a dobás leperdült a gyűrűről. A magyarok faultoltak, de Albicy mindkét büntetőjét kihagyta. Sajnos a lepattanóért való harcban újra szabálytalankodtunk, így Yabusele két sikeres büntetőt dobhatott (76-72). Allen remekül tört be, és a magyar magasember kosara után a franciák időt kértek kétpontos előny birtokában (76-74). A magyar csapat szabálytalankodott, és Fournier mindkét büntetője sikeres volt (78-74).

Az utolsó másodpercekben Váradi triplakísérlete leperdült a gyűrűről, és így a francia válogatott megnyerte a mérkőzést.

A magyar csapat legjobbja Hanga Ádám volt ,aki 18 pontja mellett 4 lepattanót és 3 gólpasszt is szerzett. A franciáknál Yabusele 17 ponttal zárt.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, B csoport (Köln): Franciaország - Magyarország 78-74 (21-17, 21-22, 25-14, 11-21)
Legjobb dobók: Hanga 18, Hopkins 10, Benke 9, Váradi 9, Vojvoda 8 illetve Yabusele 17, Gobert 15, Fournier 10
További eredmények:
Németország-Litvánia 109-107 (19-19, 27-22, 20-24, 23-24, 7-7, 13-11) - kétszeri hosszabbítás után
Bosznia-Hercegovina - Szlovénia 97-93 (26-32, 23-20, 23-21, 25-20)