Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság B-csoportjának második fordulójában a magyar válogatott az Eb cmívédő Szlovéniával játszott a kölni Lanxess Arénában. Az első félidőben húszpontos különbség alakult ki a két csapat között, majd a folytatásban sima győzelmet aratott a világ egyik legjobb játékosával felálló szlovén csapat az olykor szép megoldásokat bemutató magyar válogatott ellen.

Sajnos a Real Madrid kiválósága, Hanga Ádám egy kisebb sérülés miatt nem léphetett pályára Szlovénia ellen, így a magyar csapat Keller - Allen - Benke - Vojvoda - Váradi ötössel kezdte a meccset. A szlovénok a Blazic - Cancar - Nikolic - Tobey - Doncic kezdővel léptek pályára. Luka Doncic a Dallas Mavericks sztárja napjaink egyik legismertebb kosárlabdázója, Goran Dragic pedig az előző, 2017-es Európa-bajnokság legjobb játékosa volt.

A magyar válogatott a Himnusz alatt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szlovénok egy 5-0-ás rohammal indították a találkozót, a magyar játékosok kísérletei kimaradtak az első négy percben. A kosárcsendet Vojvoda törte meg egy alapvonali betörés után (2-8).

Sajnos már az első percektől kiderült, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban a szlovén válogatottal.

A negyed felénél Doncic egy no look (nem néz oda, ahova passzol) átadással hozta helyzetbe Cancart, aki óriási zsákolással húzta be a labdát a gyűrűbe (2-13). Az időkérés után sem javult a helyzet, a magyar csapat 1/8-al kezdett a mezőnyből.

A szlovén Luka Doncic (b) és Mike Tobey, valamint Mikael Hopkins (k) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Doncic óriási blokkot adott Hopkinsnak, majd Blazic révén újabb triplát süllyesztettek el a szlovénok (5-18). Hopkins később javított, és a magyar csapat egy 9-0-ás rohammal némileg közelebb került az Európa-bajnokhoz (11-19).

Az első negyedben a szlovénok háromszor annyi lepattanót (15) szereztek mint a magyar csapat (5).

A második negyedet tizenhárompontos hátrányból kezdte a magyar csapat (16-29). Azért a magyar csapat is okozott szép pillanatokat a kölni közönségnek: Vojvoda kiváló ütemben adta fel a labdát Kellernek, és a Falco centere óriásit zsákolt. Sajnos védekezésben továbbra sem tudtuk tartani a lépést a szlovénokkal, Dimec a festéken belülről, Prepelic pedig a triplavonalról büntetett minket (22-36).

A szlovén Aleksej Nikolic (b) és Váradi Benedek a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bírók olykor fura ítéletekkel is sújtották a magyar csapatot. Dimec durva könyöklése Benke ellen is megtorlatlan maradt. A második negyed feléhez érve Doncic kiválóan passzolt Zoran Dragicshoz, aki nem hibázott távolról.

Lassan kialakult a meccsen a húszpontos különbség (22-41).

A Dallas Mavericks csapatának sztárja, Luka Doncic láthatóan nagyon élvezte a játékot: két perccel a negyed vége előtt egy gyönyörű ziccerrel növelte a különbséget. Vojvoda zsákolása után Prepelic triplája azonba tovább tartotta a húszpontos differenciát (30-52). A félidőt Doncic félpályás triplája zárta volna, de szerencsére kimaradt (33-54).

Doncic megállíthatatlan volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Váradi és Benke triplájával kezdte a magyar csapat a harmadik negyedet, majd Vojvoda is betalált egy szép betörés után (41-56). Az Alba dobóhátvédje a tizenegyedik pontját szerezte ekkor a meccsen. Doncic ezekben a pillanatokban mindent csinált a mérkőzésen:

lepattanót szedett, gólpasszokat adott, és óriási hárompontosokat dobott bárkiről, aki odaállt védekezni.

A szlovén irányító a harmadik negyed közepén 20 pont, 7 lepattanó, és 6 assiszttal áll. A kölni stadionban ekkor már zúgott az MVP rigmus.

A csereként beállt Somogyi kosara után Golomán osztott ki egy blokkot Dimecnek. Két perccel a negyed vége előtt huszonhárom pont volt a különbség a két csapat között, de a magyar csapat becsülettel küzdött a világklasszis gárda ellen (55-78). A negyedik negyed előtt hatvan dobott ponttal állt Magyarország a címvédő ellen (60-88).

Benke Szilárd (b) és a szlovén Ziga Dimec a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Perl Zoltán remek tempódobása és büntetője indította az utolsó negyedet. Pár perccel később Benke remek ütemű passzal játszotta meg Eilingsfeld Jánost egy elzárás-leválás után (69-93). Prepeliccsel továbbra sem tudtunk mit kezdeni,

a szlovénok bedobója a negyedik tripláját dobta be hat perccel a meccs vége előtt.

Blazic kosara már a századik szlovén pontot jelentette a mérkőzésen (71-101). A meccs utolsó perceiben Perl és Somogyi szerzett pontokat, majd Eilingsfeld János talált be közelről (80-101). Sőt, Perl egy szép csel után egy triplát is dobott az utolsó percben: a Falco játékosa tizenöt ponttal és hat gólpasszal zárta a mérkőzést. A magyar válogatott olykor szép megoldásokkal szerzett pontokat az NBA-sztárokkal felálló Eb-győztes ellen, de azt is hozzá kell tenni, hogy a negyedik negyedre a szlovénok teljesen kiengedtek.

Magyarország - Szlovénia 88-103 (16-29, 17-25, 27-34, 28-15)
Legjobb dobók: Perl 18, Hopkins 14, Eilingsfeld 13, Váradi 11, Vojvoda 11 illetve Doncic 20, Prepelic 14, Blazic 11, Cancar 11
Németország - Bosznia-Hercegovina 92-82 (18-20, 24-27, 28-11, 22-24)
Franciaország-Litvánia 77-73 (23-25, 17-16, 10-15, 27-17)