Vágólapra másolva!
Határok nélkül címmel szervez kézilabda és kulturális fesztivált Székelyudvarhelyen 2022. augusztus 17-20. között a Magyar Kézilabda Szövetség, az Együtt növünk fel!-alapítvány és a székelyföldi város önkormányzata.

Kulturális, zenei és gasztronómiai programok mellett a kézilabdán lesz a hangsúly a négynapos fesztiválon, amelyet első alkalommal rendeznek meg.

„Két évvel ezelőtt már tervben volt a fesztivál, ám akkor, valamint tavaly a koronavírus-járvány miatt meghiúsult – emelte ki Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. – Idén újra nekifutottunk, és sikerült tető alá hozni az eseményt. Az MKSZ évek óta elhivatottan segíti a határon túli magyar kézilabdázást, az utóbbi pár évben az Együtt növünk fel!-alapítvány révén a korábbinál is szervezettebb formában. Ezért is nagy öröm, hogy végre összegyűlhetünk, azokkal a határon túli magyar utánpótláscsapatokkal együtt, akik évek óta részesei a programnak. Ahogy egymás között szoktuk mondani: erőnket összemérjük, és össze is adjuk! Nem lesz másként ez augusztus közepén Székelyudvarhelyen sem."

„2019 óta kiemelten segíti a Magyar Kézilabda Szövetség a határon túli magyar kézilabdázást, a kezdetektől részt veszek a munkában, ami óriási megtiszteltetés számomra, egy álomfeladat, hiszen ez által talán vissza is tudok adni a sportágnak és a magyaroknak – mondta el az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Székelyudvarhelyen született, kétszeres olimpiai 4. helyezett, 229-szeres magyar válogatott Ilyés Ferenc. – A koronavírus-járvány alatt újragondoltuk a támogatás formáját, és az MKSZ létrehozott egy alapítványt. Fontos küldetést teljesítünk, szerencsére nagyszerű, elhivatott kollégák segítenek ebben a Szövetségben, egyfajta missziót igyekszünk teljesíteni Székelyföldön, Partiumban, Délvidéken és a Felvidéken."

Első alkalommal kerül megrendezésre a Kézilabdafesztivál Székelyudvarhelyen Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

A fesztivál kézilabdás programjának elemei a fiú, illetve leány utánpótlástorna határon túli és anyaországi magyar csapatok részvételével, valamint az augusztus 19-én 18 órától a városi sportcsarnokban sorra kerülő gálamérkőzés, amelyen a helyi, a román első osztályú bajnokságba feljutott férfiegyüttes lép pályára az All Star-csapat ellen. A magyar válogatott klasszisok együttese a 2004-ben Athénban és a 2012-ben Londonban egyaránt olimpiai 4. helyezett magyar válogatottra épül, pályára lép többek között Nagy László, Fazekas Nándor, Császár Gábor, Pérez Carlos, Iváncsik Gergő, vagy éppen Ilyés Ferenc.

A találkozót a 209-szeres válogatott, kétszeres BL-győztes Nagy László, az MKSZ alelnöke is fokozott izgalommal várja: „Különleges érzés, hogy a határon túli magyarok mennyire magukénak érzik, örültek és most is örülnek a magyar sportsikereknek. Másik országban élnek, de a szívük a piros-fehér-zöld színekért dobban. Amikor összejövünk egy-egy gálameccsre, mint ezúttal Székelyudvarhelyen, azt szeretnénk, hogy bárcsak tovább tartana! Így indulunk neki az udvarhelyi túrának is, jó hangulatban, biztos vagyok benne, hogy a találkozón is remekül fog szórakozni mindenki."

A rendezvényen a zenei program is színvonalas lesz, hiszen a négy nap során koncertet ad Dér Heni, a Lord-együttes is, az utánpótlástornán részt vevő játékosok pedig kirándulásokon és helytörténeti előadásokon vesznek részt, majd a fesztivál Székelyudvarhely városának Szent István-napi ünnepségével zárul.

A HATÁROK NÉLKÜL KÉZILABDA ÉS KULTURÁLIS FESZTIVÁL PROGRAMJA
2022. AUGUSZTUS 17., SZERDA
20:15-20:30 Megnyitó (Székelyudvarhely, Városi Park)
20:30-22:00 Kiss Kata-koncert (Székelyudvarhely, Városi Park)

2022. AUGUSZTUS 18., CSÜTÖRTÖK
9:00-18:00 Kézilabdatorna (Székelyudvarhely, Városi sportcsarnok)
A leány torna résztvevői:
A-csoport: Hajdúnánás, Székelyudvarhely, Dunaszerdahely
B-csoport: Ferencváros, Partium, Ada

A fiú torna résztvevői: Székelyudvarhely, Tatabánya, Ada, Ferencváros

20:00-0:00 Lord-koncert (Székelyudvarhely, Városi Park)

2022. AUGUSZTUS 19., PÉNTEK
9:00-18:00 Kézilabdatorna (Székelyudvarhely, Városi sportcsarnok)
18:00 Gálamérkőzés az All Star-csapat és a Székelyudvarhelyi VSK csapatai között (Székelyudvarhely, Városi sportcsarnok)
Az All Star-csapatban pályára lép:
Császár Gábor, Fazekas Nándor, Ilyés Ferenc, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Katzirz Dávid,
Laluska Balázs, Lendvay Péter, Nagy László, Perez Carlos, Schuch Timuzsin, Szathmári János, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs

21:00-23:00 Dér Heni-koncert (Székelyudvarhely, Városi Park)
23:00 buli a Friday Rehab-zenekarral (Székelyudvarhely, Városi Park)

2022. AUGUSZTUS 20., SZOMBAT
9:00-10:00 helytörténeti előadás – Kápolnási Zsolt (Székelyudvarhely, Szent István-terem)
11:00-13:00 Mini Transilvania Park látogatás és hadi bemutató (Szejke - Mini Transilvania Park - minierdelypark.ro)
15:00-18:00 Sóbánya-látogatás (Parajd)
17:00-21:00 Szent István-napi ünnepség (Székelyudvarhely, Patkó)

További információk, érdekességek ide kattintva olvashatók.