Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzését is megnyerte a magyar férfi válogatott vasárnap a 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokság konstancai selejtezőjében, ezzel csoportgyőztesként jutott be a negyeddöntőbe. Ugyanitt a nők számára az Észtország elleni hosszabbításos vereség a torna végét jelentette.

A romániai tengerparton zajló kétnapos tornán Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese szombaton a bolgárokat 17-5-re, a cseheket pedig 17-14-re verte a D csoportban. Ezzel eldőlt, hogy a szintén két sikerrel álló dánokkal együtt bejutott a negyeddöntőbe, így a vasárnap délelőtti csoportmeccsnek már csak annyi tétje volt, hogy melyik gárda kerül elsőként, illetve másodikként a nyolc közé.

Az Ivosev Tamás, Keller Iván, Demeter Attila, Kelemen Balázs összeállítású csapat 3-5-tel kezdett, majd innen a meccs felére 7-6-ra fordított. Az ellenfél 10-6-nál három duplát dobott, így izgalmas lett a hajrá, s végül 16-16 után jöhetett a hosszabbítás. Ebben a szakág szabályai szerint az a csapat nyer, amely elsőként szerez két pontot, és erről Demeter egy távoli kosárral gondoskodott (18-16).

A magyarok 15.55 órától a negyeddöntőben a spanyolokkal csapnak össze.

A női mezőnyben Földi Attila szövetségi kapitány együttese - Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Kányási Veronika, Papp Dia felállásban - szombaton a dánokat 9-7-re, a briteket pedig 14-12-re verte. Ezzel csoportgyőztesként jutott tovább a C jelű trióból, s a nyolc között az A csoportban második Észtország várt rá.

A negyeddöntő bő egy percig nem hozott kosarat, majd Kányási büntetőből szerezte az első pontot. Papp és Hegedűs találatával 3-0 lett az állás, az ellenfél négy perc elteltével talált először a gyűrűbe. Mindkét oldalon sok helyzet maradt ki, a tízperces mérkőzésidő derekán 5-3 állt az eredményjelzőn, majd 2:48-cal a vége előtt a baltiak egy duplával egyenlítettek (6-6). Papp fontos kosarakat dobott, 8-8-nál Hegedűs és Kányási volt eredményes, az utolsó perc 11-8-ról indult. Ebben a rivális ismét ledolgozta hátrányát (11-11), így jöhetett a két nyert pontig tartó hosszabbítás.

Papp találatára kettővel válaszoltak az észtek, így 13-12-vel ők jutottak tovább az elődöntőbe, míg a magyarok számára véget ért a selejtezőtorna.

A szeptember 9-11-én Grazban sorra kerülő Eb-re az elődöntők két-két győztese szerez kvótát.