Vágólapra másolva!
A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője Budapesten belül új helyszínre költözött, és óriási izgalmakat tartogat. A Győri Audi ETO egy olyan mindent eldöntő hétvége előtt áll, amelynek nincs kimondott esélyese. Az MVM Dome-ban a szombati elődöntőkben a magyar sztárcsapat a dán Esbjerggel, a címvédő Vipers Kristiansand pedig a Metz Handball együttesével játszik.

Vannak olyan esetek, amikor nem biztos, hogy a négyes döntő a jó reklám és jó megoldás egy kupasorozat végjátékának. Sajnos ebben a szezonban a női és a férfi Magyar Kupát inkább ebbe a kategóriába tennénk, mert női vonalon a Fradi és a Győr, a férfiaknál a Szeged és a Veszprém túlságosan is kiemelkedik a mezőnyből.

Ugyanakkor egy jó helyszínválasztással, és négy hasonlóan erős csapattal nincsen tökéletesebb formátum arra, hogy győztest hirdessünk egy-egy trófeáért zajló versenyben. A két évvel ezelőtti átalakításnak köszönhetően igazi szuperligává váló Bajnokok Ligája mindkét nemnél ebbe a kategóriába tartozik.

Az ETO vegyes érzésekkel várhatja a BL négyes döntőjét Fotó: Koncz Márton - Origo

A férfi final four egyenesen párját ritkítja a világ sporteseményei közül, de a női négyes döntő is egy jó hangulatú, látványos rendezvény szokott lenni évről évre. Ebben kulcsszerepe van a magyaroknak, akik imádják ezt a sportágat, ami az elmúlt évtizedre hazánkban egyértelműen a második legnépszerűbb csapatsportággá vált.

Mind hangulatában, mind szervezésében, mind a pályán látott eseményekben világszínvonalat képvisel a női final four.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy Budapesten 2014-ben igazi otthonra lelt az esemény. Az érdeklődés szintje mindig attól függött, hogy a Győr bejutott-e az utolsó hétvégére, de ezzel 2015-öt leszámítva nem volt gond.

Az ETO szurkolótábora rendre képes volt megtölteni a 9-10 ezer fős Papp László Sportarénát, de most egy teljesen új szintet kellene megugrani nagyjából változatlan jegyárakkal. A januári Európa-bajnokság előtt átadott, a honi kézilabdázás új otthonául szolgáló MVM Dome ugyanis kétszer ennyi férőhellyel bír. Az előzetes jegyeladások alapján 13-15 ezer nézőre lehet számítani, ami így is nagy előrelépésnek tekinthető.

A Győr hetedik alkalommal jutott be a BL négyes döntőjébe Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennyi ember figyelheti, ahogyan a Győr szombat délután 15:15-kor a dán Esbjerg ellen a döntőbe jutásért lép pályára. A mieink mellett szólhat a rutin - ez az ellenfél első négyes döntős szereplése -, és a bővebb játékoskeret is. Az ellenfél sorait vizsgálva nem lehet elmenni szó nélkül Henny Reistad neve mellett, aki egy éve ezen a hétvégén összesen 22 gólt dobva vezette BL-győzelemre a Vipers Kristiansandot.

Győri oldalon Silje Solberg, Stine Oftedal, Veronica Kristiansen - a másikon Sanna Solberg, Marit Jacobsen, Marit Frafjord, Vilde Ingstad, Kristine Breistöl és Reistad. Több mint a fél norvég válogatott a pályán lesz egy olyan meccsen, amit egy magyar és egy dán topcsapat játszik. Az Oftedal-Reistad párharc külön érdekes lehet, mert a világ talán két legjobb irányítójáról beszélünk esetükben.

- beszélt az esélyekről Stine Oftedal, a Győr irányítója a pénteki sajtóeseményen, akinek a lába még nem százszázalékos, de jelen állapotában is nagyon sokat hozzá fog majd tudni tenni az ETO támadójátékához.

Azt a Brest Bretagne elleni negyeddöntős párharc visszavágóján láthattuk, hogy milyen az, amikor tökéletes állapotban lép pályára. Abban az esetben olyan dominánsan képes hatni az egész mérkőzés ritmusára, mint amilyen szinten talán csak Görbicz Anita volt képes az elmúlt két évtizedben. A győri klubikon a tavasz óta elnökként van jelen az együttesben.

Tavaly a négyes döntőn a sikerrel vett bronzmeccs után érzelmes pillanatok közepette búcsúzott el Eduarda Amorimmal együtt a szurkolóktól. Az volt az első alkalom a final fourok történetében, hogy az ETO-nak vasárnap egy vesztes elődöntő után kellet pályára lépnie. A Brest elleni szombati elődöntő hihetetlen fordulatokat tartogatott, és végül büntetőpárbajban a franciák sikerét hozta.

Görbicz Anita és Eduarda Amorim - két klublegenda búcsozott tavaly a négyes döntőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

- beszélt az ellenfélről Anne Mette Hansen, aki Görbicz visszavonulása után az ETO új csapatkapitánya lett. A dán balátlövő elárulta, hogy tavasszal a koronavírus-járvány is nehezítette az együttes dolgát, részben ennek volt köszönhető az a minimális visszaesés a csapat játékában március környékén.

Mind a Győr, mind az Esbjerg egy némileg váratlan kudarccal a háta mögött érkezett meg Budapestre. A dánok elveszítették a bajnoki döntőt az Odensével szemben, az ETO pedig egy olyan meccsen kapott ki a rivális Fraditól a Magyar Kupa fináléjában, amit már az első félidőben meg kellett volna nyernie.

Az az állításunk továbbra is él a győriekkel kapcsolatban, hogy ha az Oftedal, Estelle Nze Minko, Kristiansen hátsó trióból legalább kettő jól játszik, akkor szinte lehetetlen legyőzni őket.

A Ferencváros tavasszal kétszer is jól tudta semlegesíteni azt az elsöprő támadójátékukat, amire képesek, a dánok védekezése viszont nem olyan, ami sok technikai hibára tudja kényszeríteni az ETO legnagyobb klasszisait.

A bajnoki címet sikerült visszaszerezni a Fraditól, de a kupadöntő elvesztése miatt a triplázás esélye már elszállt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hosszabb kispad, a minőségibb kezdőcsapat és a nagyobb négyes döntős rutin miatt vékonyan, de mégis a Győr számít az első elődöntő esélyesének. A 18:00-kor kezdődő Vipers Kristiansand - Metz Handball csatában a címvédőre jellemzőek ugyanezek a paraméterek, így 2013 után ismét magyar-norvég döntőt hozhat a legrangosabb európai kupa.

Az volt a Győr történetének első BL-győzelme, amit még oda-viszavágós párharcban zsebelt be, majd a négyes döntőben 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is magasba emelhette a legrangosabb európai klubtrófeát. Szombat délután 15:15-kor megteheti az első lépést a hatodik felé.