Vágólapra másolva!
A Pick Szeged idegenben 30-29-re legyőzte a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda NB I döntőjének visszavágóján. A Tisza-partiak idegenben lőtt több góljuknak köszönhetően történetük ötödik bajnoki címét ünnepelhették.

Helyszíni tudósítás

Csupán egyetlen gól volt a különbség a két ősi rivális között a párharc első 60 percét követően. Nyolc napja Juan Carlos Pastor csapata az alapszakasz után ismét egy olyan Veszprém elleni meccset veszített el, amit már az első félidőben meg kellett volna nyernie. Ezen a szinten semelyik ellenféllel szemben nem fér bele az, hogy valaki tízől csak öt darab büntetőt váltson gólra.

Ez nagyjából semmit sem jelent, hiszen nem kell hosszú időt visszamenni ahhoz, hogy láthassuk, bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is a világ legnagyob kézilabdás rivalizálásában. A 2020-21-es szezonban úgy nyerte meg a bajnoki döntőt kettős győzelemmel a Szeged, hogy előtte az alapszakaszban és a kupaelődöntőben sem osztott nekik lapot a Veszprém.

Piros és kék színekben pompázott a Veszprém Aréna szombat délután Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez a dupla vereség David Davis állásába került, akinek a helyén Momir Ilic folytatta az Építők vezetőedzőjeként, akiről már az első szezonjában kiderült, hogy nagyszerű elképzelései vannak a játékról. Visszahozta a Veszprémre mindig is jellemző hihetetlenül kemény védekezést, újdonságként pedig képesek olyan szédületes iramot diktálni támadásban, amit bármelyik északi topegyüttes megirigyelhet.

A szombati találkozó egyben az utolsó hazai mérkőzése volt a 2021-22-es szezonnak, ennek megfelelően telt ház és óriási hangulat fogadta a játékosokat a Veszprém Arénában. Rendkívül éles és koncentrált hazai védekezésekkel kezdődött a második felvonás, amiben Rasmus Lauge és Gasper Marguc góljaival előnybe is került a Veszprém.

Mikler Roland óriási védése után Bogdan Radivojevic végezhetett el hétméterest, amit magabiztosan értékesített. Ez az első meccs tanulságai alapján egyáltalán nem egyértelmű, de most Marguc jóvoltából a hazaiakhoz volt köthető az első kihagyott büntető. Így a másodikra már Kentin Mahé jött, aki nem hibázott. (3-1)

Bogdan Radivojevic ezúttal bedobta a szegedi heteseket az első félidőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Alig pár szempillantás, és már 4-4-es döntetlent mutatott az eredményjelző. Mikler parádés formában kezdte a meccset, és Dean Bombac is gólerősen, jó iramot diktált az első pár percben. Mahé óriási góllal elől tartotta a hazaiakat, Radivojevic második hetesét is bedobta. Mikler Laugénak is védett egyet, a Szeged pedig a 11. percben a vezetésért támadott, de Corrales is kitolta Sebastian Frimmel lövését.

Mahé harmadik góljával tovább emelt a lécen, majd megjött Bánhidi Bence és Bodó Richárd is a pályára a szegediek oldalán. A vendégek a fordítást sokkal inkább Bombacnak és Miklernek köszönhették, illetve a Tisza-partiak ekortájt tökéleteshez közel működő védekezésének. Bánhidi góljával először álltak bajnoki címet érő pozícióban ezen a napon. (6-8)

A csapatkapitány Lauge volt az, aki megtörte, majd egy szegedi támadó hiba után egyenlítésért jöhetett a Veszprém. Ekkor Bánhidi belenyúlt Mahé arcába, amit a beálló még megúszott egy kétperces kiállítással. Petar Nenadic a 16. percben érkezett meg a pályára, rögtön remek passzal szolgálta ki Andreas Nilssont.

Mikler Roland emberfeletti védéseket mutatott be a szegedi kapuban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bombac gólja után a szerb irányító ezúttal kínai figurára adta fel a labdát Laugénak, aki a következő két veszprémi támadásból is eredményes volt. (11-9) Bodó bombagólja után Bánhidi Nenadicnak is kiosztott egy pofont, amiért úgy tűnt, hogy megint kimehet két percre. A hazai közönség ennél megint többet szeretett volna, amit meg is kaptak: a játékvezetők a videobíró segítségével felmutatták neki a piros lapot.

Bombac nehéz helyzetet oldott meg, így a kiegészülő Szeged az első félidő hajrájához közeledve megint egyenlített. (12-12) Mikler emberfeletti teljesítménye tovább folytatódott, ahogyan Nenadic is látványos showt rendezett a másik oldalon. A Szeged nem tudott élni kapusának remeklésével, így Juan Carlos Pastor időt kért.

Megjött a pályára Miguel Martins, aki rögtön góllal szállt be, majd Momir Ilic is szólt néhány szót az övéihez 16 másodperccel a szünet előtt, de maradt a 14-14-es állás. Egy maratoni hazai támadással és egy Nenadic-találattal indult a második játékrész. Corrales rossz kidobása után Bombac volt szemfüles, majd pedig Mikler bravúros.

A máodik félidőben a Veszprémnek sokáig minden egyes gólig meg kellett küzdenie Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rosta Miklós góljával megint a Szeged került előnybe, de a Veszprém többször is válaszolni tudott. 17-17 után újabb Mikler-varázs és Martins-gólok következtek. Három rossz veszprémi perc és a Tisza-partiak máris elhúztak három góllal. (17-20) Eddig is izgalmas volt a meccs, de ami ezután várt ránk, az már tényleg méltó volt a két csapat rivalizálásához.

Ilic a 40. perc előtt ismét időt kért, ami után vért a Veszprémnek még így is vért kellett izzadnia azért, hogy helyzetbe kerüljön. De eljutott a labda Blagotinsekhez, aki jól várt ki Miklerrel szemben. A túloldalon a másik beálló Rosta nehéz labdát szedett össze és gurította el Vladimir Cupara lábai alatt/mellett.

A szerb kapus védései esélyt adtak a felzárkózára, de a hajrá felé egy-kétgólos vendégvezetéssel haladtunk. (21-23) Mahé hetesei tartották a hazaiak reményeit, miközben Martins szenzációs bejátszása Rosta felé szintén élményszámba ment.

Miklerrel cak nagyon nehezen bírtak a veszprémiek Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fiatal beálló passzívnál is megoldotta, jól pótolva a hamar elveszített Bánhidit. Mikler 15. védése után az 50. percben a Szeged agy lehetőséget szalasztott el arra, hogy elhúzzon összesítésben kettővel. Egy gyors támadásból Dejan Manaskov hozta közelebb a Veszprémet. De csak rövid ideig, Martins lövése becsúszott Cupara alatt, majd jött egy Lauge-technikai hiba.

Ismét jó szegedi lehetőség, de mégis Sipos Adrián lőtt gólt a túloldalról. (25-26) Juan Carlos Pastor időt kért, de a Kékek megint elrontották. A Veszprém köszönte szépen, Marguc kiegyenlített. Sőt, Bodó leblokkolása után az Építők már a vezetésért támadhattak, méghozzá hét mezőnyjátékossal, a kapust lehozva, azonban Maqueda elrontotta a lövést.

A Szeged is "hét a hattal" pórbálkozott, Tönnesen nem is hibázott. Sipos az üres kapura végezte el a középkezdést, de csak a felső lécet törte ketté. Négy perccel a vége előtt Bodó remek bejátszásából Matej Gaber a szegediek szempontjából a lehető legjobbkor szerezte meg első gólját. Maqueda ugyanígy tett, így az eredményjelző már 27-28-at mutatott.

Manaskov labdát szerzett és az üres kapuba lőtt, majd Pastor utoljára szólt játékosaihoz. Bodó be is lőtte a helyzetét, majd egy passzívig menő veszprémi támadás végén Nenadic cselezte be magát ziccerbe és lőtt a kapuba. (29-29) Ezzel biztossá vált, hogy nem lesz büntetőpárbaj, sőt Bodó elrontott átlövése után a Veszprém a bajnoki címért támadhatott.

Ilic utolsó időkérése után 34 másodperc maradt az órán, és mivel passzív volt, ezért még inkább sorsdöntő volt ez a támadás, mert ha a Veszprém kihagyta volna, akkor a Szegednek még lett volna lehetősége megszerezni az aranyérmet érő gólt. Mahé elrontotta, majd Rosta 1, azaz EGY másodperccel a vége előtt gólt szerzett.

A Szeged 30-29-re legyőzte a Veszprémet, és idegenben lőtt több góljának köszönhetően megnyerte az NB I-et.

A szegedi klub 1996, 2007, 2018 és 2021 után ötödik alkalommal ünnepelhetett bajnoki címet az első osztályban. Juan Carlos Pastor csapata története során először tudta megvédeni az elsősgét.

Férfi kézilabda NB I, DÖNTŐ, visszavágó:
Telekom Veszprém - Pick Szeged 29-30 (14-14)
gólszerzők: Mahé 7 gól, Lauge, Nenadic 5-5, Marguc 3, Manaskov, Yahia, Nilsson 2-2, Maqueda, Blagotinsek, Sipos 1-1, illetve Bombac, Rosta 6-6, Radivojevic, Martins 4-4, Tönnesen 3, Bodó, Mackovsek 2-2, Henigman, Bánhidi, Gaber 1-1
a bajnok a Szeged, 58-58-cal, idegenben lőtt több góllal