Vágólapra másolva!
Csupán egyetlen gól a különbség a Telekom Veszprém és a Pick Szeged között a férfi kézilabda NB I döntőjének szombati visszavágója előtt.

Nem kell hosszú időt visszamenni ahhoz, hogy láthassuk, bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is a világ legnagyob kézilabdás rivalizálásában. A 2020-21-es szezonban úgy nyerte meg a bajnoki döntőt kettős győzelemmel a Szeged, hogy előtte az alapszakaszban és a kupaelődöntőben sem osztott nekik lapot a Veszprém.

A Magyar Kupában a Szeged elődöntőbeli legyőzése után a Veszprém a trófeát is megnyerte Fotó: Koncz Márton - Origo

Ez a dupla vereség David Davis állásába került, akinek a helyén Momir Ilic folytatta az Építők vezetőedzőjeként, akiről már az első szezonjában kiderült, hogy nagyszerű elképzelései vannak a játékról. Visszahozta a Veszprémre mindig is jellemző hihetetlenül kemény védekezést, újdonságként pedig képesek olyan szédületes iramot diktálni támadásban, amit bármelyik északi topegyüttes megirigyelhet.

Ennek lett az eredménye az, hogy sikerült kiharcolnia a helyét a BL négyes döntőjében úgy, hogy hazai pályán mind a kilenc mérkőzésén veretlen maradt a legrangosabb európai kupában is. Minden meccset figyelembe véve Iliccsel egyébként még nem kapott ki a Veszprém Arénában a rekordbajnok.

Momr Ilicnek nagyszerű elképzelései vannak a játékról Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapat legutóbbi veresége hazai pályán pont a tavalyi Szeged elleni finálé visszavágójához köthető. A Tisza-partiak az akkor elért 37-36-os győzelmükkel ezúttal is bajnoki aranyérmet ünnepelhetnének, az egy héttel ezelőtti szegedi találkozó ugyanis 29-28-as vendégsikerrel ért véget, így az idegenben lőtt gólok ebben az esetben nekik kedveznének.

Juan Carlos Pastor csapata az alapszakasz után ismét egy olyan Veszprém elleni meccset veszített el, amit már az első félidőben meg kellett volna nyernie. Ezen a szinten semelyik ellenféllel szemben nem fér bele az, hogy valaki tízől csak öt darab büntetőt váltson gólra.

Márpedig ez a Kékeknél egy visszatérő betegség, ment már el négyes döntőbe jutás 2017-ben a PSG ellen hasonló okokból, mint ami miatt most egy kényelmes három-négygólos előny helyett egygólos hátrányból kénytelenek a rivális otthonában pályára lépni. Márpedig a Szeged alapesetben nem győzni jár Veszprémbe: a Pastor-éra előtti egyetlen rendes játékidős sikerük 2003-hoz köthető.

Juan Carlos Pastor szempontjából kiemelten fontos lesz a visszavágó Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Pastor-éra egy nagyon találó kifejezés arra, amiben a Tisza-partiak immáron 2013 óta élnek. Ez megannyi emlékezetes siker (EHF-kupa 2014, NB I 2018 és 2021, Magyar Kupa 2019) mellett a legnagyobb ígéret valóra nem váltását hozta eddig. Bárhogyan is küzdöttek a Kékek, a hőn áhított BL négyes döntőbe jutás nyolc próbálkozásból egyszer sem jött össze.

Ráadásul a mostani szezon előtt a Szeged egyértelműen jobbnak tűnt, mint a Veszprém, de aztán mint kiderült, a spanyol szakember nem tudta megfelelő játékosokkal pótolni a távozó Jonas Kallmant és Joan Canellast. A csapat támadójátéka túlságosan is középre összpontosul annak ellenére is, hogy olyan világklasszis szélsőik vannak, mint Bodgan Radivojevic és Mario Sostaric az egyik, Alexander Blonz és Sebastian Frimmel a másik oldalon.

Ugyanakkor az mindenképpen Pastor dolgát nehezítette, hogy Bánhidi Bence szinte az egész tavaszt kénytelen volt sérülés miatt kihagyni. A magyar válogatott beálló csak a bajnoki döntő első meccsére tért vissza, ahol úgy is vállalta a játékot, hogy nem volt százszázalékos állapotban.

Bánhidi Bence jelenléte hihetetlenül fontos a Szeged rá épülő taktikájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ilyen hősies tettek menthetik meg a Szeged szezonját, ami még az utolsó 60 percben is megmenthető lenne. Ehhez elég lenne két góllal győzni Veszprémben. Mondjuk csak a hétméteresek maximális hatékonysággal való értékesítésével és egy extra kapusteljesítménnyel lehet esélyük az Építők otthonában.

Egy 29-28-as szegedi siker esetében pedig még az is megtörténhetne, hogy büntetőpárbajban dől el a bajnoki cím sorsa a szombat délután 17:45-kor kezdődő találkozón. A Veszprém a 27., a Szeged az 5. aranyérmét zsebelheti be az NB I-ben.