Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének első elődöntőjében a Telekom Veszprém 37-35-re kikapott a lengyel Lomza Vive Kielce ellen szombaton Kölnben. Momir Ilic csapata az első félidőben kiválóan játszott, így kétgólos előnnyel (18-16) mehetett a szünetre. A második játékrészre azonban feljavult az ellenfél, és végül nagy csatában jutott be a döntőbe, míg a Veszprém a bronzéremért a német Kiel ellen küzdhet majd vasárnap. 

A Telekom Veszprém - amelynek még nem sikerült BL-t nyernie, - tizedik alkalommal játszott elődöntőt és egy esetleges sikerrel ötödször lehetett volna döntős a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.

A magyar csapatnak az első ellenfele az a lengyel Lomza Vive Kielce volt, amellyel szemben a 2016-os BL-döntő 46. percében 28-19-re vezetett. Ezután azonban sorozatban kilenc gólt dobtak a lengyelek,

és az 57. percben egyenlítettek. Mivel a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született döntés, hétméteres-párbaj következett, amit a Kielce nyert meg. Azon a mérkőzésen a Veszprém jelenlegi vezetőedzője, Momir Ilic hét gólt szerzett, a balszélső Manuel Strlek viszont lengyel színekben háromszor talált be. Azóta már többször játszottak egymással, váltakozó sikerrel, a 2019-es kölni elődöntőben például a veszprémiek győztek 33-30-ra.

Összesen 16 alkalommal találkoztak egymással a BL-ben, a mérleg a magyar csapat szempontjából 11 győzelem, két döntetlen és három vereség.

A mostani szezonban házigazdaként a Kielce szeptemberben 32-29-re, a Veszprém márciusban 35-33-ra nyert.

Nem volt ismeretlen a két csapat egymásnak az elődöntő előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami a két csapat útját illeti, a lengyel együttes csoportelsőként jutott tovább, majd a negyeddöntőben kettős győzelemmel búcsúztatta a francia Montpellier HB csapatát. A bakonyiak negyedikek lettek, a rájátszás első fordulójában az északmacedón Vardar Szkopjét, a negyeddöntőben pedig a másik csoport győztesét, a dán Aalborgot búcsúztatták.

Érdekesség, hogy a Veszprém kulcsjátékosai közül csak Ligetvári Patrik és Sipos Adrián volt újonc a BL négyes döntőjében,

a lengyelek keretében viszont 13 olyan kézilabdázó volt, aki még nem lépett pályára a sorozat végjátékában a német városban.

A mérkőzés fantasztikus felvezetéssel kezdődött, ráadáaul a hangulat is elképesztő volt, így minden adott volt egy kiváló meccshez.

A magyar csapat gyorsan megszerezte a vezetést, az első támadásból eredményes tudott lenni Jahja révén (1-0).

Bár a Kielce gyorsan egyenlített, Jahja már a találkozó elején megállíthatatlannak tűnt (2-1). A Kielce viszont gyönyörű góllal egyenlített.

Az 5. percben vezetett először a Kielce Sicko találatának köszönhetően (2-3). Ezt követően felválta estek a gólok, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. A 9. percben Strlek szélsőgóljával újra a Veszprém vezetett 6-5-re, sőt

Mahé találatával már kétgólos volt a magyar előny (7-5). Közben Corrales fantasztikusan védett.

Mielőtt még nagyon elment volna a Veszprém, a játékvezetők gyorsan kiküldték Blagotinseket két percre. A magyar együttest ez sem zavarta meg, Nenadic találatával 8-6 volt az állás a 13. percben. A folytatás sem hozott nagy változást a játékban, maradt az egy-két gólos különbség. A 18. percben Alex Dujshebaev góljával egyenlített a Kielce (10-10).

Rasmus Lauge és Branko Vujovic harca a BL-elődöntőben Forrás: MTI/Kovács Anikó

A 22. percben újra kétgólos volt a Veszprém előnye Nenadic gólja után, sőt, nem sokkal később először volt háromgólos különbség (14-11).

A lengyel együttes azonban nem adta fel, és öt perccel a félidő vége előtt egy gólra zárkózott fel (14-13). A 28. percben Strlek ziccere után viszont már ismét három góllal vezetett a Veszprém (17-14).

A félidőt emberhátrányban befejező Veszprém végül kétgólos előnnyel mehetett a szünetre (18-16).

A második féllidő két gyors lengyel góllal kezdődött, így

a 32. percben már 18-18 volt az állás. Sajnos ezt követően Mahé hetese is kimaradt, így nem kezdődött jól ez a felvonás.

A 33. percben megtört a jég, Marguc szélsőgóljával újra a Veszprém vezetett (19-18). Pillanatokkal később Blagotinseket állította ki a játékvezető piros lappal, miután a levegőben rántotta vissza a mezénél fogva az elenfelét.

Az emberelőnyt gyorsan kihasználta a Kielce, így a 35. percben újra döntetlen volt a meccs (20-20).

Egy perccel később Moryto talált be, így 21-20-ra a lengyelek vezettek.

Hatalmas csata volt a pályán Forrás: Telekom Veszprém/Facebook

A Kielce és Moryto nem állt le, így a 39. percben először volt kétgólos a Kielce előnye, majd nem sokkal később már három (20-23).

7-2 volt a második félidő első kilenc perce a lengyelek javára.

Szerencsére amikor nagyon égett a ház, Margus hetesből szépítei tudott (21-23). Azonban továbbra is fantasztikusan játszott a Kielce és a 25-21-re vezett már a 42. percben, amely után Ilic időt is kért.

Az időkérést követően felválta estek a gólok, a lengyelek tartották a magabiztos előnyüket, a 45. percben 27-23-ra vezettek. Bár jött egy újabb veszprémi gól, Sipos hamarabb futott vissza a pályára, így jött egy magyar kiállítás.

A 48. percben emberhátrányba került a Kielce, ráadásul Marguc újabb hetesével 29-26-ra sikerült feljönni, majd egy üres kapus góllal két gólra (27-29).

A játékvezetők érhetetlen módon kiállították Maquedát két percre, így újabb nehéz pillanatok jöttek. Tíz perccel a vége előtt jött Kulesh találata, így 30-27-re vezett a Kielce.

Az 52. percben Lauge hozta közlebb a Veszprémet, így megmaradt a remény a fordításra (29-31). Ezt követően mindkét oldalon felválta estek a gólok, a lengyelek lassították a játékot, a magyar együttes viszont gyors találatokkal válaszolt.

Hat perccel a vége előtt sajnos 34-30-ra lépett el a Kielce Daniel Dujshebaev találatával, Ilic ki is kérte az idejét.

Lauge azonban tartotta a lelket a magyar csapatban (31-34). Öt perccel a vége előtt Ligetvári vágta nyakon az ellenfelét, szerencsére megúszta egy kétperces kiállítással. Sajnos Sicko gyorsan ki is használta, a másik oldalon pedig egy kapusbravúr következett (31-35).

Három perccel a vége előtt három gólra zárkózott fel a Veszprém (32-35). Ráadásul Karaleket ki is állította két percre a bíró. Két perccel a vége előtt két gólra zárkózott a magyar együttes (33-35). A lengyelek ölték az időt érthetó módón, a játákvezetők pedig partnerek voltak. Moryto pedig be is talált, így eldőlt a meccs.

Végül a Kielce nyert 37-35-re és a döntőbe jutott, míg a Veszprém a bronzéremért küzdhet vasárnap.

A Telekom Veszprém a vasárnapi bronzmeccset a Kiel együttesével vívja majd, a német együttes a másik elődöntőben 34-30-ra kapott ki a Barcelonától.

Az már a torna előtt hivatalossá vált, hogy a 2025-ös és a 2026-os férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének is Köln ad majd otthont. A sportág európai szövetsége (EHF), valamint a szervezők pénteken, a 2022-es esemény előtt egy nappal jelentették be, hogy két évvel meghosszabbították a korábbi, 2024-ig érvényes megállapodásukat.

Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln
szombat, elődöntő:
Telekom Veszprém-Lomza Vive Kielce (lengyel) 35-37 (18-16)

Köln, 20 600 néző, v.: Hansen, Madsen (dánok)
gólszerzők: Moryto 8, Karacic 5, Kules, A. Dujshebaev, Tournat 4-4, D. Dujshebaev 3, Vujovic, Sicko, Karalek, Nahi 2-2, Thrastarson 1, illetve Lauge 8, Strlek 7, Nenadic, Marguc 6-6, Jahja 4, Mahé, Blagotinsek, Nilsson, Maqueda 1-1
lövések/gólok: 57/37, illetve 50/35
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 16 perc

A másik elődöntőben:
THW Kiel (német)–Barcelona (spanyol) 30-34 (12-15)

A vasárnapi helyosztókon:
a 3. helyért: Telekom Veszprém-THW Kiel 15.15
döntő: Barcelona-Lomza Vive Kielce 18.00