Vágólapra másolva!
A magyar csapatok közül a nőknél a Győri Audi ETO-nak, a férfiaknál a Pick Szegednek nem kell már izgulnia, hogy részt vehet-e a kézilabda Bajnokok Ligája 2022-23-as szezonjában.

A bajnoki cím automatikus indulást ér mind az ETO-nak, mind a Tisza-partiaknak, viszont a nőknél ezüstérmes FTC-Rail Cargo Hungáriának, a férfiaknál a bajnoki címet szombaton az utolsó másodpercben elveszítő Telekom Veszprémnek a szabadkártyás helyek egyikében kell reménykednie.

Rosta Miklós utolsó másodperces gólja a bajnoki címvédés mellett automatikus BL-indulást ért a Szegednek Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 2020-21-es szezonra "elitligásodó", 16 csapatossá szűkülő Bajnokok Ligájába nehezebbé vált bekerülni, de azért egyik magyar csapatnak sincs igazából aggódnivalója. A nézőszámok és a két klub múltja és jelene miatt is biztosnak tűnik mind a Fradi, mind az Építők indulása a legrangosabb európai kupában.

Ha minden úgy zajlik, ahogyan az előző két idényben, akkor mindkét nemnél 10-10 helyet az aktuális nemzetek közötti ranglista alapján ítélnek oda, 6-6 hely pedig szabadkártya alapján kerül kiosztásra.

Két bukaresti csapat is ott lehet a női mezőnyben

A nőknél a ranglista élén a dánok találhatóak, akik amellett, hogy a BL-ben rendre megnehezítik mindenki dolgát, az Európa-ligában a 3-6. helyezett klubjaik rendre sikeresen szerepelnek. Most annak ellenére előztek meg minket, hogy a német Bietigheim megtréfálta csapataikat a sorozat négyes döntőjében.

A bajnok Győrnek már nincs félnivalója a női BL-ben, a Fradi még izgulhat egy kicsit Fotó: Koncz Márton - Origo

Így a BL final fourba bejutó Esbjerg, és az előle a bajnoki címet elhappoló Odense is biztos résztvevőnek mondhatja magát. A magyar bajnok a Győr lett, így a Fradinak a részvétele még nem mondható százszázalékosnak. Nem úgy a francia Metz és a címvédő norvég Vipers indulása, akik sikeres BL-szereplésük mellett hazájukban sem találtak legyőzőre.

A montenegrói Buducnost Podgorica már-már örökös montenegrói bajnokként vehet részt a legrangosabb európai kupában. A Bietigheim fölényesen nyerte meg a Bundesligát, ráadásul az Európa-ligában is övék lett a trófea.

Romániában és Horvátországban is meglepetés bajnokot hirdettek: a szépen építkező Rapid Bukarest legyőzte a városi rivális CSM-t, a Lokomotiva Zagreb pedig a Podravka Vegetát utasította maga mögé. A két alulmaradt csapat közül a CSM reménykedhet a szabadkártyában, a Podravka valószínűleg a bajnoki címmel együtt a BL-indulás esélyét is elveszítette.

A Vipers Kristiansand nyerte a női BL-t a 2021-22-es szezonban Fotó: Koncz Márton - Origo

Nagyban befolyásolhatja a mezőny összetételét és erősségét, ha az orosz-ukrán háború miatt a Rosztov-Dont és a szabadkártyára jó eséllyel pályázó CSZKA Moszkvát sem engedik elindulni.

Odense, Esbjerg, GYŐR, Metz, Rosztov-Don(?), Vipers, Rapid Bukarest, Buducnost, Lokomotiva Zagreb, Bietigheim - a ranglista alapján ez a tíz csapat indulhatna alanyi jogon a főtáblán. A hat szabadkártyás hellyel a már korábban említett FTC, CSM Bukarest, CSZKA Moszkva(?) trió mellett a francia Brest Bretagne-t és a szlovén Krim Ljubljanát jutalmazhatják nagy eséllyel. Az utolsó helyért pedig a svéd Savehofés a török Kastamonu vívhat nagy csatát - mindkét klub jól erősített, kérdés, hogy melyikük tud erősebben lobbizni a helyért. Mi inkább előbbinek adnánk helyet a BL-ben.

Nagy német visszatérő a férfiaknál

Ami Dánia a nőknél, az a férfiaknál Németország: itt található a világ legerősebb kézilabda-bajnoksága. Ezt nem feltétlenül a BL-eredményekből kell leszűrni, habár a THW Kiel 2020-ban megnyerte a trófeát, sokkal inkább az Európa-ligában mutatott stabilitásukból, ami mindkét országot a ranglista élére repítette vagy éppen tartja ott már hosszú évek óta.

A Magdeburg 2001 után nyerte meg ismét a világ legerősebb kézilabda-bajnokságát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ronny Hartmann

Ennek köszönhető, hogy a Kiel hiába veszítette el a bajnoki címért folytatott versenyfutást az ellenállhatatlan Magdeburggal szemben, mégsem azért forgott veszélyben az indulásuk, mert csak másodikak lettek a Bundesligában. Sokkal inkább a Füchse Berlin és a Flensburg irányából "alulról jövő" támadások miatt, amit Filip Jícháék vissza tudtak verni. A Magdeburg egyébként 21 év után nyerte meg ismét a német ligát, így két évtized szünet után térhetnek ismét vissza a legrangosabb európai kupába.

A Barcelona egyeduralkodó Spanyolországban, így az ő indulásuk nem volt kérdéses, és a Paris Saint-Germain is simán húzta be a francia bajnokságot. Ahol ennél sokkal nagyobb csata volt, az Lengyelország és Magyaroszág. A Kielce-Plock és Szeged-Veszprém rangadók a világ legnagyobb kézilabdás rivalizálásai közé tartoznak, és ezúttal sem okoztak csalódást.

Lengyelországban a Kielce majdnem elbukta a bajnoki címet Plockban, végül büntetőpárbajra mentették a második egymás elleni meccsüket, ami elég volt nekik a címvédéshez. Itthon a Szeged szintén az utolsó pillanatban nyerte meg az NB I-et az ősi riválissal szemben, így a Veszprémnek kell majd szabadkártya az induláshoz - 99 %, hogy ezt meg is kapja.

A Szeged egy éven belül másodszor is az ősi rivális otthonában ünnepelhetett bajnoki címet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Félnivalója annak az együttesnek sem lesz, amelyik elveszíti a - némethez és a franciához hasonlóan - szintén nagyon kompetitívnek számító dán bajnokság döntőjét. Az Aalborg és a GOG Gudme párharca vasárnap este dől el, mi inkább az Aalborgra tennénk, de soha nem lehet leírni egy olyan csapatot, aminek Mathias Gidsel a jobbátlövője!

A román Dinamo Bukarest szintén nyeregben érezheti magát, ahogyan a Porto sem talált legyőzőre hazájában. Nem kell sok idő, hogy Portugáliából egynél több BL-indulót köszönthessünk, hiszen az Európa-liga-győztes Benfica és a 2010-es évek közepén az elitben már megforduló Sporting is egyre komolyabb erőt képviselnek.

Magdeburg, THW Kiel, Barcelona, Paris-Saint Germain, SZEGED, Aalborg/GOG Gudme, Vardar Szkopje, Kielce, Porto, Dinamo Bukarest - közülük tízen izgalommentes június végére számíthatnak, amíg az EHF-nél eldöntik, hogy kikkel egészítik majd ki a mezőnyt 16 főre. A dán ezüstérmes, illetve a Veszprém, Plock duó mellett a francia és portugál ezüstérmes Nantesés Sporting, a norvég bajnok Elverum, a horvát győztes HC Zagreb is jó tipp lehet a szabadkártyások személyére. Kérdés, hogy a háború által sújtott ukrán Motor, vagy éppen a fehérorosz Meskov Breszt sorsa hogyan alakul az elkövetkezendő időszakban.

A kézilabda Bajnokok Ligája mezőnye mind a nők, mind a férfiak között ismét roppant erősnek ígérkezik. Az már más kérdés, hogy mennyire teszi jelentéktelenné a rendkívül hosszú csoportkört, hogy a két, nyolcas csoportból hatan is továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba.