Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Barcelona lett az első kölni címvédő a kézilabda BL-ben

Horizontal
Barcelona's team celebrates winning the EHF Men's Champions League Final Four final handball match FC Barcelona Handbol vs Lomza Viva Kielce in Cologne, western Germany on June 19, 2022. (Photo by Roberto Pfeil / AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona megvédte címét a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a döntetlenre végződött rendes játékidő és hosszabbítás után hétméteresekkel legyőzte a lengyel Lomza Vive Kielcét vasárnap a kölni döntőben.

A férfi BL-ben legutóbb a - már nem létező - spanyol Ciudad Real tudta megvédeni címét, de miután a 2008-as sikerét egy idénnyel később megismételte, bevezették a négyes döntős végjátékot a legrangosabb európai kupasorozatban, és Kölnben még egyetlen csapatnak sem jött összes a címvédés, egészen mostanáig.

A két csapat azonos csoportban szerepelt a mostani idényben, és a Kielce hazai pályán (29-27), illetve idegenben (32-30) is győzni tudott.

A spanyoloktól ezúttal Luís Frade, a túloldalon Faruk Yusuf és Haukur Thrastarson hiányzott.

Jobban kezdett a Barcelona, pontosabb játékkal 5-2-re meglépett, még a 18. percben is három találattal vezetett. Öt perccel később 12-10-nél még nem lehetett sejteni, hogy ekkor van utoljára kétgólos különbség a csapatok között. A lengyelek egyre higgadtabbak és hatékonyabbak lettek, így a 25. percben egyenlítettek (12-12), a szünetben pedig 14-13 volt az állás.

A második félidő elején a Kielce 1-0 után ismét vezetett, és mivel továbbra is sokszor vezettek rendezetlen védelem ellen gyors akciókat a csapatok, a megszokottnál több találat született. Több mint tíz percen keresztül felváltva estek a gólok, a Kielce előnybe került, de a címvédő rendre egyenlített, majd a spanyolok 12 másodperc alatt fordítottak. Egy labdaszerzés után az utolsó percben a kétgólos különbségért támadhatott a Barcelona, ám Dika Mem hibázott, a túloldalon Arcem Karalek az utolsó másodpercben betalált, így kétszer öt perc hosszabbítás következett.

A ráadás második felében a lengyelek visszavették a vezetést, de megtartani nem tudták, ellenfelük egyenlített, így a bronzérem után az arany sorsa is hétméteresekkel dőlt el. Gonzalo Pérez de Vargas kivédte honfitársa, Alex Dujshebaev lövését, és mivel más nem hibázott, a Barcelona győzött.

A Barcelona címvédőként nyert Kölnben Forrás: AFP/Roberto Pfeil

A kapusok közül Pérez de Vargas és Andreas Wolff is 12 védést mutatott be.

A két csapat 12. egymás elleni BL-mérkőzésén hat Barcelona- és három Kielce-győzelem mellett harmadszor lett döntetlen a rendes játékidő.

A 2012-es férfi BL-döntő óta minden fináléban szerepel legalább egy horvát játékos, 2014 óta ugyanez igaz a spanyolokra és a szlovénokra, és a mostani volt sorozatban a negyedik alkalom, hogy brazil kézilabdázó is pályán volt a döntőben. A vasárnapi meccsen egyik széria sem szakadt meg.

Eredmény, döntő:
Barcelona (spanyol)-Lomza Vive Kielce (lengyel) 32-32 (14-13, 28-28, 30-29) - hétméteresekkel: 5-3
Köln, 20 600 néző, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
gólszerzők: Gómez 9, Mem, N'guessan 5-5, Arino, Fernández 3-3, Richardson 2, Janc, Thiagus Petrus, Makuc, Langaro, Fabregas 1-1, illetve Vujovic, A. Dujshebaev, Kules, Moryto, Karalek, D. Dujshebaev 4-4, Sicko 3, Tournat, Nahi 2-2, Karacic 1
lövések/gólok: 56/37, illetve 55/35
gólok hétméteresből: 10/10, illetve 8/7
kiállítások: 6, illetve 8 perc

korábban, a 3. helyért:
THW Kiel (német)-Telekom Veszprém 34-34 (14-18) - hétméteresekkel: 3-1

Mindent egy helyen az Eb-ről