Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO hazai pályán 35-23-ra legyőzte a Brest Bretagne csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szombat délutáni visszavágóján. Ambros Martín együttese ezzel sorozatban hatodik alkalommal jutott be a budapesti négyes döntőbe.

Helyszíni tudósítás

Ha a fél évvel ezelőtti Győr fogadta volna a Brestet, akkor nem lett volna kérdés, hogy mire megy Ambos Martín csapata a francia sztárcsapat ellen. Azonban azóta az ETO elveszítette 70 mérkőzéses BL-veretlenségét, és a csapat formája is visszaesett az őt üldöző riválisok szintjére.

Ez még mindig egy nagyon magas szintet jelent, de azt már nem lehet mondani, hogy a magyar csapat lenne a világ legjobb formában lévő együttese. A Brest elleni párharc egy héttel ezelőtti odavágóján a mieink mélyről jöttek vissza, de az 53 %-os hatékonyságot védő Amandine Leynaud világklasszis teljesítményének köszönhetően sikerült 21-21-es döntetlenre mentenie a párharc első felét.

Döntetlenről kezdhette meg az ETO a Brest elleni negyeddöntőjét Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Audi Arénában teljes telt ház fogadta a zöld mezes csapatot, amely két gyermekáldás előtt álló klasszisát, Jelena Despotovicot és Kari Brattsetet is nélkülözni volt kénytelen. A sérüléssel bajlódó norvég sztárkapus, Silje Solberg visszafogottan végezte a bemelegítést, a többiek mind egészségesen várhatták a kezdő sípszót.

Óriási iramban kezdődött a legutóbbi négyes döntőben is egymást útját keresztező csapatok mérkőzése, ez nem véletlen, hiszen győri oldalon Stine Oftedal diktálta a tempót. Az irányító mellett a beálló Linn Blohm volt még elemében támadásban az 6-3-mal záruló első szakaszban.

Leynaud dupla védése egy hétméteres után Helene Fauskével szemben hamar talpra ugrasztotta a lelátón helyet foglaló 5229 embert. Oftedal egészen elképeszően játszott, négy gólt dobott a nyitó tíz percben. Pablo Morelnek, a vendégek vezetőedzőjének időt is kellett kérnie, mert ez ismét az a megállíthatatlan támadójáték volt győri oldalról, amit úgy februárig láthattunk tőlük.

Stine Oftedal fantasztikusan kezdte a mérkőzést, amin kilenc gólt dobott Fotó: Polyák Attila - Origo

Anne Mette Hansen kiállítása nyomán emberhátrányba került az ETO, amit a Brest remekül használt ki, az alig 21 éves Pauletta Foppa bizonyította kiemelkedő tehetségét. Nem tartott sokáig a franciák öröme, Ryu Eun-hee és Estelle Nze Minko hamar visszaállította a négygólos különbséget. (10-6)

Leynaud a Brest második büntetőjét szó szerint a lábai közé vette, újabb megnyugtató védést szolgáltatva csapatának. Ambros Martín még a 16. percben is olyan világsztárokat tudott a pályára küldeni, mint amilyen Crina Pintea vs Veronica Kristiansen. Ezzel nagyon kevés csapat tudja felvenni a versenyt.

Nincs az a védőfal, amelyik a Kristiansen, Oftedal, Nze Minko trió keresztmozgásait le tudná követni, amennyiben jó formában lépnek a pályára. Ez most egy olyan nap volt, amelyiken mindhárman tudásuk legjavát nyújtották. (14-9) Hiába Hansen második kiállítása, de Leynaud újabb szenzációs védéssel sokkolta a riválist.

Amandine Leynaud egészen elképesztő formában védett ezúttal is Fotó: Polyák Attila - Origo

Ambros Martín kettős emberhátrányban kért időt az első félidő hajrájára fordulva, amit Cléopatre Darleux első védése követett. Fodor Csenge gólra váltotta első kísérletét, ahogyan Blohm is magabiztosan vágta be a ziccerét. Oftedal hetedik találata után Nze Minko jó befejezése zárta az első játékrészt, amit az ETO 20-12-vel hozott le.

Egy hét alatt akkora fejlődésen ment át a támadójáték, ami szinte hihetetlen - Franciaországban ugyanezzel az ellenféllel a szemben 60 perc alatt dobtak 21 gólt, most egy híján ugyanez megvolt feleannyi idő alatt.

A Győr beállói tovább folytatták a show-t a második félidőben, Blohm és Pintea is szép gólokat dobott a nagyszerű hangulatban zajló összecsapáson. Monika Kobylinska, Tonje Löseth és Kalidiatou Niakaté is könnyen talált utat a győri védőfalban, de ennek a végkimenetelt illetően nem volt nagy jelentősége. (24-16)

Több mint 5000 néző szurkolta ki a Győr látványos sikerét Fotó: Polyák Attila - Origo

Leynaud védése és Ryu remek visszafutása is megmutatta, hogy a Győr figyelme egy percig sem fog lankadni. Gyakorlatilag minimális pulzusemelkedés nélkül konstatálhattuk, ahogyan Lukács Viktória góljával a 40. percben, 26-16-nál kialakul a tízgólos különbség.

Mivel Leynaud helyére a győri kapuba Laura Glauser szállt be a találkozó utolsó szakaszába, ezért kijelenthető, hogy a Brestet két francia játékos bravúrjai szedték teljesen szét. A 30-20-ról utolsó tíz perc már tényleg csak az ünneplésről szólt.

Pintea mellett Hansen is szép gólokkal örvendeztette meg a győriek szurkolóit. Glauser pedig 53 %-os hatékonysággal zárta az összecsapást, amit Háfra Noémi gólja zárt le.

A Győr 35-23-ra legyőzte a Brestet, amivel sorozatban hatodszor jutott be a BL négyes döntőjébe.

Sorozatban hatodik alkalommal jutott be a négyes döntőbe a magyar sztárcsapat Fotó: Polyák Attila - Origo

A június első hétvégéjén Budapesten sorra kerülő final four helyszíne ezúttal már nem a Papp László Sportaréna lesz, hanem az MVM DOME, ami a magyar kézilabdázás új szentélyeként hivatott szolgálni.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó
Győri Audi ETO - Brest Bretagne (francia) 35-23 (20-12)
gólszerzők: Oftedal 9 gól, Pintea 6, Blohm, Nze Minko, Hansen 4-4, Ryu 3, Lukács, Fodor 2-2, Háfra 1, illetve Foppa, Löseth 5-5, Karlsson 4, Niakaté 3, Toublanc, Kobylinska 2-2, Fauske, Lassource 1-1
továbbjutott: a Győr, 56-44-es összesítéssel