Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprémnek a dán Aalborg ellen kellene megtennie az utolsó lépést a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutáshoz. Momir Ilic csapata csütörtök este hazai pályán fogadja az előző szezon BL-döntősét a párharc első mérkőzésén.

A Veszprém a nyáron új útra lépve vágott neki a 2021-22-es szezonnak. Célkitűzései között szerepelt, hogy a csapatot átvevő Momir Ilic és segítője, Gulyás Péter irányításával három éven belül ismét egy BL-győzelemre esélyes csapat formálódjon.

Úgy néz ki, hogy a két korábbi veszprémi ikon vezérletével sikerült az előző, balul sikerült szezon után a terv első fele. Ennek egyik alapeleme az volt, hogy a Veszprém Aréna ismét bevehetetlen erőddé váljon, ahol az ellenfelek csak szökőévente tudnak győzni. Az Építők a szezonbeli nyolc hazai BL-meccsén veretlen is tudott maradni.

A Veszprém Arénában eddig veretlen a magyar sztárcsapat a mostani BL-szezonban Fotó: Polyák Attila - Origo

Ebben a sorozatban olyan euforikus sikerek is benne voltak, mint a PSG, Barcelona, Flensburg trió őszi legyőzése. A magyar sztárcsapat idegenbeli szereplése hagyott kívánni valót maga után, de a tavaszi két legfontosabb találkozóját egyaránt sikerrel hozta le vendégként.

A Vardar Szkopje elleni nyolcaddöntő odavágóján 5500 fanatikus északmacedón előtt játszva a második félidőben tökéletes védekezést bemutatva magabiztos, 30-22-es előnyt szereztek a formalitássá váló visszavágóra.

Aztán jött ugyan egy Balatonfüred elleni váratlan döntetlen az NB I-ben, de a Magyar Kupa négyes döntőjében a Pick Szeged ellen megint sikerült összerakni a dolgokat. A világ talán legjob formában lévő kapusa, Vladimir Cupara egy héten belül kétszer demoralizálta az ősi riválist, a Pick Arénában is ő volt a legfontosabb láncszem a bajnoki alapszakasz első helyéért megvívott csatában.

Vladimir Cupara emberfeletti teljesítményt nyújtott a Szeged elleni két áprilisi mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Támadásban a Petar Nenadic-Andreas Nilsson irányító-beálló kapcsolat lett csúcsra járatva, és a csapatkapitány Rasmus Lauge is egyre inkább vezérszerepet töltött be. A dán Aalborg viszont nem véletlenül nyerte meg a Szeged BL-csoportját, Stefan Madsen tanítványai 11 győzelem mellett mindössze három vereséget szenvedtek el. Ez azt jelentette, hogy a Veszprémmel szemben nekik nem kellett nyolcaddöntőzniük.

"Hazai pályán, telt ház előtt a saját játékunkat kell játszani, nem adhatunk nekik esélyt a gyors lerohanásokra, és legfőképpen fejben kell erősnek lennünk, mindkét meccsen, ha be akarunk jutni a Final Fourba. Az első meccsen valószínűleg még nem dől el semmi, de összességében az a csapat megy majd tovább, amelyik mentálisan jobban bírja a gyűrődést és kevesebb hibát vét" - foglalta össze Nenadic a klub honlapjának, hogy szerinte mi lehet a sikerre vezető taktika.

Felix Claar (balra) és Aron Pálmarsson szédületes tempót képes adni egy-egy mérkőzésnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Molter

Tavaly az Aalborg a szezon meglepetését produkálva bravúrt bravúrra halmozva a döntőig menetelt. A Porto elleni idegenben gólokkal megnyert párharca, a Flensburggal szembeni negyeddöntős sokkja, és a PSG-t minden idők egyik leglátványosabb négyes döntős találkozóján való legyőzése (35-33) után a Barca elleni fináléban már nem volt esélyük, a katalánok 36-23-ra mosták fel velük a padlót.

Ez persze semmit nem von le az érdemeikből, amit az odáig vezető úton bemutattak. Két svéd játékosuk, Felix Claar és Lukas Sandell már tavaly is megállíthatatlanok voltak, előbbi a negyeddöntők előtt most is vezette a góllövőlistát. Hozzájuk csatlakozott a nyáron Aron Pálmarsson, Jesper Nielsen és Kristian Björnsen, illetve a következő idényben Mikkel Hansen, 2023-ban pedig Niklas Landin teszi majd teljessé az északi all start.

Az elsöprő lendülettel támadó, szédületes lábmunkával védekező Aalborg ellen egy jó formában lévő Veszprémnek lehet esélye, de mivel a visszavágót idegenben játssza az Építők, ezért inkább a dánokat neveznénk esélyesnek. A négyes döntőbe jutás bravúr lenne, amihez Momir Ilicnek valami váratlant is kellene húznia.

Manuel Strlek lehet az Aalborg elleni párharc egyik kulcsembere Fotó: Polyák Attila - Origo

Ilyen lehetne, ha megpróbálná Manuel Strleket zavaróként használni mondjuk kétszer 15 percre, amiből a zárt hatos falas védekezésben egyébként jól működő lerohanásos támadójáték még inkább gyilkos fegyverként funkcionálhatna. A horvát balszélső a Vardar elleni párharc odavágóján rövid időre már feltűnt ebben a szerepben, kíváncsian várjuk, hogy Ilic kijátssza-e ezt a kártyáját már a csütörtök este 18:45-kor kezdődő találkozón.

Ha a Veszprémnek sikerülne három-négygólos előnyt kiharcolnia, akkor lehetne reális esélye a visszavágón egy olyan eredmény elérésére, amivel története során hetedik alkalommal is bejuthatna a sorozat kölni végjátékába. Ott pedig olyan szerepben tetszeleghetne, amiben eddig sohasem: a négy bejutó csapat közül a legkevésbé tőlük lenne elvárás a BL-trófea megszerzése.