Vágólapra másolva!
Ugyan a Telekom Veszprém csak csütörtök este játszik az Aalborg ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, már a szerdai két párharc is színvonalas mérkőzéseket ígér.

A nyolcaddöntőben a Pick Szegedet kiejtő Flensburg-Handewitt a címvédő Barcelonát fogadja hazai pályán. A németek úgy búcsúztatták a magyar bajnoki címvédőt az előző körben, hogy számos sérülés hátráltatta a dolgukat.

A katalánoknak még nem kellett pályára lépnie az egyenes kieséses szakaszban, és mivel a spanyol bajnokságban kis túlzással elég a mezt felküldeniük a pályára az ellenfelek gyengesége miatt, ezért éles meccset utoljára pont a mostani rivális ellen játszottak.

Antonio Carlos Ortega nagy álma vált valóra azzal, hogy a szezon előtt átvehette a Barcelona irányítását Fotó: Koncz Márton - Origo

A csoportkört ugyanis pont egy Barca-Flensburg meccs zárta le, ahol a katalánok 29-22-re nyerni tudtak. A csapat irányítását a szezon előtt átvevő Antonio Carlos Ortega még első BL-találkozóján a Flens Arenában is nyerni tudott 25-21-re.

Azonban ezúttal nem lesz könnyű dolga, ugyanis két világklasszis beállójára, Ludovic Fabregasra és Luis Fradéra sem számíthat a szerda este 18:45-kor kezdődő összecsapáson. A túloldalon Maik Machulla a világ talán legjobb balszélsőjét, Hampus Wannét lesz kénytelen nélkülözni, de a svéd klasszis távollétében is az egyik legnagyobb fiatal tehetség, Emil Jakobsen lőheti a gólokat erről a posztról.

A német szakember a klub honlapjának elmondta, hogy bizakodó ugyan, de örülne neki, ha nagyobb merítési lehetősége lenne. Mads Mensah, Jim Gottfridsson és Teitur Örn Einarsson is kiváló formában van a hátsó posztokon, ahogyan a Szeged ellen bizonyító Benjamin Buric mellett a tavaly még a Barcában védő Kevin Möller is sok borsot törhet volt csapata orra alá.

Mikkel Hansen sérülése miatt Nikola Karabaticra ismét főszerep hárul Forrás: AFP/Geir Olsen / NTB/Geir Olsen

Míg a katalánok tíz BL-trófeájukkal rekordernek számítanak, addig a szintén nagyszerű múltra visszatekintő Flensburggal kapcsolatban mindenképp meglepő lehet, hogy a BL négyes döntők 2010 óta íródó történetében csupán egyszer, 2014-ben tudott eljutni a kölni végjátékba. Igaz, akkor meg is nyerte a legrangosabb európai kupát.

Az ősi rivális THW Kiellel kapcsolatban viszont az a ritkább, amikor nem volt ott Kölnben. Márpedig az előző szezonban pont az a PSG búcsúztatta, amellyel ismét összehozta a sors. Filip Jícha együttese akkor a 31-29-re megnyert odavágó után idegenben 34-28-ra kikapott, így 2017, 2018 és 2019 után ismét német csapat nélkül rendezték meg a négyes döntőt.

A Kiel most okkal bizakodhat, ugyanis a párharc első, szerdán 20:45-kor kezdődő felét játsszák idegenben, és a másodikat hazai pályán. Ráadásul a PSG-ben Mikkel Hansen továbbra is sérült, így ő biztosan nem léphet pályára, és a franciák kapusaitól is nagy javulásra van szükség ahhoz képest, ahogyan eddig a szezonban védtek.

Megint óriási párharcnak ígérkezik a Kiel-PSG Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ronny Hartmann

Vincent Gerard és Yann Genty ugyanis messze elmaradtak a túloldalon végig magas szintet nyújtó Niklas Landintól. Raúl González csapata a francia bajnokságban még így is megnyerte mind a 25 mérkőzését, ami elképesztő teljesítmény a világ három legerősebb ligájának egyikében (német, francia, dán).

A Kiel óriási csatában van az emberfeletti szezont nyújtó Magdeburggal a Bundesliga megnyeréséért, de az utolsó pár forduló előtti állás szerint inkább alulmarad ebben a küzdelemben, mint hogy megnyeri majd azt.

Filip Jícha világválogatottjának így nincs más választása, mint a szintén hasonló kasztba tartozó PSG elleni párharcból győztesen kikerülni, és bejutni a BL négyes döntőjébe.