Már a négyes döntőbe jutás a tét a kézilabda Európa-ligában

Szita Zoltán Wisla Plock
22 May 2021, Baden-Wuerttemberg, Mannheim: Handball: EHF European League, SC Magdeburg - Wisla Plock, Final Four, Semi-Final, SAP Arena. Zoltan Szita of Orlen Wisla Plock throws in a goal. Photo: Uwe Anspach/dpa (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Négy rendkívül szorosnak ígérkező párharc fog dönteni arról, hogy melyik csapatok jutnak be a férfi kézilabda Európa-liga végjátékába.

A még versenyben lévő két magyar játékos egymással néz majd farkasszemet a kedd esti odavágókon. A Szita Zoltánt is a soraiban tudó Wisla Plock a várhatóan Bartók Donáttal felálló Kadetten Schaffhausen vendége lesz.

A legtöbbek által várt párosítás mégsem ez, hanem a Nantes-Magdeburg lesz, ami sokak szerint egy előrehozott döntőnek is beillik. A német bajnokságot vezető sztárcsapat a Sportingot alig egyetlen gólos különbséggel ejtette ki, de a franciáknak sem volt sokkal könnyebb dolguk a Füchse Berlinnel szemben kettős győzelemmel behúzott párharcban.

Szita Zoltán és a Wisla Plock megint bejuthat az EL négyes döntőjébe Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A legérdekesebb poszt talán a jobbátlövő lesz, ahol az egyik csapatban a januári Európa-bajnokság gólkirálya, Omar Ingi Magnússon, a másikban pedig minden idők egyik legjobbja, Kiril Lazarov próbálná meg final fourba vezetni együttesét. A 42. születésnapjához közeledő legenda utolsó bő egy hónapját kezdi meg a pályán ezzel a Magdsburg elleni összecsapással.

A három legnagyobb portugál klub mindegyikének megvan a maga ismertetőjegye. A BL-ben vitézkedő Porto a portugál válogatott magját és játékstílusát adja. A Sportingban található az egyetemes kézilabdázás egyik legtehetségesebb testvérpárja: a Mota da Costa fivérek közül Francisco 17, Martim 19 esztendős csupán.

A Benfica pedig 10 különböző nemzet játékosait foglalkoztatva készülhet a Gorenje Velenje elleni EL-negyeddöntőre. Mindkét csapat egy-egy francia riválist búcsúztatott a legjobb 16 között, amivel nagy lehetőséget kaptak arra, hogy bejussanak a sorozat végjátékába.

Talán a legsimább párharcnak a Nexe-GOG ígérkezik, hiába a fiatal horvát tehetségek tömkelege, akik közül Halil Jaganjac kiemelkedik. Mathias Gidsel sérülése dacára a dánoknak még így is jó esélyük van a kettős győzelemre, a Bergerud-Hallgrímsson kapuspárosuk például egyenesen BL-színvonalú.

Az Európa-ligának nagyon jót tett, hogy a Bajnokok Ligájából egy 16 fős elitliga lett, mert így számos olyan csapat került át a második számú sorozatba, amelyek ugyanúgy a világ élvonalába tartoznak.