Késekkel akarták megtámadni a Fradi hokijátékosait

Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke
Vágólapra másolva!
Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke szerint szereptévesztésben van a klubokat elmarasztaló Magyar Jégkorong Szövetség. Dr. Such György, a szövetség elnöke azt mondta, a döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat. Erre reagált az FTC alelnöke, aki elmondta, hogy a szövetség rengeteg kirívó esetnél a homokba dugja a fejét.

Parázs események zajlottak a férfi jégkorong Erste Liga döntőjének első két mérkőzésén. A négy győzelemig tartó döntős párharc első két mérkőzését Csíkszeredában rendezték, az első meccsen egy Nagy Gergővel történt szerencsétlen ütközést követően a Csíkszereda játékosa, Salló Alpár súlyos sérülést szenvedett.

Az Erste Liga Fegyelmi Bizottsága mégis hárommérkőzéses eltiltást szabott ki Nagy Gergőre.

Az FTC-Telekom Jégkorong Szakosztály meglátása szerint közösségi nyomásra túlzó elmarasztaló ítélet született, amely miatt csapat egy rendkívül kiélezett helyzetben elveszítette egyik kulcsjátékosát.

A klub honlapján megjegyzik, hogy ezt a döntést úgy hozták, hogy a Ferencváros csapatának tagjai évek óta mind az online közösségi térben, mind adott esetben a jégcsarnokban vagy a csapat szállásán konkrét fizikai támadásoknak vannak kitéve Csíkszeredában, amely ellen sem a csíkszeredai klub, sem a Magyar Jégkorong Szövetség nem lépett fel érdemben a mai napig.

A Fradi álláspontja szerint az MJSZ elnöke nyilatkozatban hárította a klubokra a felelősséget az évek óta elszenvedett atrocitásokkal kapcsolatban.

Az eset azért is érdekes, mert a Fegyelmi Bizottság mindeddig kizárólag a Nagy Gergő-féle szerencsétlen esetért osztott ki utólagos eltiltást, alátámasztva a csíkszeredai közvélemény azon hamis nézőpontját, amelyben a Fradi "alattomos" játékára hivatkoznak. Ezt a meglátást az Üllői Százhuszonkilenc által készített videós összeállítás is cáfolja, mindegyik eset súlyos és szándékos csíkszeredai szabálytalanságot mutat be, és csak a szerencsén múlott, hogy a Fradi játékosai nem szenvedtek el sérülést az eseteket követően.

A Fegyelmi Bizottság mindezekért egyetlen esetben osztott ki egymérkőzéses eltiltást, a többi esetet utólag is büntetlenül hagyta.

Such György MJSZ-elnök az ersteliga.hu-n megjelent hétfő esti interjúja után a Fradi.hu arra kérte a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnökét, Nyíri Zoltánt, hogy reagáljon a döntő első két mérkőzésén az FTC-Telekom kárára történt sérelmekre, valamint az MJSZ-elnök nyilatkozatában megfogalmazott kritikákra.

De azok után, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a minap nyilvánosságra került interjúban név szerint minősítette mind a Ferencváros csapatát, mind a vezetést, és a klubokra hárította a történtekkel kapcsolatos felelősséget, kénytelen voltam reagálni ezekre a vádakra" - kezdte nyilatkozatát Nyíri Zoltán.

"Úgy gondolom, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség feladata és felelőssége a saját intézményének és az Erste Ligának a megszervezése egyaránt. Jelen helyzetben úgy tűnik, egyik sem sikerül.

Nagy Gergő ügyében állítólag példás gyorsasággal és szakmaisággal hozott a liga Fegyelmi Bizottsága álláspontunk szerint nyomásgyakorlásra született és túlzó ítéletet, hiszen a hárommeccses eltiltás azt feltételezi, hogy szándékosságot láttak a csapatkapitányunk mozdulatában. Ehhez képest még a csíki játékosok is tisztában vannak ezzel, Sofron István is úgy nyilatkozott, a hokiban sokszor elfordul hasonló palánkra lökés, és a véletlenek szerencsétlen egybeesése kellett a súlyos kimenetelhez."

Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke Forrás: fradi.hu

Az FTC alelnöke arról is szót ejtett, a verbális hangulatkeltés mellett a fizikai atrocitások megelőzése, a mérkőzések biztonságos lebonyolításához szükséges feltételek megteremtése, előírása és betartatása is szövetségi feladat lenne normális esetben.

„A Magyar Jégkorong Szövetség eddig azokról az esetekről is elfelejtett szót ejteni, amelyeket a rendezési hiányosságok miatt kellett elszenvednie a Ferencvárosnak.

A szövetség kiemelkedő szakmai munkával meghajtott malmai ebben az ügyben nem őrölnek olyan gyorsan, mint a Nagy Gergő-ügy kapcsán, a szövetség és a liga részéről a mai napig nincs semmiféle retorzió a vétkes klubbal vagy csarnokkal szemben. Nem hallhattunk semmit még csak arról sem, hogy a szövetségnek mi az álláspontja az üggyel kapcsolatban. Mint ahogy azzal kapcsolatban sem született semmilyen ítélet, hogy

az első csíkszeredai mérkőzést követően a szállodában a vacsorázni készülő csapatunkat körülbelül ötven fő késeket és egyéb támadó eszközöket lengetve megtámadott, erről videófelvétel is a birtokunkban van. Ha nincs a helyszínen a Ferencváros által a saját költségén a csapattal kiutaztatott biztonsági szolgálat, ki tudja, milyen következményei lettek volna az incidensnek. Az ő lélekjelenlétükön múlott, hogy nem történt katasztrófa.

A szövetség ebben az ügyben is hallgat, pedig azt gondolom, először ezekkel az esetekkel kellene foglalkozni. Ahogy ők maguk fogalmaztak, a saját házuk táján illene söprögetniük, nem a klubokra hárítaniuk a felelősséget. Ki kell hogy mondjam, a liga szervezésében, a biztonságos lebonyolítás kérdésében hatalmas hiányosságok vannak" - tette hozzá Nyíri Zoltán, aki elmondta azt is, hogy a döntő végeztével ezeket a kérdéseket haladéktalanul szövetségi szinten tisztázni kell, különben a nemzetközi liga lebonyolítása is veszélybe kerülhet akár.

„Az MJSZ még egyszer mondom, hosszú évek óta nem tud mit kezdeni az erdélyi mérkőzések biztonságának kérdésével.

A homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha nem történnének tarthatatlan események. Pedig a két említett friss példán kívül még számtalan esetet tudnék említeni. Emiatt még az is felmerül bennünk, hogy ebben a formában ezt a bajnokságot a jövőben érdemes-e folytatni. Meggyőződésem, hogy nem a klubok felelőssége az, hogy eddig fajultak a dolgok, a Ferencváros álláspontja szerint ez egyértelműen a szövetség felelőssége."

A teljes nyilatkozat a linkre kattintva olvasható.