Vágólapra másolva!
Egyre közelebb a maratoni hosszúságú csoportkör vége a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A Telekom Veszprém a listavezető lengyel Lomza Vive Kielcét fogadja csütörtök este hazai pályán.

Nincsenek könyű hetei a Veszprémnek a kézi-BL-ben. A magyar csapatnak 2022-re "átnyúló" csoportkörös mérkőzései külön-külön is hatalmas kihívást jelentenének, hétről hétre egymás után lejátszva pedig majdhogynem lehetetlen küldetésnek bizonyulnak egy még mindig építkező csapat benyomását keltő társaságnak.

Az Európa-bajnokság utáni első BL-meccsen a Porto ellen egy váratlan dönetlent játszott az Építők. Ez lett volna a legkönnyebb megoldandó feladatok közül. Mégis úgy éreztük, mint ha azt a meccset egyik csapat sem igazán akarná megnyerni - 28-28-as döntetlen is lett a vége. A Barcelona otthonában a lehető legritkább esetben tud nyerni vendégcsapat, ez a Veszprémnek sem sikerült, de az első félidőben nyújtott játékában sok pozitívumot lehet találni.

Nem lesz könnyű dogla a Veszprémnek hazai veretlenségének megőrzésében Fotó: Polyák Attila - Origo

A 35-30-as vereséggel a biztos negyeddöntőbe jutást érő második hely nagyon messzire került a mieinktől. Mégsem lehet azt mondani, hogy az utolsó két meccs tét nélküli lenne. Ráadásul két újabb sztárcsapat, a Kielce és a PSG lesznek a Veszprém ellenfelei. A két, csoportgyőzelemre hajtó gigász közül előbb a lengyel sztárcsapat látogat Momir Ilic együttesének otthonába.

- foglalta össze a klub honlapján a magyar klub vezetőedzője várakozásait.

A Kielce valóban remek szezont fut, kilenc sikere mellett csupán háromszor kapott ki, mindannyiszor idegenben. A Dinamo Bukarest, a Porto és a PSG is le tudta győzni a már nyolc éve a lengyel sztárcsapat kispadján ülő Talant Dujsebajev együttesét, amelynek játéka ebben a szezonban kiismerhetetlenebb, mint egy jó krimi.

Szinte hihetetlen, de Talant Dujsebajev már nyolc éve, 2014 óta irányítja a Kielcét Forrás: AFP/Ina Fassbender

Nicolas Tournat és Artsem Karalek révén két fantasztikus képességekkel megáldott beállójuk van, akiket főként Igor Karacic és Alex Dujsebajev remekül szokott megtalálni az ellenfél védőfalában. Ez gyilkos fegyver lehet, ha a Veszprém hármas védői nem tudnak visszatérni a még az őszi PSG és Barcelona elleni hazai meccseken látott formájukhoz.

Ha sikerül Szymon Sicko és Uladzislau Kulesh hatalmas átlövéseit beszorítani egy olyan sávba, amit a veszprémi kapusok jól le tudnak védeni, az valamelyest megkönnyíthetné a beállókra való figyelmet is. A szélsőik szintén kíméletlenek, Dylan Nahi és Arkadiusz Moryto két fiatal, de annál elképesztőbb formában lévő játékos, akik nehéz helyzetből is képesek jól eltenni a labdát a kapusok mellett.

A PSG-ből a nyáron érkező Nahi ráadásul határtalan önbizalommal játszik eddig a szezonban, a 22 esztendős francia balszélsőnek nagyon bejött a váltás. Hol máshol lehetne letörni a szárnyát egy ilyen flow-ban lévő játékosnak, mint a Veszprém Arénában, ahol ezúttal kiváló hangulat várható.

A Piros Fal buzdítására ezúttal is hatalmas szüksége lesz a magyar csapatnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mióta az európai szövetség áttette hétköznapra a BL-meccseket, minden pályán egy kis visszaesés tapasztalható a hangulat volumenében. Ebben nyilván a koronavírus-járvány miatti nézőszámcsökkenés is benne van, de nem feltétlenül egészséges hétköznap 20:45-kor meccset rendezni. Pont azoktól a kisgyermekektől veszik el ezzel azt az élményt, hogy a világ legjobb kézilabdázóit láthassák, akik a leginkább inspirálódhatnának egy ilyen összecsapásból.

Szerencsére a Veszprém-Kielcét a korábbi idősávban, 18:45-től rendezik csütörtökön, és számos lengyel szurkoló is érkezik a riválist buzdítani, így régi időket idéző hangulat fogadhatja a csapatokat.

A mieink játékának az erőssége részben a közönség által sugárzott erőből is fakadt az idők során, amiért az ellenfelek soha sem nyerni jártak a királynék városába.

Az Építők ennek megfelelően a visszafogottabb idegenbeli szereplés dacára (egyetlen Porto elleni siker mellett öt vereség) hazai pályán őrzi veretlenségét a mostani szezonban. Jó védekezéssel és egy extra teljesítményt bemutató Rodrigo Corralesszel pedig akár még a bravúrgyőzelem is meglehetne.

Petar Nenadic már 53 gólos a BL-szezonban, de igazi klasszisteljesítményt eddig csak idegenben láthattunk tőle Fotó: Polyák Attila - Origo

Támadásban Andreas Nilssontól magabiztosabb beállójáték kell, ha megkapja a falban a labdát, nem szabad belepüfölnie azt Andreas Wolffba, mert akkor a német világsztár könnyedén szárnyra kaphat. Támadásban a hátsó posztokon is kellene egy-két klasszisteljesítmény a sikerhez. Ha Petar Nenadic és Rasmus Lauge egyszerre lenne képes jól játszani, akkor a mieink szinte biztosan győztesen hagynák el a pályát.

Amennyiben összejön a bravúr, az nagyon sokat lendíthet a Veszprémen a szezon legfontosabb része előtt. Azonban a négyes döntőbe jutáshoz további extra teljesítmények lennének szükségesek, mert jelenleg nincs a világ négy legjobb csapata között az idén a 45. születésnapját ünneplő klub. Éppen ezért hiba is lenne ennyire előreszaladni, csak szimplán élvezzük a csütörtöki rangadót.