Nem tudták börtönbe vinni az oroszok az amerikai sztárkosarasnőt, mert lelógna a lába a priccsről

WNBA Finals - Game Two GettyImageRank2 wnba Horizontal SPORT BASKETBALL
PHOENIX, ARIZONA - OCTOBER 13: Brittney Griner #42 of the Phoenix Mercury celebrates with fans following Game Two of the 2021 WNBA Finals at Footprint Center on October 13, 2021 in Phoenix, Arizona. The Mercury defeated the Sky 91-86 in overtime. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Christian Petersen/Getty Images/AFP (Photo by Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A kábítószer-birtoklással vádolt amerikai Brittney Griner sorsáról továbbra sem tudni szinte semmit. A WNBA-győztes és olimpiai bajnok játékost februárban a moszkvai Seremetyevo repülőtéren tartóztatták le, mert a vádak szerint kábítószert találtak nála. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, akár 10 év börtönt is kaphat.

Amerikában egyre többen aggódnak Griner sorsáért. A legfontosabb kérdésre senki sem tud válaszolni. Ez úgy szól, hogy hol és milyen körülmények között tartják fogva a játékost. Állítólag házi őrizetben van, de senki sem tudja, hogy hol. Az oroszok természetesen nem nyilatkoznak.

A feltvevések szerint Grinert azért nem lehetett börtönbe vinni, mert túl magas és nem tudtak neki olyan fekhelyet (priccset) találni, amelyen elfért volna.

Griner az orosz-urkán háború kirobbanásáig a Jekatyerinburg játékosa volt. Az orosz csapatot a FIBA kizárta az Euroliga küzdelmeiből. A Jekatyerinburg külföldi játékosai azonnal elutaztak, minél gyorsabban szerettek volna kijutni a háborúban álló Oroszországból. Grinert a hazautazás közben kapták el a moszkvai reptéren - állítólag egy szaglókutya szúrta ki a táskájában lévő kábítószert. A moszkvai bíróság azonnal elrendelte az előzetes letartóztatását, amelyet március 17-én további két hónappal meghosszabbítottak. Ez azt jelenti, hogy Griner május 19-ig biztosan fogoly marad.

Brittney Griner fogoly - Oroszországban Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Az Orosz Vámhivatal közleményében ez állt:

Az oroszok közleménye Grinert nem azonosította név szerint, de azt állítja, hogy a fogvatartott amerikai profi kosárlabdázó. Az oroszok ugyanakkor azt sem árulták el, hogy pontosan melyik napon történt meg Griner őrizetbe vétele.

Egy amerikai képviselő, Colin Allred azt állította, hogy az incidens február 17-én történt meg, ami azért érdekes, mert az oroszok ukrajnai inváziója ekkor még nem kezdődött meg.

A nagyobb baj ebben az ügyben, hogy senki sem tudja, hol van pontosan Griner. Jekatyerina Kalugina, aki a fogvatartottakkal áll kapcsolatban, állítólag meglátogatta Grinert. Legalábbis ezt jelentette az orosz állami hírügynökség, a TASSZ. A RIA Novosztyi orosz hírszolgálat azt tette hozzá, hogy a sportoló házi őrizetben és nem börtönben van.

Az amerikai szakértők szerint Grinert nagyon nehéz lesz kihozni Oroszországból. A háború miatt ugyanis az orosz és amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakadtak - ezt nyilatkozta John Garamendi kaliforniai demokrata képviselő.