Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott jó hangulatban várja a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Gulyás István csapata már javában készül a január 13-i, Hollandia elleni nyitómeccsre. Azonban előtte még két felkészülési mérkőzés is vár a mieinkre Szigetszentmiklóson. Ezeknek az összecsapásoknak a szerepéről is kérdeztük a nemzeti csapat hétfői edzését megelőzően Lékai Mátét, Ligetvári Patrikot, Székely Mártont és Hanusz Egont, akik az Origo Sportnak azt is elárulták, hogy mi a rendkívül egységes és szimpatikus csapat titka.

2019 őszén a magyar férfi kézilabda-válogatott új útra lépett. Csoknyai István és Vladan Matics után Gulyás István lett a szövetségi kapitány, aki a spanyol Chema Rodríguezzel és Nagy Lászlóval kiegészülve egy három fős szakmai stábot alkotva adott új irányvonalat a mieinknek.

Már az első közös világeseményükön voltak jelei, hogy ez a koncepció működőképes lehet. Sikerült a ténylegesen legjobb játékosokat kiválasztani, akik ráadásul hajlandóak mindent a csapat sikereinek alárendelni. A legutóbbi Eb-n elért 9. és a vb-n kiharcolt 5. helyezésnél is fontosabb az a szív, amivel a mieink minden meccsükön pályára léptek az elmúlt időszakban.

– mondta Lékai Máté a hétfő délutáni sajtóeseményen.

A teqball-asztal is előkerült a magyar válogatott hétfői edzésén Fotó: Koncz Márton - Origo

A rutinos irányító szerint ez az, ami sokáig repítheti a mieinket a bő egy hét múlva kezdődő kontinensviadalon. „Egy nagy betűs Csapat vagyunk, akik nagyon tudnak küzdeni egymásért. Ha megnéznénk egyénileg a játékosokat, simán van, hogy az izlandiak és a portugálok közül többen játszanak nagyobb csapatokban vagy akár a Bundesligában. Mégsem mondanám, hogy esélyesebbek nálunk."

Hanusz Egon, a csapat másik irányítója is hasonlóan vélekedett: „Egy nagyon jó szakmai stáb alakult ki, ez már a tavaly is bebizonyosodott. Szerintem egy hullámhosszon van a csapat és az edzők, amit egy nagyon jó dolognak tartok."

„Minden évben tudtunk újat mutatni, bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk nagy bravúrokat elérni. Nem csak a legutóbbi Eb-n és vb-n, hanem az Eurokupában is tudtunk fejlődni. Nagyon várom, hogy megmutathassuk, hogy ez a fejlődés nem tört meg.

Egyelőre a csoportkörnél tovább nem tekintek, onnan szeretném, ha minél előkelőbb pozícióban jutnánk tovább" – ezt már Ligetvári Patrik mondta, akire a Telekom Veszprémben az ősszel mutatott teljesítménye alapján mind a védekezés egyik oszlopaként, mind balátlövőként egyre nagyobb szerep hárulhat.

Remek a hangulat a csapat háza táján Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott január 13-án Hollandia ellen kezdi meg szereplését a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban, majd 16-án Portugália, 18-án pedig Izland következik. E három rivális közül kettőt kell majd megelőzni a továbbjutáshoz. Az esélyeket Székely Mártonnal latolgattuk:

Mindenkinek az a célja, hogy csoportelsőként jusson tovább, majd a középdöntőben olimpiai és világbajnok riválisok jöhetnek. Bármi megtörténhet, éppen ezért szerintem a napi forma fog dönteni az egyes meccseken, remélem, hogy a mi javunkra" – bizakodott a 2021-ben a Veszprémből előbb Portóba, majd az északmacedón Eurofarm Pelister együtteséhez igazoló kapus.

A 32 éves játékosnak saját bevallása szerint nagyon bejött a váltás:

Ki van mondva, hogy én vagyok a Pelisternél az első számú kapus, ez nagyon sokat segített nekem az Európa-bajnokságra való felkészülésemben is."

Hanusz Egon egyike azon négy játékosnak, akik külföldről tértek haza a nemzeti csapatba Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem ő az egyetlen külföldön játszó tagja a válogatottnak, elég a koronavírusból felépülő Máthé Dominikre (Elverum), az őszi sérülése után a formáját egyre inkább visszanyerő Szita Zoltánra (Wisla Plock), vagy épp arra Hanuszra gondolni, aki a nyáron Csurgóból igazolt a világ legerősebb bajnokságába, a Bundesligába.

„Az elején kicsit hullámzó volt a teljesítményem, ebben lehet, hogy közrejátszott az is, hogy most kerültem először el otthonról.

Más közeg, más bajnokság, az volt a célom, hogy minél hamarabb stabilizálni tudjam a teljesítményem, úgy gondolom, hogy ezt november-december környékén sikerült is. Bízom benne, hogy ez ki fog tartani az Európa-bajnokságra is"

– mondta a 24 éves irányító, aki a TVB Stuttgartban 18 bajnokin 57-szer talált a kapuba.

A fiatal játékos december 26-án még a Göppingen ellen játszott Bundesliga-mérkőzést klubjával, így ő nem volt ott a felkészülés legelső pillanatától a nemzeti csapatban, amihez a 2022-es esztendő második napján csatlakozott. Éppen ezért a felkészülés korábbi szakaszáról nem őt, hanem Lékait kérdeztük.

A csapategység lehet a legnagyobb ereje a játékosok szerint a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon Fotó: Koncz Márton - Origo

– először inkább a fizikai munka elvégzésén volt a hangsúly, de most már kezd a taktikai elemek begyakorlása felé tolódni a hangsúly a tréningeken. „Mondanám, hogy így van, de azért a ma délelőtt után nem ezt mondanám, amikor egy kemény kondiedzésünk volt."

„Egyelőre csak a Hollandia elleni első mérkőzésre készülünk, ez a két felkészülési meccsünkre is igaz. Próbáljuk már ott is azt játszani, ami bízunk benne, hogy a hollandok ellen is jó lesz. A fehéroroszokat jobban ismerjük, aztán majd megismerjük" – utalt az ezen a héten Szigetszentmiklóson a csapatra váró két ráhangoló meccsre Lékai.

Január 6-án, csütörtökön Fehéroroszország, január 8-án, szombaton Bahrein lesz az ellenfél. „A két edzőmeccs majd letisztáz egy-két dolgot, amit szeretnénk" – mondta Székely.

Mikler Roland (balra) és Székely Márton - Borbély Ádámmal együtt - remek kis csapatot alkotnak a kapusposzton Fotó: Koncz Márton - Origo

A játékosok minden egyes megnyilvánulásán tökéletesen látszik, hogy mindenki tisztában van a csapatban betöltött szerepével. Nincs ez másképp kapusposzton sem, ahol hárman is bevetésre várnak majd az előttünk álló egy hónapban. „Mikler Rolanddal és Borbély Ádámmal pályán kívül is nagyon jó barátságot ápolunk, kiváló csapatmunka van közöttünk. Miután mindent megbeszélünk egymással, ezért minden egyes védést a magunkénak is próbálunk átélni. Nyilván a védést az éppen a kapuban álló játékos viszi véghez, de a felállított terveket együtt hoztuk össze, úgyhogy ezért tudunk örülni minden bravúrnak.

Az, hogy az Eb-n melyikünk fog játszani az egyes találkozókon, azt a szakmai stáb és a kapus dönti majd el az adott mérkőzés előtt"

– avatott be minket Székely a gólvonal előtti pozíció titkaiba. Hanusz pedig ugyanezt tette az irányítóposzttal, ahol szintén hárman állnak majd a szakmai stáb rendelkezésére:

Nekem és Győri Mátyásnak az lesz a feladatom, hogy felnőjünk Lékai Máté mellé és tudjuk segíteni a csapatot akár tíz, akár 40 percben és előre tudjunk haladni. Inkább a csapat céljait helyezem előtérbe, de azért egy olyan célom is van, hogy be tudjam bizonyítani, hogy helyem van ebben a válogatottban és tudom segíteni a többieket."

A csapat tagjai közül jó néhányan ott voltak a népligeti aréna december közepén megrendezett avatóünnepségén Fotó: Koncz Márton - Origo

Ami a magyar válogatott rejtett tartaléka lehet a bő és egységes keret mellett, az a hazai pálya. A népligeti arénában 20 022 fő buzdíthatja majd a mieinket. A játékosok egytől-egyig nagyon bíznak benne, hogy a járványhelyzetben lehetséges körülmények között is aránylag sokan kijönnek majd nekik szurkolni.

„Kölnben a BL négyes döntőben is nagyon sok veszprémi előtt játszhattam, de azért ez nyilván teljesen más lesz. Reméljük, hogy telt ház lehet és mindenki el tud jönni a mérkőzéseinkre. Várjuk már, hogy ennyi néző előtt játszhassunk. Azért, mert hazai Eb lesz, kicsit megnyomja a népszerűségét, még többen figyelnek oda, hogy mi lesz ennek a tornának az eredménye. Próbálunk ennek megfelelni és mindenkinek örömet okozni" – mondta Lékai.

„Szeretném, hogy minél többen ki tudjanak jönni és szurkolni nekünk, mert hatalmas löketet és erőt adhatnak nekünk a saját szurkolóink.

Ha már lehetőség adódik arra, hogy ennyire sok ember egy ilyen hatalmas arénában egy közös célért szurkoljon, mi pedig játszhassunk a közös álmunkért, ez egy életre szóló élmény lenne mindannyiunknak" – reménykedik Székely is.

A szakmai stáb összhangja is kulcsfontosságú volt az elmúlt időszak sikereiben Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta Hanusz a férfi kézilabda-válogatott elmúlt években még tovább növekedő, amúgy sem alacsony népszerűségéről.

Akinek pedig nem sikerül bejutnia a magyar meccsekre, ők Debrecenben és Szegeden olyan erős csapatok találkozóira juthatnak el, mint amilyen Szlovénia, Dánia, Franciaország vagy éppen Horvátország. Az Origo Sport már az Eb előtti két szigetszentmiklósi felkészülési mérkőzésről is a helyszínről tudósít, és magán a kontinenstornán is igyekszünk még közelebb hozni csapatunkat olvasóinkhoz.