Szögletzászlótól sérült meg a sztárfocista, kiütötte társát a kosaras - az év legröhejesebb pillanatai

fbl Horizontal SEMIFINAL UEFA CHAMPIONS LEAGUE
Chelsea's German striker Timo Werner headers a rebounding ball to scores the opening goal during the UEFA Champions League second leg semi-final football match between Chelsea and Real Madrid at Stamford Bridge in London on May 5, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Olykor a legnagyobb sztárok is képesek ügyetlenkedni és olyan megoldásokat bemutatni, amik garantáltan megmosolyogtatják a nézőket. Nos, a 2021-es év sem volt mentes a bakiktól és a röhejes szerencsétlenkedésektől. Említhetnénk a szögletzászlóba rúgó sztárfocistát, megannyi üres kapura kihagyott ziccert, valamint nevetséges öngólok tömkelegét, de emlékezetes marad az a pillanat is, amikor az US Openen átesett a hálón az egyik teniszező. Lássuk, melyek voltak a sportvilág idei legnagyobb bénázásai.

A BL-győztes focista elképesztő bakiparádéja

Ha már szerencsétlenkedés, akkor ki mással is kezdhetnénk a listát, mint a Chelsea BL-győztes futballistájával, Timo Wernerrel. A német csatár az egyéni teljesítményét nézve finoman szólva sem zárt jó évet, ráadásul azon kevés sportolók közé tartozik, akinek annyi röhejes megmozdulása volt idén, hogy nehéz lenne csupán egyet kiragadni.

Timo Werner és az üres kapu Forrás: AFP/Peter Cziborra

Werner Chelsea-s karrierje nehezen indult, rengeteg kritika érte, amiért százszázalékos helyzetek tömkelegét hagyta ki. Az egyik legemlékezetesebb bakija az volt, amikor tavasszal a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elődöntőben ordító ziccerben lőtt közelről a kapusba. Persze, Thibaut Courtois érdemeit nem szeretnénk elvitatni, de ezt a helyzetet nehezebb volt kihagyni mint belőni.

A csatár idén a német válogatottban is megmutatta párszor, hogyan kell kihagyni a kihagyhatatlant. Az Észak-Macedónia elleni meglepő vereség egyik kulcsjelenete volt, amikor döntetlen állásnál Timo Werner nem tudta értékesíteni a ziccert.

Szeptemberben pedig Izland ellen puskázott el egy helyzetet, miközben üresen tátongott a kapu.

Egyébként Werner nem csak a kihagyott helyzeteivel hívta fel magára a figyelmet idén, hanem hajmeresztő dolgokkal is, például év elején a Manchester Citytől elszenvedett sima vereség hajrájában sikerült a szögletzászlóba rúgnia a labda helyett, aminek következtében meg is sérült.

A kommentátor sem hitte el, mi maradt ki

Bár alighanem kijelenthető, hogy Timo Werner az idei év legtöbbször bakizó labdarúgója, ám mégis a legnagyobb szerencsétlenkedést egy ausztrál focicsapat, a Western Sydney Wanderers játékosai hozták össze. Februárban a Macarthur FC otthonában 2-1-es macarthuri vezetésnél könnyen egyenlíthetett volna a WS Wanderers, de Adam Federici elképesztő bravúrjai, és persze a vendég játékosok elképesztő bénázásai miatt ez nem jött össze.

- mondta a kihagyott ziccer láttán a mérkőzést közvetítő ausztrál kommentátor.

Végül a 71. percben sikült egyenlíteni, így legalább az egyik pontot elvitte a Western Sydney Wanderers.

Négy méterről kaput sem talált az Újpest focistája

Talán kijelenthető, hogy üres kapura nem a legnehezebb gólt lőni, viszont idén többször is szemtanúi lehettünk annak, hogy csupán pár méterről is ki lehet hagyni egy ziccert. A labdarúgó NB I utolsó fordulójában az Újpest 2-0-ra kikapott Zalaegerszegen, ráadásul a fővárosiak támadója, Giorgi Beridze a 19. percben őrült nagy ziccert hagyott ki. A középre lőtt labdára ugyan jól érkezett az újpesti focista, de olyan borzalmasan tette bele a lábát, hogy még a kaput sem találta el.

Komikus kapusbaki az Eb-n

A nyári, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság számos emlékezetes pillanatot hozott. Egészen elképesztő mennyiségű öngólnak lehettünk szemtanúi, ennek tekintetében pedig több rekord is megdőlt. A legnevetségesebb öngólt egyértelműen a szlovák válogatott kapusa, Martin Dubravka hozta össze, miután Spanyolország ellen egy keresztlécről felpattanó labdát nemes egyszerűséggel bepaskolt a saját kapujába. Röhejes megmozdulásával alighanem kiérdemelte a 2021-es év kapusöngólja címet.

A peches öngól után mindenki a kapuban kötött ki

Amíg nyáron elsősorban a foci-Eb eseményeit figyeltük, addig Amerikában összehozták az év egyik legérthetetlenebb öngólját. Az MLS-ben szereplő New England Revolution hiába vezetett már a 30. percben két góllal, végül 2-2-es döntetlent játszott a Columbus Crew-val. Ráadásul mindez azért is lehetett bosszantó a vendégeknek, mert

jókora szerencsétlenkedés következtében született a Columbus egyenlítő találata.

Egy vaktában előreívelt labdára Turner kimozdult a kapujából, azonban a visszafelé futó Farrell fejéről az üresen maradt kapu felé pattant a labda, és már hiába próbáltak meg mindketten menteni, nem sikerült, és a labdával együtt a hálóban kötöttek ki.

Közvetlen közelről öngól az üres kapuba

Ha már öngól, akkor akkor mindenképp helye van a listán a portugál harmadosztályú Lank Vilaverdense labdarúgócsapatában szereplő Rui Fariának, aki elképesztő ügyetlenkedést mutatott be még februárban a Vianense otthonában.

A találkozó 95. percében egy meglehetősen komikus öngóllal dőlt el a három pont sorsa.

A Vianense egyik játékosa a leshatárról kilépve egy az egyben vezethette rá a kapusra a labdát, majd megpróbálta azt átemelni fölötte, ám pechjére a keresztlécen csattant a labda. A támadó csalódottságában már a fejét fogva zuhant a földre, viszont a vendégek védője, Rui Faria tett róla, hogy a végén mégis a vendégek örülhessenek. A kapufáról lecsorgó labdát a portugál játékos ki akarta fejelni a játéktérről, ehelyett azonban nemes egyszerűséggel a saját kapujába lőtte közvetlen közelről. Alighanem az ilyen megmozdulásokat receptre kellene felírni rosszkedv ellen.

Hihetetlen bénázás miatt maradt el a pontszerzés

Idén a kézilabdapályán sem volt hiány érdekes jelenetekből. Szeptemberben a horvát bajnokságban szereplő Karlovac kiélezett mérkőzést játszott hazai pályán a Rudar csapatával. A vendégek az utolsó másodpercekben egygólos hátrányban hétmétereshez jutottak. Azonban az időntúli büntetőből sem jött össze az egyenlítés, mivel a vendégek játékosa a sípszót követően nem kapura dobta a labdát, hanem lepattintotta a földre, amely után a játékvezetők véget vetettek a találkozónak.

Nevetséges ügyetlenkedés a KHL-ben

A Kontinentális Jégkorong Ligában szereplő Szpartak Moszkva rutinos jégkorongozója, Mihail Mamkin egészen döbbenetes ügyetlenkedést mutatott be szeptemberben az SZKA Szentpétervár ellen. A 31 éves védő a saját kapuja mögül próbálta előrevágni a korongot a mérkőzés második harmadában, ehelyett azonban jókora luftot ütött, aminek következtében vélhetően elvesztette az egyensúlyát és egészen nevetséges módon hanyatt vágódott a jégen. Az orosz hokis bakizását kegyetlenül kihasznált a rivális csapat, ugyanis a korongszerzés után egyből gólt lőtt. A mérkőzést végül 2-0-ra a szentpétervári csapat nyerte.

Látványos bukás az US Openen

Hiába játszott remekül az US Open nyolcaddöntőjében az olasz Matteo Berrettini, riválisa egy látványos eséssel elvitte a show-t. Az amerikai nyílt teniszbajnokság egyik meglepetésembere, Oscar Otte megpróbált visszaadni egy közeli labdát, ám annyira koncentrált, hogy elvesztette az egyensúlyát és átesett a hálón.

Oscar Otte az esés pillanatában Forrás: AFP/Kena Betancur

A német teniszező, aki a selejtezőből indulva hat mérkőzést nyert meg, ezt követően összeszedett egy csuklósérülést, ami miatt ápolni is kellett. A mérkőzés végén a közönség megtapsolta a világranglista 101. helyén álló teniszezőt, amiért a sérülése ellenére végig küzdött és nem adta fel.

Harden megdöbbentő bénázása

A Brooklyn Nets sztárjátékosa, James Harden ritkán látható bénázást mutatott be idén az NBA-ben. A legendás szakálláról is ismert kosaras a Houston Rocket elleni mérkőzés utolsó negyedében sokkolta a rajongókat azzal, hogy egy bedobás után egész egyszerűen nem tudta megfogni a labdát. A jelenetsort látva nehéz eldönteni, hogy Harden valójában mit is akart csinálni, az azonban kétségtelen, hogy helye van a listán a röhejes megmozdulásának.

Saját csapattársát dobta fejbe a sztárkosaras

Talán még Harden ügyetlenkedésénél is viccesebb volt idén, amikor az Atlanta Hawks sztárja, Trae Young a saját csapattársát dobta fejbe a Portland Trail Blazers elleni mérkőzésen. A második negyedben 52-46-as állásnál támadhatott az Atlanta, Trae Young pedig egy hosszú passzal indította Bogdan Bogdanovicot, aki viszont éppen a passz előtt botlott meg a saját lábában és estében még a labda is fejen találta.