Vágólapra másolva!
A harmadik negyedben mutatott elsöprő támadójátékának köszönhetően a Sopron Basket magabiztosan nyerte meg a női kosárlabda NB I szuperrangadóját Szekszárdon. Ezzel a KSC Szekszárd elszenvedte első vereségét a bajnokságban, míg a Sopron továbbra is veretlen az NB I-ben.

A veretlenek csatájaként harangozták be a Szekszárd-Sopron női kosárlabda NB I-es találkozót. Egyik csapat sem kapott még ki a bajnokságban. Ugyanakkor mindkét együttes életében nehéz periódus volt a mostani.

A hazaiaknál az Euroligában eddig nyolc meccsen nyolc vereséget számlálnak, de a hét közben a Sopron is kikapott hazai pályán a spanyol Gironától. A Sopron esetében volt inkább meglepő ez a teljesítmény, mert három héttel ezelőtt még semmi jel nem utalt arra, hogy ilyen gödörbe kerülhet a bajnokcsapat.

A Szekszárd két légiós kulcsembere, Nikolina Milics és Dana Evans sérülés miatt nem léphetett pályára ezen a meccsen sem.

Két veretlen csapat játszotta a női bajnokság rangadóját Fotó: Csudai Sándor - Origo

Váltott vezetéssel indult a meccs, hol egyik, hol másik csapatnál volt az előny. A Sopron jól dobta a triplákat, de nem tudott komolyabb előnyt kiépíteni, mert a KSC is triplákkal felelt. Igazi pontesőt hozott az első negyed, amelyben a fiatal játékosok (Mányoki a hazai oldalon, vagy Varga Alíz a soproniaknál) vitték a prímet.

Az első negyed után két ponttal, 21-19-re vezetett a Szekszárd. Izgalmas és érdekes volt az első 10 perc.

A második negyedben jobban kezdett a Szekszárd és Goree kosara után 25-21 volt az állás a hazaiaknak, amire January triplával válaszolt. Majd a 18 éves Miklós Melinda megint bevert egy triplát, ezzel 28-24 volt Szekszárdnak. 32-27-es hazai vezetésnél Gáspár Dávid időt kért, mert a bajnokcsapat nem tudta érvényesíteni nagyobb tudását.

Studer Ágnes a soproni védők gyűrűjében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron eladott labdái nagyon feltűnőek voltak, egyben érthetetlenek is. Goree sokadszor dobta át Jelena Brooksot, s a KSC ekkor már 8 ponttal vezetett. Ugyanakkor két pillanat alatt csinált egy 5-0-s sorozatot a vendégcsapat, tehát a potenciál benne volt a Sopronban, csak éppen ez nem látszott mindig.

A fiatal Varga Alíz jól dobott, az ő kosarával 36-34 lett az állás.

Majd Fegyverneky trükkösen vette el Studertől a labdát, be is dobta, ezzel 38-38 lett az állás, teljesen nyílt lett megint a meccs.

Ekkor Zseljko Djokics kért időt, majd Studer dobott egy szekszárdi triplát. Gereben elvesztette a labdát, Gabby Williams triplával büntetett, s hosszú idő után ismét vezetett a Sopron. A nagyszünetre azonban döntetlen lett az állás, 44-44-et mutatott az eredményjelző. Rengeteg volt tehát a pont, nem a védekezésről szólt az első félidő.

Gáspár Dávid, a Sopron edzője Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második félidő elején teljesen az öltözőben maradt a Szekszárd, mert a Sopron 3 perc alatt 6 pontos előnyre tett szert. Keményebb lett a vendégcsapat védekezése és agresszívebb a támadójátéka. 8-0-s rohanással ment előre a Sopron és ez akár a meccset is eldönthette, mert a Szekszárd folyamatosan adta el a labdákat. Gereben Lívia sportszerűtlen hibát követett el, ez már az elkeseredés jele volt egyértelműen. January büntetői is bementek, ekkor már minden a Sopron kezére játszott, amely 12 ponttal vezetett. A palánk alatt Határ korlátlan úr volt, a neki bejátszott labdák pedig pontosan érkeztek.

Kegyetlenül használta ki a Sopron a Szekszárd összeomlását és a 25. percben már 63-46-ra vezetett a vendégcsapat, amely 19-0-s rohanásban volt ekkor.

Mindezt 5 perc alatt verte rá a hazaiakra a Sopron.

A zöld mezes Sopron a harmadik negyedben mindent eldöntött Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nagy kérdések innentől kezdve eldőltek, mert a Sopron ezt a győzelmet már nem engedte ki a kezéből. A harmadik negyed végén 69-52-re vezetett a vendégcsapat, ebben a 10 percben összesen 8 pontot dobott a KSC.

A negyedet 25-8-ra nyerte meg a zöld mezes együttes.

A negyedik negyedre már nem maradtak nagy kérdések. A vendégcsapat rutinosan őrizte az előnyét, a KSC pedig nem tudott már a bajnokcsapattal mit kezdeni. A húsz pont feletti különbség meghatározta a meccs képét. Lassan csordogált a mérkőzés, a nagy izgalmak már a múlt ködébe vesztek. Ezzel a győzelemmel a Sopron óriási lépést tett az alapszakasz megnyerése felé.

Női kosárlabda NB I: KSC Szekszárd - Sopron Basket 74-90 (21-19, 23-25, 8-25, 22-21).