A Szuperliga megbukott, Messi otthagyta a Barcelonát, tinédzser nyerte a US Opent - 2021 legfontosabb sportpillanatai

Vágólapra másolva!
A 2021-es év rengeteg emlékezetes és elképesztő történettel ajándékozta meg a sportrajongókat. A koronavírus-járvány idén is rányomta a bélyegét a sporteseményekre, de így is számtalan rekord dőlt meg, nagyszerű eredmények, szenzációs teljesítmények születtek, és akadtak nagy visszhangot kiváltó botrányok is. Minden fontos eseményt szinte lehetetlen lenne bemutatni, így az alábbi összeállításban az Origo Sport - a labdarúgó-Eb és az olimpia kivételével - kiválasztott öt felejthetetlen sztorit, amely az idei évben történt a sportvilágban.

100 éves lett Keleti Ágnes, a világ legidősebb olimpiai bajnoka

Rendhagyó jubileummal indult az idei év a magyar sportéletben, ugyanis 2021. január 9-én töltötte be 100. életévét a legendás olimpikon, Keleti Ágnes. A kalandos, regénybe illő életutat bejáró tornász sportpályafutása során az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon, 31 évesen jutott fel először a csúcsra, ekkor nyerte első olimpiai aranyérmét. Ezek után 35 évesen, 1956-ban Melbourne-ben további négy aranyérmet szerzett a tornacsarnokban.

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, első aranyérmét 1952-ben nyerte Forrás: MTI

Minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjét számos díjjal tüntették ki élete során, többek között kiérdemelte a Nemzet Sportolója címet, a Prima Primissima díjat és még az amerikai Halhatatlanok Klubjának tagjai közé is beválasztották. Századik születésnapja alkalmából rengetegen köszöntötték fel az ötszörös olimpiai bajnok, emellett háromszoros ezüst- és kétszeres olimpiai bronzérmes tornászt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach levélben és telefonhívásban is gratulált az örökös bajnoknak. A német sportdiplomata a magyar tornászlegenda olimpiai mozgalomban betöltött szerepét, példaértékű pályafutását méltatta, majd jó egészséget kívánt neki.

Bach kiemelte, hogy Keleti Ágnes a nehéz történelmi időszakokban is mindvégig megtartotta emberi méltóságát.

A nemzet sportolója a NOB-tól egy ötkarikás medállal ellátott nyakláncot kapott. A Magyar Olimpiai Bizottság a százgyertyás torta és a virágcsokor mellett egy különlegességgel is kedveskedett: a bajnoknő az első újkori magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd győzelmi érmének másolatát vehette át.

Keleti Ágnest egy videóban 122 magyar sportoló is felköszöntette a születésnapja alkalmából, valamint olyan korábbi olimpikonok, mint a kilencszeres aranyérmes amerikai úszó, Mark Spitz, valamint az ötszörös bajnok román tornász, Nadia Comaneci is gratuláltak a magyar legendának.

Spitz kiemelte, hogy az egész világ csodálja Keleti tornában elért sikereit, és személy szerint boldog, hogy a tornát, és nem az úszást választotta, hiszen számára sokkal nehezebb lett volna úgy eredményesnek lenni. Comaneci az élet minden területén harcos és elszánt embernek nevezte Keleti Ágnest, aki a Helsinkiben és Melbourne-ben elért sikereivel inspirálta őt Romániában felnövő kislányként.

A még ma is rendszeresen tornázó Keleti Ágnes ekképpen fogalmazta meg életfilozófiáját:

Keleti Ágnes a születésnapjára kapott tortával budapesti otthonában Forrás: MTI/Kovács Tamás

de sajnos, már nem tudok e szerint élni. Inkább szép csendben szeretnék elmenni, anélkül, hogy észrevenném. De azért ma is leúszom a 40 hosszt a Hélia Hotelben" - nyilatkozta a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, aki nemsokára a 101. életévét is betölti.

Az Európai Szuperliga még azelőtt megbukott, mielőtt létrehozták volna

Idén áprilisban bombaként robbant a hír, miszerint 12 európai topcsapat vezetői bejelentették egy úgynevezett Európai Szuperliga létrehozását.

A húszcsapatosra tervezett elitligát április 19-én hétfőn hajnalban jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt,

ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban. Ezek után elsőként a Manchester City jelentette be, hogy visszalép a szerepléstől, majd a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Elképesztő kereszttűzbe került az Európai Szuperliga létrehozása Forrás: BBC

Az angol csapatok elzárkózását követően az Atlético Madrid és az Internazionale visszalépése, valamint a Juventus és az AC Milan a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a Szuperligának.

Az egész kezdeményezés gyakrolatilag két nap alatt megsemmisült, az ötlet pillanatok alatt kudarcba fulladt.

Az európai labdarúgás legnagyobb vezetői azt gondolták, hogy megreformálhatják a labdarúgást, de az ötletük a Bajnokok Ligája és a többi versenysorozat összeomlásához vezethetett volna. A terv szerint a Szuperligában a résztvevő csapatok állandó tagságot kaptak volna, így annak az elvi lehetőségét is elvetették, hogy bármelyik klub küzdhessen a trófeáért. Emellett természetesen a pénz volt a másik probléma, és annak a veszélye, hogy a topklubok még nagyobbá és erősebbé válnak, míg a kiscsapatok teljesen elszigetelődnek és nem tarthatják a lépést a gigászokkal.

A Bajnokok Ligájában már évek óta ugyanazok a csapatok maradnak versenyben a végjátékban, és az első számú európai kupasorozat tulajdonképpen a nagyok privilégiuma, de az UEFA nem nézte jó szemmel a kezdeményezést és támadóan lépett fel.

Május 12-én az Európai Labdarúgó Szövetség szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben,

és miközben a kilenc visszalépővel békét kötött, a renitens hármakat figyelmeztette: a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona ellen fegyelmi eljárást indított, amelyet később végül felfüggesztett. A hat érintett angol klubnak súlyos büntetést kellett fizetnie a Premier League-ben is, a Juventust a Serie A-ból történő kizárással fenyegette az Olasz Labdarúgó Szövetség, tehát gyakorlatilag minden fronton sarokba szorították a csapatokat, jelezve egyben, hogy a jövőben még szigorúbban büntetik az ehhez hasonló kezdeményezéseket.

Florentino Pérez még nem mondott le az Európai Szuperligáról Forrás: AFP/Dani Pozo

Az Európai Szuperligával (ESL) kapcsolatban az utóbbi időben lenyugodtak a kedélyek, de azért nem vehető teljesen biztosra, hogy soha nem fog ténylegesen megvalósulni. Florentino Pérez a Real Madrid és az ESL elnöke korábban kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

Puhl Sándor tragikus halála

Májusban szomorú hír rendítette meg a magyar sportvilágot, a világhírű játékvezető, a zsinórban négyszer a világ legjobb futballbírójának megválasztott Puhl Sándor 65 éves korában meghalt.

A népszerű sportember halálát a koronavírus okozta, szervezete nem tudta legyőzni az alattomos betegséget. Puhl televíziós szakértőként éveken át dolgozott a Sport TV-nél, de tavasszal már nem lehetett látni őt a képernyőn. Kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, és a kórházban lélegeztetőgépre került. Egy ideig úgy tűnt, stabilizálódhat az állapota, ám egy újabb fertőzés miatt visszaesett, és a kórházban életét vesztette.

A kiemelkedő tehetségű játékvezető már fiatalon, 1984-től dolgozott a labdarúgó NB I-ben.

Világhírre a 90-es években tett szert, nemzetközi sportpályafutásának elismeréseként az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997 között).

Puhl Sándor (középen) az 1994-es Olaszország-Brazília vb-döntő előtt Forrás: Pálfalvi Gábor Az Aranysípos Puhl c. könyv

Puhl Sándor vezette az emlékezetes brazil-olasz világbajnoki döntőt Los Angelesben 1994-ben, és három évvel később Münchenben a Dortmund-Juventus Bajnokok Ligája-finálét is.

Az elmúlt bő tíz évben az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnökeként tevékenykedett, valamint a Sport TV-nél dolgozott televíziós szakértőként.

Puhl a futballisták közül is sokakkal ápolt jó kapcsolatot, rengetegen tisztelték a világklasszis bírót. A jelenleg a MOL Fehérvár sportigazgatójaként dolgozó korábbi válogatott csatár, Sallói István is barátként tekintett rá.

A Vidi játékosaként egy Fradi elleni meccs után szóvá tettem neki, hogy két büntetőt nem adott meg nekünk. Két héttel később összefutottunk, odajött, és azt mondta, Pistikém, mindkettőben igazad volt. Ez a vagányság mindig jellemző volt rá" - emlékezett meg barátjáról Sallói.

Puhl Sándort négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének Forrás: MTI/Carlo Ferraro

Klement Tibor, a Győri ETO egykori vezetője Puhl egyik legjobb barátja volt, és összetörten nyilatkozott a tragikus hír után.

Két hónapja, márciusban a névnapodon hiába kerestelek, írtam neked, már nem tudtál válaszolni. Azóta reménykedtem, hogy újra hallom a hangodat, de már hiába" - mondta a gyászoló barát.

Puhl Sándor Eger és Emőd város díszpolgára, 2010 óta az MLSZ Játékvezető Bizottságának alelnöke volt, a hazai és nemzetközi labdarúgás egyaránt nagy megbecsülésben részesítette. A Szent István Bazilikában szűk családi és baráti körben vettek végső búcsút az egykori kiváló játékvezetőtől.

Messi elhagyta a Barcelonát és a PSG-be igazolt

A 2021-es év egyik legemlékezetesebb sportsztoriját Lionel Messi szolgáltatta, miután óriási meglepetésre több mint 20 év után elhagyta a Barcelona csapatát. Távozása sokkolta a futballvilágot, különösen a Barca drukkereit, akik abban bíztak, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobb labdarúgója örökre a katalán sztárcsapatban marad, és szeretett klubjától vonul majd vissza, ám mégsem így történt.

Az argentin világsztár 2000 óta játszott a barcelonai együttesben, 2004 óta volt a felnőtt keret tagja, de június végén lejárt a szerződése. A hír azért is volt a nyár, sőt az egész esztendő egyik legnagyobb meglepetése, mert a csapat és a játékos megállapodtak, hogy aláírják az új szerződést, végül mégis a távozást jelentették be.

A Barcelona közleménye szerint hiába állapodtak meg mindenben, hiába szerette volna mindkét fél aláírni a szerződést, a spanyol bajnokság pénzügyi szabályai és a Barcelona gazdasági helyzete miatt ezt nem tudták megtenni.

Messi többször elmondta, tavaly menni akart, de idén maradni szeretett volna, ezért mélyen megérintették a történtek. Augusztus elején a 34 éves klasszis a távozására tervezett sajtótájékoztatón zokogva búcsúzott el a Barcelonától.

Lionel Messi könnyek között távozott Barcelonából Forrás: AFP/Pau Barrena

Igazság szerint, nem tudom, mit mondjak. Az elmúlt napokban sok minden eszembe jutott, de őszintén nem tudom, mi lenne a megfelelő. Nem készültem fel erre" - mondta a könnyeivel küszködve Messi.

"Szeretem ezt a klubot, nem ilyen búcsúra készültem. Másfél éve nem láttam a szurkolókat. Azt hittem, ha egyszer elmegyek, akkor telt ház előtt búcsúzhatok majd" -

mondta Messi, akit beszéde után ováció fogadott.

Messi elmondta, mindent megtett azért, hogy maradhasson, de a La Liga miatt ez nem volt lehetséges. A klub elnökét, Joan Laportát idézve elmondta, a hatalmas adósság miatt nem tud maradni.

Tavaly menni akartam, ezt el is mondtam akkor, most maradni akartam, de nem tudtam" - tette hozzá.

Messi 778 meccsen 672 gólt szerzett a Barcelona mezében, többek között tíz bajnoki címet, négy Bajnokok Ligája-sikert ünnepelhetett, összesen 35 trófeát emelhetett a magasba.

Az argentin szupersztár természetesen nem maradt sokáig klub nélkül, elfogadta a Paris Saint-Germain ajánlatát, és újra egy csapatba került egykori klubtársával, Neymarral.

Messi rövid idő alatt megállapodott a párizsi sztárcsapattal, és ennek kapcsán felmerült annak a gyanúja, hogy a Barcelona elnökével, Joan Laportával csak eljátszották, hogy meg akarnak egyezni egymással.

Lionel Messi a PSG-be igazolt ezen a nyáron Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alaattin Dogru

A világ egyik legjobbja tehát a PSG-hez került, ahol Neymar mellett Kylian Mbappé a társa a csatársorban, de a francia sztárcsapat Messi mellett rengeteg klasszist szerződtetett ezen a nyáron. A Real Madridot 16 év után elhagyó Sergio Ramos, és az Eb legjobb kapusa, Gianluigi Donnarumma is a Ligue 1 legerősebb együtteséhez került. Jelenleg nem Messi zseniális teljesítményéről szól a PSG szezonja, az argentin klasszis ugyan a BL-ben 5 gólt szerzett, de a francia bajnokságban 11 meccsen csak egyszer talált be.

Messi még nem kápráztatta el igazán a szurkolókat új klubjában, év végén azonban megint ő kapta az Aranylabdát, immár hetedszer.

Lionel Messi már hétszeres aranylabdásnak mondhatja magát Forrás: AFP/Franck Fife

Ez a döntés is nagy visszhangot kapott, sokan felháborodtak, amiért nem a Bayern München lengyel klasszisa, Robert Lewandowski vagy a Chelsea-vel BL-győztes, az olasz válogatottal pedig az Európa-bajnokságot megnyerő Jorginhóra esett a választás. Messi győzelmében a Copa América megnyerése játszotta a legnagyobb szerepet - a dél-amerikai kontinenstornát pályafutása során először nyerte meg -, valamint a La Liga előző idényének a gólkirálya lett a Barcelona színeiben. Az biztos, hogy Messi rendhagyó és viharos évet tudhat maga mögött, a Barcától való távozása hatalmas visszhangot váltott ki a futballvilágban, és az idő majd eldönti, hogy a PSG-ben is ikonná tud-e válni.

Emma Raducanu 18 évesen megnyerte a US Opent

Igazi szenzációt és bombameglepetést hozott az idei US Open döntője szeptemberben. A New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesének fináléját két tinédzser vívta egymással. Az Arthur Ashe Stadionban a brit színekben versenyző 18 éves Emma Raducanu a 19 éves kanadai Layla Fernandezzel játszotta a finálét, és 6:4, 6:3 arányban győzött.

A kanadai születésű Raducanu első női játékosként jutott be a selejtezőből indulva a végjátékba, és szettveszteség nélkül nyerte meg a US Opent

- erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben -, így pályafutása első trófeája mellé 2,5 millió dollárt (762 millió forint) kapott. Raducanu győzelme előtt brit részről legutóbb Virginia Wade ünnepelhetett nőként Grand Slam-címet, amikor 1977-ben Wimbledonban diadalmaskodott.

A korábban szinte ismeretlen Raducanu elképesztő sikerével egyszerűen berobbant a sportvilágba. Wimbledonban még szabadkártyával indulhatott, majd szeptemberben, a selejtezőből indulva nyerte meg az amerikai Grand Slam-tornát.

nyilatkozta Raducanu, akinek még Erzsébet királynő is gratulált a közösségi oldalán.

A brit tinézdzser váratlan New York-i diadala után közölte, hogy befejezi a közös munkát a korábbi Davis Kupa-játékos Andrew Richardsonnal, akivel tízéves kora óta dolgozott együtt. Raducanu új edzője az a Torben Beltz lett, aki négyszer is állt a korábbi világelső Angelique Kerber alkalmazásában, aki az irányításával 2016-ban az Australian Opent és a US Opent is megnyerte.

Emma Raducanu rövid idő alatt meghódította a világot Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matthew Stockman

A Torontóban, kínai apuka és román anyuka gyermekeként született sportoló fényes jövő előtt állhat, a női tenisz meghatározó alakjává nőheti ki magát.

A fiatal játékos népszerűsége az egekbe emelkedett az utóbbi időben, a közösségi médiában már több mint 2 millió követője van és a szponzorok terén is van kérője bőven.

Mindezek ellenére a novemberben 19. születésnapját ünneplő teniszsztár életében továbbra is a sport áll az első helyen. "Világosan elmondtam az összes csapattársamnak, hogy egyetlen edzést sem fogok lemondani a pályán kívüli elfoglaltságok miatt. Ez alapvetés számomra. Nekem a tenisz a prioritás és az is marad, ezt mindenkivel tudattam" - mondta Raducanu.

Raducanu 2021-ben hatalmasat lépett előre, a világranglista 343. helyéről kezdte és a 19. pozícióban zárta az évet, melynek eredményeként a női versenyeket szervező WTA az év újoncává választotta.

A fiatal teniszező december közepén koronavírusos lett, de bízik abban, hogy mihamarabb felépül és indulhat jövő év elején az Australian Openen, ahol újabb meglepetést szeretne okozni.