Vágólapra másolva!
A sorsolás szeszélye folytán ugyanazon a napon és ugyanabban az órában kezdődik két orosz női kosárlabda sztárcsapat magyarországi fellépése az Euroligában. A Sopron Basket a Dinamo Kurszk ellen játszik, míg az Euroliga-újonc Szekszárd a Jekatyerinburgot fogadja. Mindkét meccs 18.00-kor kezdődik.

Mivel a Jekatyerinburg csapatát gyakorlatilag verhetetlennek tartják és a Szekszárd az eddigi négy El-mérkőzését elvesztette, így a soproniak vannak egy fokkal könnyebb helyzetben. A Kurszk - a Sopronhoz hasonlóan 3/1-es mutatóval érkezett hazánkba.

Azaz amelyik csapat kedden este nyerni tud, lépéselőnybe kerül a másikkal szemben.

Ha ez a Sopron lesz, akkor a válogatott események miatti leállás előtt egészen parádésan állna Gáspár Dávid csapata, amely az első három meccsét megnyerte az elitsorozatban, egy hete azonban súlyos vereséget szenvedett Isztambulban a Fenerbahce otthonában.

Az isztambuli meccsen semmi sem sikerült a soproniaknak, de azért két pozitív dolog történt velük. A pályán hosszú szünet után ott volt Jelena Milovanovics és bemutatkozott az Amerikából érkezett Shey Peddy. Utóbbi játékosnak az volt az első meccse a magyar bajnokcsapatban, a második pedig szombaton a Cegléd ellen fölényesen megnyert magyar bajnoki. A WNBA-ezüstérmes Peddy ezen a meccsen már megmutatta, mennyire képzett és jó játékos. Neki minden egyes közös edzés egyben előrelépés is a beilleszkedés nehéz útján. Kedden este mind ő, mind Jelena Mlovanovics úgy lépnek pályára, hogy már van a lábukban mérkőzés - ez pedig akár a Sopron javára billentheti a minden bizonnyal végletekig kiélezett összecsapást.

A Cegléd ellen Peddy 18, Milovanovics pedig 17 pontot dobott,

amely nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha a Cegléd és a Kurszk semmilyen szinten nem említhető egy lapon.

A Sopron (és a Szekszárd is) iszonyatos menetelésben van október eleje óta. Már az is elképesztő, hogy a FIBA november 2-re betette az Euroliga ötödik játéknapját, erre a döntésre semmi szükség nem volt. Így azonban a játékosok végletekig kizsigerelt állapotban lépnek pályára Európa minden csarnokában.

A soproniak számára figyelmeztető jel kell legyen, hogy jelen pillanatban a Kurszk átlagolja a legtöbb pontot a sorozatban, mert egyedüliként a teljes mezőnyből átlépik a 80-as határt (82,8.)

nyilatkozta Laczka Miklós, a soproniak edzője.

A Kurszk az eddigi négy meccséből háromszor játszott hazai pályán, míg a Sopron háromszor idegenben. Amikor az oroszok kimozdultak és elutaztak a francia Landes csapatához, akkor kikaptak. Reméljük, hogy Sopronban sem terem számukra babér.

Ami a Szekszárdot illeti, nekik úgy kell megélni a világ legjobb csapata elleni meccset, hogy örüljenek neki.

Mármint annak, hogy ilyen ellenfelet fogadhatnak a tolnai megyeszékhelyen. Szekszárd városának már az is óriási dolog, hogy egy ilyen szintű csapatot láthat vendégül.

A magyar együttes játékosainak ez a meccs tökéletes iskola lesz arra, hogy lássák: hogyan működik a női kosárlabda gyilkológépezete. Mindenesetre - ha ilyet leírhat az ember - az oroszok sincsenek még csúcsformában. Egy hete a Praha együttesét egy utolsó másodperces triplával verték meg hazai pályán két ponttal.

A Sopron-Dinamo Kurszk összecsapásról az Origo a helyszínről tudósít.