Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda válogatott november 26-án elkezdi a 2023-as világbajnokság selejtező mérkőzéseit. A világbajnoki selejtezőkről, a válogatottal szembeni elvárásokról Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Poór Péter, a magyar válogatott másodedzője, illetve a játékosok részéről Benke Szilárd tartott sajtótájékoztatót Kecskeméten. A válogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics és a magyar csapat játékosa, Golomán György koronavírusos, ezért nem vettek részt az eseményen. 

November végén megkezdi szereplését a 2023-as világbajnokság selejtezőjében a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Sztojan Ivkovics együttese az E csoportba kapott besorolást, ahol Franciaország, Montenegró és Portugália lesznek az ellenfelei a 2022 júliusáig tartó sorozatban.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a pénteki, Portugália elleni vb-selejtező mérkőzés előtt sajtótájékoztatót tartott Kecskeméten.

Az eseményen nem tudott részt venni a magyar csapat szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics, és a magyar válogatott magas bedobója, Golomán György.

A magyar csapat kapitánya valószínűleg el fog tudni utazni a csapattal Portugáliában, a Falco kosarasának játékára viszont kevesebb esély mutatkozik.

Magyar kosárlabda válogatott sajtótájékoztatója Kecskeméten 2021 november 22-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke szerint nehéz csoportba kerültek, és komoly játékerőt képviselő ellenfelekkel szemben kell kivívniuk a továbbjutást. A magyar válogatott sem gyenge, de emellett komoly helytállásra lesz szüksége a csapattól.

- árulta el Szalay Ferenc. Az MKOSZ elnöke szerint a magyar kosárlabda-bajnokság jelentősen erősődött, a női és a férfi bajnokság színvonala is egyre jobb, és a pandémiától függetlenül nagyon sok néző várta a bajnoki meccseket.

Szalay Ferenc bizakodó Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szalay Ferenc kiemelte a Falco sikereit a közelmúltból, és véleménye szerint a szombathelyi játékosok helytállása nagyon komoly teljesítmény a nemzetközi porondon, és bízik benne, hogy a Szombathelyen nevelkedő fiatal játékosok még jobban erősítik majd a magyar kosárlabda hírnevét.

- mondta el Szalay Ferenc.

A koronavírusos Sztojan Ivkovics helyett a magyar kosárlabda-válogatott másodedzője, Poór Péter beszélt a válogatott helyzetéről.

- mondta el Poór Péter.

Poór Péter szerint jól felkészült a csapat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az edző külön kiemelte, hogy a portugálok után Franciaországgal fognak játszani Kaposváron.

- árulta el Poór Péter.

Benke Szilárd sérülése meggyógyult Fotó: Szabó Gábor - Origo

A válogatott hátvédje, Benke Szilárd magabiztos a vb-selejtezők előtt.

- mondta el a Falco játékosa.

Szalay Ferenc kiemelte, hogy a magyar csapat a közösségi erejére építhet. A válogatott magja nagyon jól ismeri egymást. Az MKOSZ elnöke szerint a közösségi nevelés az utánpótlásnevelésben is megjelenik, és a válogatott játékosok jó példát mutatnak a következő generációnak.

- mondta el Szalay Ferenc. Benke Szilárd szerint mentálisn készen állnak, és jó formában vannak. A Falco játékosa elárulta, hogy az ő sérülése is meggyógyult már.

Idegenben, Portugáliában kezd nemzeti csapatunk, november 26-án pénteken, 19 órától. Második mérkőzését azonban már hazai pályán, Kaposváron játssza az együttes a franciák ellen, november 29-én hétfőn, 18 órás kezdettel.