Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 34-24-re legyőzte Portugáliát az Eb-selejtezők 5-ös csoportjának szerda esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A 7. hellyel záruló tokiói olimpia után a női kézilabda-válogatott élére új szövetségi kapitányt neveztek ki. A Fradiba főállású vezetőedzőnek "visszatérő" Elek Gábor után régi barátja, Golovin Vlagyimir vette át a nemzeti csapat irányítását.

"Üdv a fedélzeten Vova" - ezzel a felirattal köszöntötték az Érd Arénában a szurkolók az odesszai születésű, 51 éves szakembert, aki már 1992 óta él Magyarországon. Ő volt az, aki a mostani válogatott legnagyobb részével már dolgozott együtt korábban, sőt a 2018-as junior-világbajnokságon, illetve a 2019-es junior Európa-bajnokságon néhányukat már sikerre is vezette.

A magyar válogatott Portugália ellen kezdte meg szereplését az Eb-selejtezőben Fotó: Koncz Márton - Origo

Előbbi együttesből heten, az utóbbiból ketten kaptak helyet régi-új edzőjük első keretében. A magyar bő keretből a Portugália elleni mérkőzésen kimaradó három játékos Helembai Fanny, Fodor Csenge és Szikora Melinda voltak. Az ellenfél hihetetlenül lelkesnek bizonyult már saját himnuszának az éneklésekor is, pedig korábban csupán egyetlen világeseményre jutott ki (2008 - Eb).

A lelkesedés már az elején túlpörgette egy kicsit az ellenfelet, Carolina Monteiro kapott kétperces kiállítást kevesebb mint egy percet követően. A hétméterest Klujber Katrin értékesítette, de Bebiana Rodrigues beállóból hamar válaszolt. Bíró Blanka védése kellett, hogy a mieink ne kerüljenek hátrányba, majd Lukács Viktória szép góljai következtek. (3-1)

Háfra Noémi átlövésésére Joana Resende válaszolt, majd szintén a nyáron a Fradiból a Győrbe átigazoló fiatal játékos lőtte ki a felső sarkot. Resende vezetékneve nem véletlenül csenghet annyira ismerősen a kézilabda szerelmeseinek, hiszen ő az 1990-es évek egyik ikonjának, a kétszeres BL-gólkirály Carlos Resendének a lánya, aki kétségtelenül a legtehetségesebb játékosa az ellenfélnek.

Golovin Vlagyimir első mérkőzése volt a szerda esti a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként Fotó: Koncz Márton - Origo

Tiago Bernardes 6-2-es magyar vezetésnél kért először időt, ami után ismét a portugál balátlövő talált a kapuba. A nyitott védekezésre váltó vendégcsapat 7-5-re közelebb is férkőzött, és a játékrész közepén jól is tartotta ezt a két-háromgólos hátrányát. A magyar támadások rendre a szélen fejeződtek be - Márton Gréta és Lukács találataival ismét négy volt az előny. (12-8)

Két portugál gól és egy Bíró Blanka-védés után a Vámos Petra helyére becserélt Tóth Eszter szép passzából Tóvizi Petra fordult be. Golovin első időkérésére 21 percet kellett várni a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. (13-11)

A továbbra is mozgékonyan védekező portugálok ellen némileg váratlanul nehéz volt még mindig helyzetet kialakítani, de Kácsor Grétának sikerült. A fiatal balátlövő egy üres kapus lövést ugyan elhibázott, de az ő góljaival nőtt 16-12-re a különbség. Bíró Blanka jó támaszt adott a mieinknek, akik 17-15-ös előnyben mehettek a szünetre.

Klujber Katrin fantasztikusan játszott a portugálok ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidő első góljára két és fél percet kellett várni, pechünkre Mihaela Minciuna szerezte. Sőt, egy élethoszig tartó támadásból Maria Unjanque ki is egyenlített. Sőt, a vezetéshez is volt labdájuk, de a kapufát találták el. Vámos fontos pillanatban lőtte első gólját, amivel a magyar válogatott elől tudott maradni. (18-17)

Lukács két szép gólja után már ismét a portugáloknak kellett időt kérnie. Bíró újabb védése után Háfra és Klujber pillanatai következtek, bő 40 perc után kialakítva az addigi legnagyobb különbséget. (22-17) Sőt, Márton is betalált, kezdett kijönni a két csapat közötti tudásbeli különbség.

Klujber és Bíró fantasztikusan játszottak, a magyar előny pedig fokozatosan nőtt. A Tomori Zsuzsanna és Bordás Réka irányította védekezés is összeállt, így az utolsó szűk negyedórában már nem lehetett kérdés, hogy melyik csapat kezdi sikerrel a sorozatot.

Kácsor Gréta is gólerősen játszott az Érd Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

Tíz perccel a vége előtt a nemzeti csapatba hosszú sérülés után visszatérő Planéta Szimonetta is megkapta a lehetőséget, aki a kilenc góllal záró Klujber helyére érkezett. A jobbátlövő nem vesztegette saját idejét, rögtön a kapuba is talált. (29-19) Resende sérülésével az ellenfél elveszítette legjobbját.

A végén Tóth Eszter is feliratkozott a gólszerzők közé, és Kovács Anett is betalált.

A magyar női kézilabda-válogatott 34-24-re legyőzte Portugáliát.

Nem kell sokat várni a következő fordulóra, Golovin Vlagyimir együttese vasárnap este Szlovákiában lép pályára.

Kácsor Gréta, a nemzeti csapat fiatal balátlövője az Origo Sportnak így értékelt a találkozó után: "Arra számítottunk, hogy az első félidő és a második félidő eleje lesz az igazán fontos része ennek a meccsnek.

Kicsit izgultam, de egész jól sikerült számomra is a találkozó, remek hangulat volt. A következő három napban készülünk a szlovákok ellen, az egy kicsit más kategória lesz, de remélem, hogy ott is így tudunk játszani és ekkora fölénnyel tudunk győzni" - mondta az öt góllal záró kézilabdázó.

Női kézilabda Európa-bajnoki selejtező, 5. csoport 1. forduló
Magyarország - Portugália 34-24 (17-15)
gólszerzők: Klujber 9, Lukács 6, Kácsor 5, Háfra, Tóvizi 3-3, Kovács A., Márton, Tóth E. 2-2, Planéta, Vámos 1-1, illetve Resende 5, P. Da Silva 4, Lage, Marques 3-3, Minciuna, Ribeiro, Unjanque 2-2, Rodrigues, M. Da Silva, Sousa 1-1

A mérkőzésről készült galériánk ide kattintva érhető el!