Vágólapra másolva!
35 pontos különbséggel, 81-46-ra nyert a Sopron Basket a KSC Szekszárd ellen a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik meccsén. A két csapat három győzelméig tartó párharcában a Sopron 2-1-re vezet. A negyedik meccset kedden rendezik a tolnai városban, s ha a Sopron ott nyer, bajnok lesz.

Két mérkőzés után semmi sem dőlt el a női kosárlabda-bajnokság döntőjében, mert az első összecsapás 80-57-es soproni győzelmére egy 72-69-es szekszárdi diadal volt a válasz. A harmadik meccsnek - amelyet ismét Sopronban rendeztek - 1-1-es állásról indultak a küzdő felek.

Újdonságnak számított, hogy nagyon hosszú idő után újra nézők előtt rendezhettek kosárlabdameccset.

Sopronban nem volt telt ház, a szurkolókat korlátozott számban engedték be, de a lényeg az volt, hogy nem üres csarnokban kellett megmérkőzniük a küzdő feleknek.

A feldobás pillanata a női döntő harmadik meccsén. Erica McCall (balra) és Határ Bernadett Forrás: Sopron Basket, Tóth Zsombor

Két-két kihagyott helyzettel indítottak a csapatok, majd Gabby Williams egy büntetője jelentette az első soproni pontot. McCall duplával válaszolt, 2-1-re a KSC vezetett. Határ vezetésével 5-2-re lépett el a Sopron, az öt hazai pontból négyet a hazai center szerzett. Nagyon sok volt a hiba, a szekszárdi Bálint Réka 7-7-re hozta az állást egy hármassal.

Határt nem lehetett tartani, a hazaiak első 9 pontjából 6 állt az ő neve mellett.

Studernek, akinek a második meccsen döntő érdemei voltak a szekszárdi győzelemben, nehezen melegedett be, de aztán sokadik próbálkozására értékesített egy triplát. Ezzel 11-10 lett az állás. Innen csinált egy 6-0-s rohanást a Sopron, így az első negyed után 17-10 volt az állás. A Szekszárd két pontos dobásainál 12/1 volt a mutató, ez rettenetesen gyenge adat. Mondjuk a Sopron sem tehette ki az ablakba az 5/0-s adatot, már ami a három pontos dobásokat illeti.

Gabby Williams (fehér mezben) vezeti a labdát Forrás: Sopron Basket, Tóth Zsombor

Ezt az előnyét pillanatok alatt 10 pontra növelte a hazai csapat, mert Czukor Dalma gyönyörű hármast szórt és ezzel 22-12-re alakult a meccs. A másik oldalon Goree éledezett addigi tetszhalott állapotából, ekkor az ő két duplája tartotta életben a KSC-t. Czukor három faultja után leült, a KSC nem tudta tartani az egyre nagyobb sebességgel játszó hazaiakat, akik kényelmesen tudták tartani a 10 pontos előnyüket.

A 17. percben már a nyolcadik eladott KSC-labdát jegyezhettük fel, miközben a tolnaiak vészes pontszegénységben szenvedtek.

Így a Sopron szép lassan lépett el és nem sokkal a nagyszünet előtt 30-18-ra vezetett már. S mivel a Szekszárdnak továbbra sem ment a dobás, már a nagyszünet előtt eldőlni látszottak a lényegi kérdések. 20 perc játék után a Sopron 40-24-re vezetett, a védekezése nagyon erős volt, a szekszárdi 24 pont 20 perc alatt nagyon kevés volt, miként az általuk eddig dobott 7 mezőnykosár is.

Óriási harc a palánk alatt Forrás: Sopron Basket, Tóth Zsombor

A második félidőben néhány perc alatt alakult ki a 20 pontos különbség (44-24), miután Meghan Walker a sarokból engedett el egy szép tempót. A KSC-nek hamar időt kellett kérnie, mert csapata sorozatban kapta a triplákat.

Gyakorlatilag tét nélkül csordogáltak a percek, mert a Szekszárdnak ezzel a játékkal semmi esélye nem volt.

Jellemző, hogy a tolnaiak a 27. percre érték el a 30 dobott pontot. A harmadik negyedet 23-7-re nyerte meg a hazai csapat, amelynek a védekezésével nem tudtak mit kezdeni a szekszárdiak.

Keményen védekezett a fehér mezes Sopron Forrás: Sopron Basket, Tóth Zsombor

Látva a negyedik negyed cseréit, el lehetett mondani, hogy mindkét csapat már a keddi, negyedik mérkőzésére készült lélekben. A Sopronban egyre több magyar játékos kapott szerepet. Óriási volt a különbség a két együttes között a Sopron javára. A házigazda teljesen kiengedett, Szabó Fanni két triplát dobott, de Zele Dorina is eredményes volt egy hármassal. 67-41-es állásnál Gáspár Dávid időt kért, jelezte a játékosainak, hogy a meccsnek még nincs vége. A negyedik negyedben 5 perc elteltével 4-13 volt az állás a KSC-nek.

Az időkérés után tiszta magyar sorral állt vissza a Sopron, azaz a légiósok már a padon pihentek.

A végére legfeljebb annyi kérdés maradt, hogy a KSC eléri-e az 50 dobott pontot. Nem érte el, megállt 46-nál. A Sopron simán nyert és 2-1-re vezet a 3 győzelemig tartó csatában. A következő meccset kedden délután rendezik Szekszárdon, ha a Sopron ott nyer, akkor bajnok lesz.

Női kosárlabda bajnoki döntő 3. mérkőzés: Sopron Basket - KSC Szekszárd 81-46 (17-10, 23-14, 23-7, 18-15)

Gáspár Dávid, a Sopron edzője: Sokkal koncentráltabban játszottunk.

Nem foglalkozom azzal, hogy közelebb jutottunk-e már az aranyéremhez, az a lényeg, hogy a következő meccset megnyerjük és akkor lehet a bajnoki aranyéremről beszélni.

Zseljko Djokics, a KSC edzője: Ma Góliát nyert, nem Dávid. Nehéz úgy játszani, hogy kevés az önbizalmunk. Centerposzton voltak problémáink.

Most szeretném hívni a szekszárdi szurkolóinkat, hogy mindenki jöjjön ki a keddi meccsre, mert ez lesz az utolsó hazai összecsapásunk ebben a szezonban.