Vágólapra másolva!
A magyar 3x3-as női kosárlabda-válogatott a Grazban zajló olimpiai selejtező negyeddöntőjében hosszabbítás után 18-17-re kikapott a francia nemzeti csapattól, így már csak a jövő hétvégi, debreceni pótselejtezőben szerezhet tokiói kvótát.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese négy győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel megnyerte a C csoportot az ausztriai viadalon, és a vasárnapi második negyeddöntőben az A csoportban három győzelemmel és egy vereséggel második franciákkal csapott össze. A világranglista-vezető és 2019-ben Európa-bajnok ellenfél a csoportkörben csak a favorit amerikaiaktól kapott ki, emellett náluk játszott a világ legjobbjai között számon tartott Laetitia Guapo és Migna Touré is.

Goree kosarával kezdte a meccset a magyar csapat, és fél perc elteltével 2-1-re vezetett. A franciák egy büntetődobással 3-2-re fordítottak, majd egy kétpontossal nagyobb előnyre tettek szert. A francia együttes gyorsan és lendületesen kosarazott, látszott, hogy magasabb szintet képvisel, mint a korábbi ellenfelek.

A magyar csapat a ziccerekkel hadilábon állt, de három perc után 7-5-re vezetett, amelyhez kellett Theodoreán Alexandra remek kétpontosa is. A 4. perchez érve a franciák vezettek 8-7-re, a tempóváltásaikkal láthatóan nem tudott mit kezdeni Károlyi Andrea együttese. Féltávnál 10-8 állt az eredményjelzőn a francia válogatott javára.

Négy perccel a vége előtt már öt ponttal vezetett a jól játszó ellenfél, Medgyessi Dóráék számára egy jó hajrára volt szükség az egyenlítéshez.

Kétpontosokkal sikerült is csökkenteni a hátrányt, majd Medgyessy büntetőivel egyenlített a válogatott. Az utolsó fél perchez érkezve eggyel vezettek a franciák, Goree azonban kiegyenlített, így következhetett a hosszabbítás.

Aki előbb szerez két pontot, az nyer.

A magyar női válogatott szoros meccsen kapott ki a francia csapattól Forrás: MKOSZ

A franciák kosarára Goree válaszolt, majd 17-17-nél két büntetődobáshoz jutott az ellenfél. A franciák az elsőt ugyan kihagyták, a másodikat azonban bedobták, így győztek és bejutottak a legjobb négy közé.

A magyar válogatott derakasan küzdött, de ezen a mérkőzésen nem tudott nyerni, egy ponttal maradt alul a masszív francia csapat ellen.

A 20-20 csapatos grazi tornáról három férfi és három női együttes szerez indulási jogot a tavalyról idén nyárra halasztott olimpiára.

Jövő péntektől vasárnapig kerül majd sor a debreceni pótselejtezőre, ahol az utolsó kvóták szerezhetők meg az ötkarikás játékokra. A hajdúsági városban a férfiaknál és a nőknél is hat-hat gárda verseng, a magyar férfi és - mivel Ausztriában nem szerzett kvótát - a 2014 óta Európa-bajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes női együttes is pályára lép majd a Nagytemplom előtti téren.