Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO 32-21-re legyőzte a CSZKA Moszkva csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének vasárnapi bronzmérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Szombaton a Győrrel olyan történt, ami azelőtt a négyes döntők 2014 óta íródó történetében még soha: nem tudta megnyerni az elődöntőt. A Brest egy izgalmas mérkőzésen, büntetőpárbajban verte a magyar csapatot, így vasárnap a Vipers ellen 33-30-ra kikapó CSZKA Moszkva ellen a harmadik helyért léphetett pályára.

Az ETO eddig 11 meccset játszott a Papp László Sportarénában, és eddig csupán két hétméterespárbajt veszített el. Az egy nappal korábbi találkozó mellett a másik a 2016-os, CSM Bukarest elleni finálé volt. Mivel az ilyen módon elveszített csatát bizonyos számítások döntetlennek könyvelik el, ezért a mieink 2018 január óta tartó BL-veretlensége immáron 56 mérkőzést számlál.

Stine Oftedal és a Győr összeszedték magukat a bronzmérkőzésre, és magabiztosan kézilabdáztak Fotó: Hirling Bálint - Origo

A bronzéremért vívott találkozók általában nem hozzák lázba a csapatokat ebben a lebonyolítási rendszerben. Ez körülbelül 5-10 percig van ténylegesen így, utána a profizmus rendre felülkerekedik a csalódottságon - legalább az egyik félnél. Ha pedig olyan legendák utolsó BL-fellépését jelenti a harmadik helyért folytatott összecsapás, mint amilyen Görbicz Anita és Eduarda Amorim, akkor már mindjárt más megvilágításba helyeződik egy klub számára az.

Ennek megfelelően rendkívül élesen és koncentráltan kezdett a győri csapat, Stine Oftedal már az 1. percben kétszer is a kapuba talált. Sara Ristovska hétméteresére Estelle Nze Minko válaszolt, sőt Oftedal újabb góljával 4-1-gyel zárta az első öt percet az ETO.

Silje Solberg védését Faluvégi Dorottya szélről szerzett gólja követte, így Olga Akopiannak már nagyon hamar időt kellett kérnie. Kathrine Heindahl kiharcolt egy újabb büntetőt, amit Ristovska ezúttal a kapufára dobott. A következő ilyen lehetőséghez már a 19 éves szupertehetség, Jelena Mihajlicsenko állt oda, aki nem hibázott. (5-2)

Anne Mette Hansen az elődöntőben nem tudott a kaupba találni, a moszkvaiak ellen már ő sem maradhatott ki a gólszerzők névsorából. Jekatyerina Ilina is megszerezte első találatát vasárnap délután, majd a következő lehetőségét átbombázta a kapu mögötti labdafogó hálón. Az oroszok egy aktívabb, több fellépésre alapozó védekezésre váltottak, így több helye maradt Kari Brattsetnek, aki nem hibázott.

Nze Minko egy gyors labdaszerzés után kialakította az eddigi legnagyobb különbséget, amit Veronica Kristiansen büntetőből tovább növelt. (9-3) Heindahl mindössze a negyedik moszkvai gólt dobta a 15. percben, Solberg és a győri védelem jól bírta a nyomást. Fodor Csenge szép ejtése után Nze Minko már Anna Szedojkinának lőtte be az újabb ziccerét.

A győri védekezés ezúttal is jól működött Fotó: Hirling Bálint - Origo

A túloldalon Solberg folytatta parádés teljesítményét, a pályára pedig megérkezett Görbicz és Lukács Viktória mellett Mihajlicsenko is. Közülük utóbbi volt leghamarabb eredményes, aki igencsak aktívan kezdte a játékot. Oftedal gyönyörű gólja 12-6-ra módosította az eredményt, nyugodt utolsó perceket kölcsönözve az első félidőnek.

Kristiansen góljaira Antonina Skorobogacsenko mellett Ristovska tudott válaszolni. Majd jött a 27. perc és Görbicz első gólja élete utolsó BL-mérkőzésén. (15-8) Darja Dmitrieva ezúttal sok technikai hibával játszott, Kristiansen újabb hetesgólja és Lukács ziccere után Görbicz a dudaszó előtt nem sokkal kialakította a 18-8-as félidei állást.

Ilina durva szabálytalanságával kezdődött a második játékrész, ami után a görög(!) játékvezetők a videobíró segítségét is igénybe vették. Végül a döntés kétperces kiállítás lett, a hetest Kristiansen értékesítette. Görbicz és Oftedal is üres kapus gólokat szerzett, a CSZKA-nak semmi esélye sem volt. (21-8)

Estelle Nze Minko és az ETO könnyedén lőtte a gólokat Fotó: Hirling Bálint - Origo

Csak az nem lőtt gólt az ETO-ból, aki nem akart - ezúttal Hansen volt aktív. A másik oldalon Mihajlicsenko büntetője 12 perces moszkvai gól nélküli időszakot tört meg. (22-9) A 40. percben Amorim személyében a másik búcsúzó győri is pályára került. Három perccel később sikerült is begyalogolnia a védők között, majd a lövése is jól sikerült.

A brazil balátlövő 28-13-ra alakította az eredményt, majd Ilinának ütött oda, amiért két percre kiállították.

Ambros Martín az utolsó 15 percre fordulva lecserélte Görbicz Anitát, aki így Nycke Groottal holtversenyben minden idők legeredményesebb kézilabdázója lett a négyes döntők történetében.

A két játékos egyaránt 57-57 góllal zárta pályafutását.

A hajrára egy 5-0-s szakasszal valamelyest visszazárkózott a Moszkva, de ez nem jelentette azt, hogy tíz gólnál közelebb tudott kerülni a mieinkhez. (28-18) A tíz perces győri gólcsendet Hansen szakította meg, majd jött Faluvégi nagy tapsot kapó ejtése.

Görbicz Anita rekordbeállítással búcsúzott a kézilabda Bajnokok Ligájától Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az utolsó négy percre a 19 éves Kürthi Laura is megkapta a lehetőséget Ambros Martíntól. Nem sokkal később meg is szerezte az első gólját. Hozzá hasonlóan Laura Glauser is pályára került, aki kivédte Mihajlicsenko büntetőjét. (32-19) A CSZKA a végén lőtt még két gólt, de ez már nem sokat nyomott a latban.

A Győri Audi ETO 32-21-re legyőzte a CSZKA Moszkvát és megszerezte a bronzérmet.

Női kéziladba Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest
bronzmérkőzés
Győri Audi ETO - CSZKA Moszkva 32-21 (18-8)
gólszerzők: Oftedal 7, Kristiansen 6, Görbicz, Hansen, Nze Minko 3-3, Amorim, Brattset, Faluvégi, Lukács 2-2, Fodor, Kürthi 1-1, illetve Mihajlicsenko 4, Heindahl, Ristovska 3-3, Dmitrieva, Gorskova, Ilina, Skorobogacsenko 2-2, Csigirinova, Vedekina, Szudakova 1-1