Vágólapra másolva!
Egyre nő a botrány a Nemzetközi Kézilabda Szövetségben (IHF), amelyet ma már a világ legdiktatórikusabb sportszövetségeként tartanak számon. Azért, mert a testület elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa gyakorlatilag saját játékszerének tekinti a szervezetet, s amelyet vaskézzel irányít. Most azonban eldőlt pár dominó, bár a teljes forradalom esélye még így is kicsi.

Az első dominót a volt kiváló játékvezető, a spanyol Ramón Gallego döntötte el, amikor bejelentette, hogy távozik az IHF bíróbizottságának az éléről.

Kiderült, hogy az IHF-elnök, Hasszan Musztafa már abba is beleszólna, hogy egyes mérkőzéseken milyen nemzetiségű bírók fújják a sípot.

Az ügy az idén januárban, Egyiptomban megrendezett férfivilágbajnokságon robbant ki, ahol a Dánia-Egyiptom negyeddöntőben nem a hazai csapat nyert. Musztafa szerint azért nem, mert a meccsre küldött bírók nem végezték megfelelően a feladataikat. Musztafa ugyancsak botrányosnak ítélte meg a Norvégia-Románia női olimpiai selejtezőn történteket.

Ramón Gallegónak tehát elege lett és beadta a felmondását.

Nyilatkozott is a spanyol, aki úgy vélte: Musztafa gyerekként kezelte őt, semmibe vette az elmúlt évtizedekben elvégzett munkáját. Gallego lett volna az idei nyári olimpiai kézilabdatorna egyik fontos tisztségviselője, ezt a munkát is elvette tőle az egyiptomi. Ám arra kevesebben számítottak, hogy a spanyol sportdiplomatának követői is lesznek.

Márpedig ez így történt, mert Javier Moure Fernandez és Francois Garcia is bejelentette, hogy távozik az IHF-ből. Az okok hasonlóak, mint Gallego esetében - Hasszan Musztafa elnöki ténykedése egyszerűen elviselhetetlen.

Ezzel összesen már négyen vannak azok, akik fellázadtak és otthagyták a testületet, a negyedik sportdiplomata Tono Huelin volt.

A dán TV2 honlapján most arról jelent meg írás, hogy mindez ugyan módfelett kellemetlen Musztafa számára, de alapjaiban nem rengeti meg az IHF-et. A cikk szerzője lerántja a leplet a Dán Kézilabda Szövetség elnökéről, Per Bertelsenről és a szövetségi főtitkárról, orten Stig Christensenről.

Ők ketten azok, akik vakon mennek Musztafa után és mindenben támogatják az egyiptomi diktátort.

A cikk szerzője azt is leírja, hogy Per Bertelsen már régen megkezdte a helyezkedést, hogy Musztafa visszavonulása után (amelyet most 2025-re jövendölnek) átvegye az IHF vezetését.

A dán újságíró most arra szólította fel a két dán sportvezetőt, de különösen Bertelsen elnököt, hogy álljon fel és kövesse Ramón Gallegót. Ugyanis Bertelsen és Gallego volt az IHF-en belül az a két személy, aki a bíróküldésért felelt. A dán azonban lapít és nem áll ki Gallego mellett - ez pedig a jelen helyzetben elfogadhatatlan - írja a TV2 cikkírója.

"Eljön majd a nap, amikor mindenkinek tükörbe kell néznie" - zárul az írás.

Ez a kijelentés nem titkoltan Bertelsennek szól. Meg azoknak, akik látják, hogy mi folyik a Nemzetközi Kézilabda Szövetségben, de ez ellen semmit sem tesznek.