Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) csütörtökön kisorsolta a nyári tokiói olimpia kézilabdatornáinak csoportbeosztásait. A március elején pótselejtezőn kijút magyar női válogatott a 2016-os riói olimpia két döntősével, az arany- és ezüstérmes orosz és francia, valamint a vb-ezüstérmes spanyol csapattal került egy csoportba.

A sorsolás előtt csupán annyi volt biztos, hogy a 12 csapatot két hatos csoportba fogják osztani, illetve, hogy a harmadik kalapba osztott magyar válogatott biztosan nem kerül egy csoportba a melléjük sorolt norvégokkal. Illetve azt is tudni lehetett, hogy a házigazda japánok mind a férfiaknál, mind a nőknél utolsóként választhatnak maguknak csoportot.

Az olimpiai női kézilabdatorna mezőnye és sorsolási kalapjai:
1. kalap: Hollandia, Spanyolország
2. kalap: Oroszország, Montenegró
3. kalap: Norvégia, Magyarország
4. kalap: Svédország, Japán
5. kalap: Franciaország, Koreai Köztársaság
6. kalap: Angola, Brazília

A márciusi győri olimpiai selejtezőn Szerbiát és Kazahsztánt megelőző magyar válogatott végül a B csoportba került a címvédő, orosz, az előző két Európa-bajnokságot egyaránt megnyerő, a riói olimpián ezüstérmes francia, valamint a vb-ezüstérmes spanyol válogatott mellé.

A csoport: Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Koreai Köztársaság, Angola
B csoport: Spanyolország, Oroszország, Magyarország, Svédország, Franciaország, Brazília

A magyar női válogatott a 2008-as pekingi negyedik helyezést követően jutott ki ismét az ötkarikás játékokra, amelyen az idei lesz a hetedik szereplése. Az ötödiknél rosszabb helyen soha nem végzett, legjobb eredménye pedig a 2000-ben, Sydneyben szerzett ezüstérem volt.

Elek Gábor a magyar szövetség honlapján úgy fogalmazott, azon talán lehet vitatkozni, hogy az első kalapból húzott csapatok közül a holland vagy a spanyol az erősebb, de a többi kalapból egyértelműen a nagyobb játékerőt képviselő válogatottakat kapták a magyarok, ezért nagyon nehéz a csoportjuk.

– szögezte le a kapitány.

Bíró Blanka az M1 aktuális csatornán úgy vélekedett, hogy a rendkívül kiszámíthatatlan B csoportban minden játéknap hozhat majd meglepetéseket.

"Örülünk, hogy a magyar válogatott 13 év után kijutott az olimpiára, az pedig édes teher, hogy a nehezebb csoportba kerültünk. Nem mondanám, hogy könnyű a feladatunk, sőt.

– nyilatkozta a Ferencváros kapusa.

Klubtársáról, a szerda este súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett Kovacsics Anikóról elmondta, egyelőre ő sem ismeri a pontos diagnózist, de mindenki reménykedik, hogy az irányító hamarosan visszatérhet, és ott lehet az olimpián.

Az olimpiai női kézilabdatornát július 25. és augusztus 8. között rendezik.

A férfiak mezőnyének kalapbeosztása így nézett ki, az első kalapban a címvédő dánokkal, valamint a norvégokkal.
1. Dánia, Norvégia
2. Franciaország, Svédország
3. Németország, Portugália
4. Brazília, Japán
5. Spanyolország, Egyiptom
6. Argentína, Bahrein

A csoportok pedig a következőképpen alakultak, az A csoport különösen kemény lett a norvég, francia, német, spanyol európai kvartettel.

A csoport: Norvégia, Franciaország, Németország, Brazília, Spanyolország, Argentína
B csoport: Dánia, Svédország, Portugália, Japán, Egyiptom, Bahrein

Az olimpiai férfi kézilabdatornát július 24. és augusztus 7. között rendezik.