Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda Magyar Kupa egyik elődöntőjében a Falco huszonegy ponttal verte meg a Szolnokot, és így bejutott a döntőbe. A DEAC és az Egis Körmend összecsapása sem hozott nagy izgalmakat. A debreceni csapat már az első félidőben nagy előnyt szerzett, és magabiztosan nyerte meg a meccset a sokat szabálytalankodó vasi csapat ellen, így ők lesznek a Falco ellenfelei a vasárnapi döntőben. 

A hazai bajnokság alapszakaszának negyedik helyezettje a DEAC és a hetedik helyen végzett Egis Körmend találkozott egymással a Magyar Kupa elődöntőjében. A debreceniek a Naturtex-SZTE-Szedeákot verték meg a negyeddöntőben, a vasi csapat korábban pedig a Paks ellen tudott nyerni.

A DEAC játékosa, Tóth Ádám két kosarával kezdődött a meccs. Sőt, a 206 cm magas játékos már a hatodik pontját szerezte meg az első percekben. A Körmend nem tudott eredményes támadásokat vezetni. Kicsit később Tóth Ádám hárompontos kísérlet közben szabálytalankodott a körmendi Thamessel, aki mindhárom büntetőjét bedobta. A félidő feléhez közeledve egy ponttal vezetett a DEAC. Idegesen és kicsit kapkodva játszottak a csapatok,

a meccs elején nem voltak kidolgozott támadások, főleg a Körmend próbálkozott többször egyéni megoldásokkal.

A DEAC két hárompontost is tudott dobni egymás után, így hét ponttal vezetett három és fél perccel a negyed vége előtt. A körmendiek hat eladott labdája azt mutatta, hogy a vasiak nem találták még meg a játék ritmusát. A debreceni Polyák hárompontosával egy tízes sorozatot produkált a DEAC, így a debrecenieknek tizenegy ponttal sikerült meglépniük a Körmend elől a negyed hajrájában.

A DEAC az első félidőben eldöntötte a meccset Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A Körmend kilenc perc alatt kilenc eladott labdát produkált, de ami fájóbb lehetet a vasiaknak, csupán tizenegy pontot tudtak szerezni. A játékot több szabálytalanság törte meg, mindkét oldalon sokszor álltak a büntetővonalra a játékosok. Az első negyedet 25-13-ra nyerte a DEAC.

A Debrecen 12 pontot szerzett gyorsindításokból, a Körmend viszont egyet sem.

A második negyed körmendi kosárral indult, Durazi Krisztofer dobott be egy ziccert az alapvonalon. Mindkét csapat több labda nélküli mozgással próbált helyzeteket kialakítani, de a sok szabálytalanság miatt még mindig nehezen alakult ki folyamatos játék a pályán. Drenovác lőtt passza után Tóth Ádám már a nyolcadik pontját szerezte a meccsen.

A Körmend viszont szigorított a védekezésén, és Ireland sikeres triplája után hat pontra zárkozott fel a vasi csapat. A Debrecen viszont hat pontot szerzett, amire csak eggyel tudott válaszolni a Körmend, így négy perccel a negyed vége előtt ismét tizenegy ponttal vezetett a debreceni csapat. A tízpontos Tóth Ádám mellett a kilencpontos és három gólpasszos Drenovac játéka adta meg a debreceni támadások ritmusát. Hines hárompontosa után már tizennégy ponttal vezetett a DEAC a Körmend ellen.

Másfél perccel a vége előtt Polyák bravúrkosarával már húszpontosra nött a különbség a két csapat között.

Hines második tripláját is bedobta a meccsen, így már ő a legeredményesebb debreceni játékos 12 ponttal. Guyton utolsó másodpercben dobott tempójával zárult a félidő. A DEAC huszonegy pontos vezetésről várhatta a második félidőt.

A Körmend nem tudott eredményesen támadni a DEAC ellen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A DEAC ott folytatta, ahol a második negyedben abbahagyta. Nem lazított a védekezésén, és sokszor szemet gyönyörködtető támadásokat vezetett.

A különbség harminc pontra hízott a két csapat között, a Körmend csak pár pontot tudott lefaragni a hátrányából a negyed felére.

A körmendiek oldaláról Ireland érte el a tíz pontot, az amerikai irányító emellett három gólpasszt is kiosztott. Polyák egy saroktripla után már tíz pontot szerzett a meccsen, három perccel a vége előtt huszonöt ponttal vezetett a Debrecen. A Körmend még koncentráltabb védekezéssel próbált ellenálni a DEAC támadásainak, és sikerült is némileg megtörni a debreceniek lendületét, aki mintha elkényelmesedtek volna a biztos vezetésük birtokában. A DEAC azonban így is huszonhárom pontos vezetéssel zárta a negyedet.

Az utolsó negyedben szinte már minden lényeges kérdés eldőlt a meccsen. Drenovac szépségdíjas kosarakat szerzett egyéni akcióból, majd Moody gólpasszát követően is. Az amerikai irányító a kilencedik asszisztját osztotta ki a meccsen.

A legeredményesebb debreceni Molnár Márton volt tizennyolc ponttal öt perccel a meccs vége előtt.

A Körmend pedig ekkora már negyvenpontos hátrány közelébe is került. Három perccel a meccs vége előtt már a kiegészítő emberek léptek pályára mindkét csapatban. Fél perccel a vége előtt Somogyi kosarával a DEAC elérte a száz pontot. A debreceni csapat huszonyolcpontos győzelmet aratott a Körmend felett, így a vasárnapi döntőben a DEAC és a Falco csapata fog egymással játszani.

Eredmények, Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa, elődöntő:

DEAC-Egis Körmend 102-74 (25-13, 30-21, 23-21, 24-19)

Korábban játszották:
Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 63-84 (15-23, 19-18, 12-23, 17-20)