Súlyos büntetést kapott a COVID-szabályok megszegéséért egy magas rangú kézilabda-tisztviselő

handball Horizontal
A picture shows the 2021 World Men's Handball Championship trophy ahead of the final match between Denmark and Sweden at the Cairo Stadium Sports Hall in the Egyptian capital on January 31, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden a kézilabdával kapcsolatos tevékenységtől eltiltották Hesam Naszrt, az Egyiptomi Kézilabda Szövetség elnökét, aki a gyanú szerint többször is megszegte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott szabályokat a hazájában rendezett januári férfi kézilabda világbajnokságon.

A "szabályok többszöri és súlyos" megszegése miatt a szigorú döntést a sportvezető honfitársa, Haszan Musztafa által irányított nemzetközi szövetség (IHF) hozta meg. Az IHF tanácsa által hozott végzés szerint Naszr viselkedése kockáztatta a világbajnokság megrendezését is, továbbá a tetteivel azt a látszatot keltette, hogy a szabályok nem mindenkire egyformán vonatkoznak.

A vb-győztesnek járó trófea az egyiptomi torna döntője előtt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A vádak szerint Naszr többször is átlépte a tornára akkreditáltak - sportolók és vezetők - számára kialakított buborék határát, és rendszeresen szoros kapcsolatba került a biztonságos zónán kívülről érkező személyekkel. Többször is feltűnt a buborékon kívüli VIP-zónában, egy alkalommal pedig a televíziós közvetítésben is látni lehetett, ahogy onnan egyenesen a pálya melletti széksorokhoz sétált, hogy elfoglalja a helyét egy mérkőzés előtt. Helyben csak azért nem szabtak ki rá büntetést, hogy "ne tüntessék fel rossz színben a házigazda egyiptomi válogatottat" – írja az Insidethegames.biz oldal.

Hesam Naszr ügyében a végős döntést az IHF antalyai kongresszusa hozza meg a következő hónapokban.

A januári egyiptomi világbajnokság – ahol a kiválóan szereplő magyar válogatott az ötödik helyen végzett – megrendezése szinte az utolsó percig kétséges volt, végül több csapatnak, így Csehországnak és az Egyesült Államoknak a torna előtt, míg a Zöld-foki Köztársaságnak az első, éppen a mieink elleni csoportmérkőzést követően kellett visszalépnie a pozitív esetek miatt.

Ugyanakkor a tornát nagyobb fennakadások nélkül tudták megrendezni, amit az eseményre ellátogató NOB-elnök, Thomas Bach úgy értékelt, mint, ami "magabiztosságot adhat az egész olimpiai mozgalomnak", utalva a 2020-ról idén nyárra elhalasztott tokiói olimpia körüli rendezési bizonytalanságokra.