Mintha egy Griezmann-szintű focista érkezett volna Magyarországra

Connecticut Sun v Las Vegas Aces - Game Two GettyImageRank2 Color Image wnba Horizontal SPORT BASKETBALL
PALMETTO, FLORIDA - SEPTEMBER 22: DeWanna Bonner #24 of the Connecticut Sun reacts to a call during the first half of Game 2 of their Third Round playoffs against the Las Vegas Aces at Feld Entertainment Center on September 22, 2020 in Palmetto, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Julio Aguilar/Getty Images/AFP (Photo by Julio Aguilar / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem minden nap játszik Magyarországon olyan képességű kosárlabdázó, mint a kétszeres WNBA-bajnok amerikai Dewanna Bonner, aki a KSC Szekszárd együtteséhez igazolt. Képességeit a legnagyobbakéhoz hasonlítják. Egy összehasonlítás talán még jobban megvilágítja a helyzetet: olyan ez, mintha egy Griezmann-szintű futballista jött volna hazánkba játszani. Bonner érkezésével a tolnai csapat jelentősen megerősödött, a kérdés most már csak az, hogy az igazolás után mire lesz képes a Szekszárd az Európa Kupában és a magyar bajnokságban? Dewanna Bonner az Origónak nyilatkozott.

Március 10-én az első közös edzésén feltűnően otthonosan mozgott a pályán, pedig csak néhány napja érkezett a Tolna megyei városba. Korábban is ilyen könnyen illeszkedett be új közösségekbe, csapatokba?
Igen, ezzel sosem volt nehézségem, hiszen a kosárlabda nyelve univerzális – nagyon szeretem ezt a játékot, és a pályán mindig megtalálom a közös hangot a társaimmal, ezért könnyű a beilleszkedés is. Akárhol is játszom épp, mindig igyekszem családias hangulatot teremteni a többi lánnyal.

Az első edzés után mik a tapasztalatai a keret erősségéről?
Ez a csapatot jól összerakták, nagyon tetszik az edző által felvázolt szisztéma.

Már most érzem, hogy jó az összhang a pályán és az öltözőben, ami sok jóval kecsegtet a jövőre nézve.

Féltestvére, Erica McCall már négy éve Szekszárdon játszik. Ha jól tudom, ön miatta igazolt a Tolna megyei csapathoz, hogy több idő tölthessenek együtt a pályán és azon kívül is. Ezen kívül volt más indoka?
Igazából ez volt a legfőbb oka, hogy idejöttem, hiszen már régóta nagy álmunk volt, hogy egy csapatban kosarazzunk.

Erica McCall (balra) és Dewanna Bonner. A féltestvérek most egy csapatban játszanak Forrás: KSC Szekszárd Facebook

Most itt Szekszárdon ez valóra vált, és ráadásul egy jó csapathoz érkeztem, akikben megvan a lehetőség, hogy akár a végső győzelmet is elhódítsuk akár az Európa Kupában, akár a magyar bajnokságban is.

A testvérén, Erica McCallon kívül van még egy amerikai játékos a szekszárdi keretben, Goree Cyesha. Sokat jelent majd játékban, hogy két honfitársával játszhat a csapatban?
Igazából nem számít, ki honnan jött, hiszen a pályán egy nyelvet beszélünk, és ez a legfontosabb.

Ráadásul másik két amerikai csapattársam már évek óta Magyarországon játszik, úgyhogy rengeteget segítenek számomra, hogy hamar otthon érezzem magam.

Mit gondol, hogy Djokics Zseljko edző milyen poszton fogja a legtöbbet játszatni?
Ez rajta múlik, de beszéltünk róla, hogy elsősorban mint hátvédet kíván szerepeltetni, de természetesen bármely poszton kapok lehetőséget, mindent meg fogok tenni a csapat sikeréért.

193 cm-es hátvéd ritka a magyar bajnokságban. Mit gondol, hogy a játék mely elemeiben (védekezés, támadás) fog tudni nagy segítséget jelenteni a Szekszárd csapatának?
Nem érzem, hogy ki kellene emelnem területeket – természetes, hogy mind védekezésben, mind támadásban fontos lesz, ha lepattanókat szerzek, jó passzokkal hozom helyzetbe a többieket; persze azért remélem, lesz jó néhány könnyű kosaram is ebben a rendszerben.

Az olyan csapatok, mint Phoenix Mercury, a Connecticut Sun, a cseh Brno (bajnok), a spanyol Rivas Ecopolis és Salamanca (Spanyol-Kupa győztes), az orosz Nagyezsda Orenburg, a cseh USK Praha (Euroliga ezüst), az orosz Dinamo Kurszk és az izraeli Elitzur Ramla után ön nem érzi visszalépésnek, hogy Szekszárdra igazolt?
Nem, ez fel sem merült bennem. Mint már említettem, a célom az volt, hogy a húgommal játszhassak, és együtt sikeresek, lehetőleg bajnokok lehessünk.

Dewanna Bonner a Connecticut Sun színeiben a WNBA-ben Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Julio Aguilar

Ez Szekszárdon számomra egy reális cél – még ha a város egy kicsit kisebb, családiasabb is, mint előző állomásaimon lévő csapatok voltak.

A Szekszárdra való igazolása előtt mit tudott a magyar női bajnokságról vagy annak csapatairól? A húga, Erica McCall biztosan elárult már pár dolgot a magyar bajnokságról.
Az igazat megvallva, nem igazán vagyok tisztában a magyar csapatokkal, azt tudom, hogy egy erős európai bajnokság, és a legtöbb csapat fizikálisan is odateszi magát minden meccsen. Természetesen, a cél itt is a minél előkelőbb helyezés, akár a bajnoki cím megszerzése.

A legnagyobb sikereit a Nagyazsda Orenburg csapatában érte el Európában. 2016-ban Euroliga-döntőt játszottak, és egylabdás végjátékban kaptak ki a Jekatyerinburg csapatától. Ez volt az európai karrierje alatt a legfájdalmasabb veresége?
Igen, az egy nagyon fájdalmas vereség volt, tényleg, talán az egyik legkeserűbb pillanata a karrieremnek.

Kétszeres WNBA-bajnok játékosként és családanyaként mennyire tud új kihívásokat találni a sportkarrierjében? Nem teszik elégedetté az eddig elért eredményei?
Teljesen elégedett vagyok a karrieremmel, de közel sincs még vége, és én amíg játszom, motivált leszek.

Ilyen szintű és képességű kosaras ritkán játszik Magyarországon Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Julio Aguilar

Bajnoki címekből sosem elég, nemde? Én mindig éhezem a sikereket, és nagyon szeretem ezt a játékot, ezért nem tervezem hamar leadni a szerelést.

A Szekszárd március 16-án a francia Saint-Amand Hainaut Baskettel mérkőzik a törökországi Kayseriben az Európa-Kupában. Ha győznek, akkor a legjobb négybe kerülésért mérkőzhetnek a Bellona Kayseri-Elazig Il Ozel Idare párharc győztesével. Hogyan látja a magyar csapat esélyeit?Nagyjából tisztában vagyok az ellenfelekkel, de abszolút magunkat tartom a legesélyesebbnek – a KSC ezzel a kerettel, nélkülem is bejutott a EuroCup rájátszásába, így szerintem az egyik legerősebb csapat vagyunk a mezőnyben.

Dewanna Bonner és Szabó Gergő, a KSC Szekszárd ügyvezető igazgatója Forrás: KSC Szekszárd Facebook

Természetes a legfőbb célunk, érkezésem lefőbb célja az, hogy bekerüljünk a négyes döntőbe, és ott is szép sikereket arassunk.

Játékosként a korábbi ellenfelek közül kit tartott sokra a WNBA-ben és az európai csapatainál? Egyértelműen Diana Taurasif. Egy évtizedet harcoltunk vállvetve, az utóbbi szezonokban pedig az ellenfelem. Ő nagyon jó társ a pályán, és szerintem a valaha élt legjobb kosárlabdázónő.