A férfi kézilabda-válogatott vb-sikere önmagáért beszél

A magyar játékosok ünnepelnek a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzés végén
Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója, Novák András a férfi válogatott vb-szerepléséről, kiemelten a szakmai stábról, a jövő évi hazai rendezésű Európa-bajnoksággal kapcsolatos reményekről, valamint a szervezés jelenlegi helyzetéről is beszélt. Szóba került a női válogatott decemberi Eb-szereplése is, és ennek kapcsán a szakmai értékelésből levont tanulságok alapján az olimpiai selejtezőre kidolgozott stratégiáról és a nagy lehetőségről is szó esett, hiszen ne feledjük: a magyar női válogatott sikeres selejtezővel ott lehet Tokióban!

Nem volt merész döntés a negyeddöntőt kitűzni célnak a férfi világbajnokságot megelőzően?
Nyilvánvalóan, amikor elhangzott az Elnökség előtt a kitűzött cél, akkor az ember végiggondolta, hogy mennyi mindenre, hány sikeresen megvívott mérkőzésre lesz mindehhez szükség. Viszont éppen emiatt tetszett Szita Zoltán kijelentése, mely szerint „A nyomás – áldás". Kétféleképpen is meg lehet közelíteni ezt a vb 5. helyet: a torna előtt az 1-8. hely között bármit aláírtak volna a szakemberek.

Amikor például egy hosszabbításban a francia csapat van a túloldalon, akkor azért jó belegondolni, hogy ezt a meccset akár meg is nyerhetjük, szóval ez egy több mint vállalható siker.

Minek köszönhető a férfiválogatott sikeressége?
A csapat sikerének összetevőit felülről és alulról is meg kell vizsgálni. A „teteje" adott, Nagy László, mint alelnök képviseli közvetlenül a stábban a stratégiai vezetőséget, ráadásul ő maga is a világ legjobbjai közé tartozott játékosként. Chema Rodriguezt sem kell bemutatni, világbajnok, BL-győztes volt játékosként. Gulyás István a tapasztalt tagja a szakmai stábban, aki jól ért a játékosok nyelvén és ő maga is fantasztikus kézilabdázó volt.

Szintén jó volt látni a keretszűkítés és a mérkőzésekre való nevezés során, hogy nagyon nehéz volt döntésre jutnia a három szakvezetőnek. Tehát van merítési lehetőségünk, a stáb is adott, valamint a szövetség is olyan helyzetben van, hogy a csapatnak meg tudja adni mindazt, amire szüksége van. Ez a három fő szempont, ami most összeér, én ebben látom a fejlődés és a siker titkát.

A szakmai stáb jövőjét tekintve mire lehet számítani?
A szerződés-hosszabbítási kérdések várhatóan a jövő évi Európa-bajnokságig nem fognak eldőlni, hiszen az lesz az a pillanat, amikor a részfeladatok végére érünk, de azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy a stábot mindenképpen egyben kell tartani, és ezért a szövetség mindent meg is fog tenni.

Mindezek alapján mit remélhetünk a jövő évi részben hazai rendezés Európa-bajnokságtól?
Ha abból indulunk ki, hogy a csapat mennyit fejlődött, akkor nagyon merész álmaink is lehetnek, de tekintve, hogy az Európa-bajnokság szakmailag a legerősebb verseny, kellő alázattal kell felkészülnünk és nekifutnunk a tornának.

Az egyiptomi világbajnokság ideje alatt kezdődött meg a jegyárusítás a jövő évi kontinensviadalra, a csapat sikeres szereplése feltételezem itt is pozitív következményekkel járt.
Természetesen az Európa-bajnokság szervező bizottsága is nagy örömmel fogadta a válogatott vb-n elért eredményét, az eladott jegyek száma a csapat menetelésével együtt növekedett. Több jegytípust is meg lehet már vásárolni a jövő évi eseményre, vannak napijegyek, bérletek és csomagok is, látjuk, hogy már most szép számmal keltek el belépők.

Minden szegmensben, akár korosztályokról beszélve, akár társadalmi rétegeket tekintve, szeretnénk mindenkinek bemutatni ezt a sportágat. Bízom benne, hogy ez nem csak Magyarországon, hanem a határon túl is eléri majd a célját. Reményeink szerint nem húzza keresztül a számításainkat egy újabb vírushelyzet, ha nem lesz ilyen jellegű probléma, akkor nagy reményekkel vágunk bele a rendezvénybe, rendezési és szakmai szempontból egyaránt. Kíváncsian várom, hogyan fog sikerülni.

Mennyiben nehezíti meg a szervezést ez a mostani helyzet?
Mindig mindenre fel kell készülnünk, de természetesen a legreálisabb forgatókönyvön dolgozunk a legtöbbet.

A legszerencsésebb forgatókönyv az, hogy ennek a javulásnak a hatására nem csak a sportszerető réteg, hanem a mi „fesztivál-ötletünk" célcsoportja is éppen abban a helyzetben lesz addigra, hogy az Európa-bajnokság lesz az első olyan komoly magyarországi sportesemény, ahol tényleg meg lehet mozdulni, divatosabban fogalmazva „rá lehet mozdulni".

Hogy állnak jelenleg az előkészületek?
A leutóbbi beszámolók szerint az építkezések ott tartanak, ahol időben jelenleg ez szükséges, és el fog készülni mindegyik létesítmény, Budapesten és Szegeden is, Debrecenben pedig befejeződik a felújítás.

Természetesen vannak még különböző szinteken szakmai kérdések, viták, amelyeknek reméljük, legalább a felét mi nyerjük meg, de a lényeg, hogy úgy néz ki, mindennel időben készen lesznek az építők.

A férfiválogatott sikerei mellett a női válogatott gyengébb Európa-bajnoki szerepléséről is szót kell ejteni, hiszen hamarosan jön az olimpiai selejtezőtorna. Milyen következtetéseket lehetett levonni az Eb-szereplésből?
Az Európa-bajnokságot követő szakmai értékelésen a válogatott állapotát és eredményeit részletesen átbeszélte az elnökség, ekkor a szakma nem kifogásokat keresett, hanem sokkal inkább azokat a következtetéseket vonta le, hogy mi ne történjen meg ahhoz, és miben kell fejlődni azért, hogy az olimpiai selejtezőt sikeresen vegyük,

hiszen számunkra Tokió a fő cél.

Bár nem csupán állomásának tekintette a szakmai vezetőség ezt az Eb-t, de azért mégis az lett a következtetés, hogy jó tanulópénz volt, számos tanulsággal, és az olimpiai selejtezőt sikeresen kell megvívni.

Hogyan készül az olimpiai selejtezőre a válogatott és a szakmai vezetőség?
A háttér alapjaiban megváltozott a női válogatottnál, egy új, rövidtávú koncepció alakult ki az akciótervünk alapján, amelynek kifejezetten az olimpiai selejtező sikeres megvívása a célja. Két és fél-három hónapos stratégiával készülünk, amelybe más szereplőket is bevonunk, mentáltrének is dolgoznak a játékosok mellett, erőnléti téren pedig a klubok kiemelt közreműködését kérte a szakmai vezetőség. A végeredményét ugyan még nem tudom ennek az újfajta megközelítésnek, de koncepciót tekintve azt gondolom, hogy ez az összetett, több csoportot is bevonó eljárás a helyes, a jó irány.

Össze lehet, vagy kell hasonlítani a férfi és női válogatott jelenlegi formáját?
Tartózkodnék attól, hogy a női és férfi válogatott közti látszólagos különbségekre hagyatkozva összehasonlítsuk a két csapatot. Jelenleg úgy tűnik, hogy a nőknél bizonyos fokú mentál-deficitről beszélhetünk, míg a férfiaknál ennek éppen az ellenkezőjéről, azonban ha sikeresen megvívjuk az olimpiai selejtezőtornát, akkor ez a különbség nagyon könnyen kiegyenlítődhet, tehát ez egy aktuális állapot csak.

A fiúk elképesztő folyamatban vannak, a lányoknál pedig most jöttek ki azok a hibák, ami a férfi válogatott esetén négy-öt évvel ezelőtt már megtörtént. Én élesen szétválasztanám tehát a két válogatott teljesítményét és állapotát, szerintem nincs baj és bízom benne, hogy március 22-én, a győri olimpiai selejtező másnapján is ezt mondjuk majd.