Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott Szlovákia ellen idegenben nyerte meg utolsó Európa-bajnoki selejtezőjét 65-57-re, így tovább él a reménye arra, hogy ott legyen a júniusi Európa-bajnokságon.

Csütörtökön este Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára a magyar női kosárlabda-válogatott Szlovákia ellen Pöstyén. Székely Norbert csapatának a lehető legnagyobb arányban kellett volna győznie, hogy legyen reménye a kijutásra.

Az a meccs előtt biztos volt, hogy egy vereség után nem marad esély a kijutásra, ugyanis a hollandok elleni két vereség mellett csak egy szlovákok elleni sikert tudott felmutatni a csapat a selejtezőcsoportban. A kilenc selejtezőcsoportból győztesek és az öt legjobb második jut tovább, így a sorsa nem feltétlenül a saját kezében volt a csapatnak, de a továbbjutás lehetőségéhez viszonylag nagy különbséggel kellett volna nyerni a meccsen.

A magyar csapatba visszatért a válogatottságtól korábban már visszavonult Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett is,

akit alaposan legyengítette a koronavírus, majd annak szövődményei. Mindketten ott voltak a kezdőben Raksányi, Goree és Studer mellett.

Az első pontokat a szlovákok szerezték egy 2+1-es akció után, de Raksányi hármasával rögtön sikerült egyenlíteni, majd főleg a kinti dobásoknak köszönhetően szép lassan sikerült ellépnünk az ellenfelünktől. Raksányi újra betalált kívülről, de Studer is dobott egy hármast, sikerült 15-8-ra is ellépni, de a szlovákok mindig visszajöttek, ők is jól dobtak távolról, olyannyira, hogy az első negyed végére fordítani is tudtak, ráadásul Határ két szabálytalanságot is összeszedett.

Nagyot küzdött a magyar válogatott Forrás: fiba.com

A második negyed 22-19-es szlovák vezetésről indult, de egy 9-3-as futással viszonylag hamar sikerült megfordítani az állást, 38-31-es magyar vezetésnél kétszer is időt kért a szlovák csapat, de Határ Bernadett ihletett formában játszott, félidőben az ő 15 pontjának is köszönhetően már 42-31-re vezettünk, 23-9-re nyertük a második negyedet. A szlovákok a második negyedben egy hármast sem tudtak dobni.

A harmadik negyed mindkét oldalon eladott labdákkal és kihagyott helyzetekkel indult, másfél perc elteltével a szlovákok dobtak először kosarat, majd másodszor is, Studer több mint három perc elteltével büntetőkből dobta az első magyar pontot, de nem követte a többi. Majdnem hét perc alatt a szlovákok öt, mi egyetlen ponttal álltunk a negyedben. Határ másfél perccel a negyed vége előtt dobta az első kosarunkat akcióból, három ponttal zártuk a negyedet, de így is 45-42-re vezettünk az utolsó negyed előtt.

Határ Bernadett (balra) volt a legeredményesebb magyar játékos Forrás: fiba.com

A negyedik negyed egy szlovák hármassal kezdődött, amivel egyenlítettek is (45-45), majd Goree pontjaira Slamova második hármasa volt a válasz, így máris vezettek a szlovákok. Fegyverneky büntetőkkel fordított, de a szlovákok egy kinti duplával újra visszavették az előnyt, majd Fegyverneky ziccerével 51-50-re megint vezettünk. Studer ziccerével 53-50 után kért időt a szlovák kapitány.

A folytatásban Határ duplájára érkezett egy szlovák hármas, de szép lassan sikerült ellépni az ellenféltől, végül 65-57-re nyert a magyar csapat. A mieink legeredményesebb játékosa Határ Bernadett volt, aki 25 ponttal és 11 lepattanóval zárt.

Szlovákia-Magyarország 57-65 (22-19, 9-23, 11-3, 15-20)
A magyar pontszerzők: Határ 25, Fegyverneky 13, Goree 11, Studer 8, Raksányi 6, Kiss 2

A H csoport állása:
1. Magyarország 6 pont/4 mérkőzés, 2. Hollandia 5/3, 3. Szlovákia 4/3

a további program:
szombat: Hollandia-Szlovákia 17.30

Az utolsó körben a magyar csapat nem lép pályára, amikor Hollandia Szlovákiával találkozik, ott dől majd el a magyar csapat sorsa. Adott esetben csoportelső is lehet, de csoportmásodikként is kijuthat az Eb-re, amit a spanyolországi Valencia és a franciaországi Strasbourg arendez majd. A két házigazda válogatott automatikusan résztvevője a kontinenstornának.