Vágólapra másolva!
A MOL-Pick Szeged hazai pályán 30-26-os vereséget szenvedett a lengyel Kielce csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjának csütörtök esti mérkőzésén.

Az Origo sportrovatának helyszíni tudósítása

Amikor a két csapat legutóbb, szeptemberben összemérte tudását, a Szeged éppen a koronavírus-járvánnyal bajlódott. Akkor Lengyelországba egy hosszú karantén után, alig 14 játékossal - benne két kapussal és öt fiatallal - utazhatott csak el a magyar együttes.

A szezon elején, szeptember végén esett túl a fertőzésen Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Borut Mackovsek, Dean Bombac, Stanislav Kasparek és Nik Henigman, mellettük sérülés miatt Luka Stepancic (a horvát jobbátlövő azóta újra megsérült), Mario Sostaric és Stefán Sigurmannsson sem tarthatott a Tisza-partiakkal a lengyel városba. A körülmények dacára az azóta is a csoport első helyén található Kielce csak nagy nehezen, 26-23-ra tudta legyőzni a mieinket.

Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője a rá jellemző szenvedéllyel irányította csapatát Fotó: Polyák Attila - Origo

Juan Carlos Pastor, legutóbbi három BL-meccsét egyaránt megnyerő Szeged vezetőedzője ezúttal sem számíthatott Stepancic mellett Bánhidira és Mackovsekre sem. A túloldalon Ángel Fernández nem tartott a Tisza partjára a lengyel bajnokkal.

A mérkőzés előtt a csapatok a korábbi legendás kézilabdázóra, Zlatko Saracevicre emlékeztek, aki vasárnap este szívrohamot követően elhunyt, valamint Alfredo Quintanára, a Porto kapusára, aki egy nappal később lett rosszul, és azóta is az intenzív osztályon fekszik mesterséges kómában.

A csütörtöki rangadó első gólját Matej Gaber szerezte, de nem kellett sokat várni a következő hazai találatra, Bogdan Radivojevic egy gyors indítást követően duplázta meg csapata vezetését. A Kielce gyorsan lőtt négy gólt, amiből hármat az elmúlt két szezonban világsztárrá váló fehérorosz beálló, Artsem Karalek vállalt magára, egyet pedig a Fernández távolléte miatt kényszerűségből a balszélen kezdő irányítótehetség, Michal Olejniczak szerzett. (3-4)

Igor Karacic, a Kielce irányítója igencsak megnehezítette a szegedi védők dolgát Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatalmas iram közepette a 10. percre már ismét a hazai együttes találta magát vezető pozícióban, Dean Bombac vette hátára a Szegedet. A félidő közepén a lengyelek ugyan visszavették a vezetést, de egy percen belül két hatalmas védéssel a kapusok "ellopták a show-t" - előbb Andreas Wolff, majd Mikler Roland sokkolta ellenfelét. (6-7)

Alex Dujsebajev és Arkadiusz Moryto találataival a 19. percben először vezetett két góllal a vendégcsapat. A Szegednek Bánhidi hiányában minden gólért elképesztően meg kellett küzdenie, de Tomasz Gebala kiállítása két könnyebb percet hozott a mieinknek: Rosta Miklósnak egyből több helye lett az ellenfél védőfalában, de mivel Wolff továbbra is jól védett, így az egyenlítés ekkor még nem sikerült.

Némileg meglepő módon, 11-10-es kielcei vezetésnél Talant Dujsebajev kért először időt az összecsapáson. Ez rögtön eredményre is vezetett nekik, Karalek maradt üresen a vonalon. Gebala újabb kiállítását követően Radivojevic értékesítette a büntetőt, majd Martin Stranovsky a balszélről kiegyenlített. (12-12)

Bánhidi Bence hiányában Matej Gaber küzdött a falban Fotó: Polyák Attila - Origo

Szymon Sicko rossz lövése esélyt teremtett az előny visszaszerzésére, ami egy mintaszerűen végigjátszott támadást követően Stanislav Kaspárek találatának köszönhetően sikerült is. Mikler bravúrjai ellenére Olejniczak mégis 14-14-re mentette az első félidőt a Kielcének.

A második játékrész pontosan úgy kezdődött, ahogyan az első: Gaber-góllal. A szlovén beálló rögtön egy kiharcolt hétméteressel folytatta, amit Mario Sostaric magabiztosan értékesített. A találkozó elejéhez hasonlóan a Kielce ismét - ezúttal 17-16-ra - visszavette a vezetést, majd jött két újabb Sostaric-büntető.

Ekkor Bodó Richárd vette hátára a magyar csapatot, aki előbb kínai figurával szolgálta ki Sostaricot, majd ő maga is a kapuba talált. Bodó és Joan Canellas találataira ekkor Alex Dujsebajev és Moryto rendre válaszolni tudott, így egyik csapat sem tudott elszakadni a másiktól. Ez egy rendkívül kiélezett utolsó tíz percet vetített előre a számunkra, amit Talant Dujsebajev időkérése nyitott meg. (22-23)

Az utolsó tíz percet fej fej mellett kezdhették meg a csapatok Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kielce vezetőedzőjének legidősebb fia, Alex megmutatta, miért tartják a világ egyik legkiválóbb jobbátlövőjének: fontos pillanatban két újabb góllal szólt hozzá a meccshez, 25-22-es előnyhöz juttatva a riválist. Pastor időkérése után Gaber és Dmitry Zhitnikov találatai visszahozták a szegedi reményeket. Ekkorra a Kielce már eksztázisban játszott, így sikerült visszaverni a hazai felzárkózási kísérletet.

Sőt, Nicolas Tournat és Karalek góljaival négy perccel a lefújás előtt újra meglépett hárommal az ellenfél. (24-27) Stranovsky lövését Wolff kirúgta a rövidből, Karacic pedig eldöntötte a két pont sorsát.

A Szeged 30-26-os vereséget szenvedett a Kielcétől.

A Tisza-partiak ezzel - öt győzelem mellett - hatodszor kényszerültek vesztesen elhagyni a pályát az idei BL-szezonban.

- értékelte a találkozón látottakat Juan Carlos Pastor a meccs utáni online sajtótájékoztatón. A Szeged vezetőedzője továbbá kifejezte támogatását Alfredo Quintana és az FC Porto csapata felé.

Alex Dujsebajev kiváló játéka döntött a hajrában a Kielce javára Fotó: Polyák Attila - Origo

- mondta Mario Sostaric, a hazaiak legeredményesebb játékosa.

Juan Carlos Pastor együttese legközelebb vasárnap, a Flensburg-Handewitt ellen játszik újabb rangadót, szintén hazai pályán. A Kielce a Szegedhez hasonlóan szintén a németek ellen lép pályára legközelebb, köszönhetően annak, hogy a Szeged-Flensburg egy korábbról elhalasztott mérkőzés lesz.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport
MOL-Pick Szeged - Vive Kielce (lengyel) 26-30 (14-14)
gólszerzők: Gaber 5 gól, Sostaric, Radivojevic 4-4, Canellas 3, Bombac, Rosta, Zhitnikov, Bodó 2-2, Kaspárek, Stranovsky 1-1, illetve: A. Dujsbebajev 8, Karalek 5, Karacic, Sicko, 4-4, Moryto, Olejniczak, Tournat 3-3.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
THW Kiel 14 10 2 2 410-379 31 22
GY
D
GY
GY
GY
2.
Aalborg Handball 14 8 3 3 430-382 48 19
V
GY
GY
GY
D
3.
Paris Handball 14 8 5 1 431-412 19 17
GY
GY
GY
V
GY
4.
Vive Kielce 14 6 4 4 413-402 11 16
V
D
V
GY
D
5.
RK Zagreb 14 6 6 2 373-373 0 14
GY
V
GY
GY
V
6.
MOL Pick Szeged 14 6 7 1 401-414 -13 13
GY
GY
V
V
V
7.
Kolstad 14 5 8 1 393-401 -8 11
V
V
V
V
GY
8.
HC Eurofarm Pelister 14 0 14 0 333-421 -88 0
V
V
V
V
V