Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, hogy két nap alatt kétszer verte meg hazai pályán a Sopron Basket a török Galatasarayt a női kosárlabda Euroligában. A csütörtöki győzelem óriási lépést jelent a Sopronnak a negyeddöntő felé.

A Sopron Basket korábban mindkét francia ellenfelét legyőzte a női kosárlabda Euroliga D csoportjában,

és kedden a török Galatasaray sem jelentett akadályt a csapatnak, bár a kelleténél szorosabbra sikerült a találkozó.

A magyar bajnok eddig három győzelemmel vezeti a csoportot. Csütörtök délután a soproni buborékban újra szembekerült egymással a két csapat, és ismét a Sopron nyert a török ellenfele ellen a vártnál némileg simábban.

Az első negyedben nyoma sem volt a tapogatozó játéknak a Sopron részéről,lendületesen és sok mozgással játszva zavarta meg a törökök védekezését. Gabriella Lisa Williams vezetésével már az első negyedben vezetésre tett szert a Sopron, a Galatasaray oldalán Hollingsworth és Russell kosaraival próbált felzárkózni az ellenfél. Szerencsére Fegyverneky pontos találatai a legjobbkor érkeztek, így a második negyedben is nőtt a különbség. A fegyelmezettt védekezésnek és a gyorsindításos pontoknak köszönhetően 11 ponttal dobtak többet a törököknél ebben a játékrészben.

Külön pozítivum, hogy a fiatal játékos, Czukor Dalma is remekül szállt be a meccsben, magabiztosan játszott. A törököknél az előző meccsen villogó Steinberga szürke volt az első félidőben.

Tizenhárom pontos előnnyel vonulhat be a második félidőre a Sopron csapata. Remekül játszanak, a lepattanócsatát is ők nyerik eddig a meccsen. Az előző meccsen szenvedett a Sopron a kinti dobásokkal, most viszont a hárompontosokat is eredményesen értékesítették a soproni lányok. A törökök ekkor 10-ből egyetlen hármast sem tudtak bedobni. A legeredményesebb soproni játékos Williams, aki 10 pontnál és 5 lepattanónál tartott a félidőben.

A Sopron főleg a védekezésének köszönhette az újabb sikert a Galatasaray felett Forrás: fiba.basketball.com

A harmadik negyedben már tizenhét ponttal is vezetett a Sopron, az ellenfél kintről próbálkozott, de sikertelenül. A magyar csapat ebből újabb pontokat szerzett. A Galatasaray már a tizenkettedik sikertelen hárompontosánál járt.

A Sopron a harmadik negyed közepe körül már 10 gólpasszt osztott ki, jól mükődött a csapatjáték. A Galatasaraynak sikerült faragni a különbséget, a Sopron megtorpant támadásban. A török csapat 13 pontra közelítette meg a Sopront, a támadólepattanókat jobban szedték a török játékosok, ekkor néggyel többet szedtek mint a magyar csapat tagjai.

A Sopron a harmadik negyedben ingott meg kicsit a Galatasaray ellen Forrás: fiba.basketball.com

A magyar csapat edzője, Gáspár Dávid időt kért, hogy kicsit rendet tegyen a fejekben, mielőtt a Galatasaray nagyon feljönne. Szerencsére a dobásokkal továbbra is hadilábon állt, de a Sopron pedig egymás után két labdát adott el, így nem sikerült növelnie a különbséget. Brooks viszonylag tiszta tempódobása után két és fél perccel a negyed vége előtt Bilgic szerzett kosarat, 11 pontra jött fel a Galatasaray. Támadásban nem találta a ritmust a Sopron.

Fél perccel vége előtt a soproni Williams két büntetőjéből csak egyet dobott be, így egy török támadást kivédekezve kosárszerzés közben Williamst újra faultolták. Két ponttal nyerte megy a magyar csapat ezt a negyedet, 18-16-ra.

Nagy küzdelem volt a Galatasaray elleni meccsen Forrás: fiba.basketball.com

Az utolsó negyedet Brooks ziccerével kezdte a Sopron. A Galatasaray csapatánál több hibát vétettek a játékosok támadásban, csak büntetőkkel faragtak a különbségen. Steinberga büntetőivel tizenhárom pont volt a különbség a hetedik perc körül.

Támadásban egyre több hiba volt mindkét csapatnál, Brooks tempója után Bilgic hagyott ki egy tiszta ziccert. A Galatasaray edzője időt is kért a félidő felénél. Ekkor tizenöt pontos előnyben volt a Sopron. A csapatok továbbra sem találták a ritmust támadásban, igaz, a bírók is rengetegszer szakították félbe a játékot. Négy perccel a meccs vége előtt Yilmaz dobhatott büntetőket Fegyverneky szabálytalankodása után.

A Sopron sokadszorra adta el a labdát támadásban, de szerencsére a védekezésben tudtak javítani.

Steiberga három büntetőt dobhatott nemsokkal később, mindet bedobta, így 12 pontra faragta a hátrányát a török csapat.

A Sopron jól tartotta a labdát, de a védekezésének köszönhetően nem tudott közelebb jönni a Galatasaray. Két perccel a vége előtt még Fegyverneky kihagyott dobása is belefért, a törökök egy triplával válaszoltak, így a különbség kilenc pontra csökkent.

Fegyverneky 13 pontot, 4 lepattanót, és 5 gólpasszt tett be a közösbe, kiválóan játszott a magyar játékos.

Egy perccel a vége előtt a távoli dobásokkal szenvedő török csapat mégegyszer kintről betalált, de a Sopron a törökök egész pályás letámadását is kibírta. Walker két büntetőjével tíz pontra nőtt a különbség, de már csak nyolc másodperc volt hátra a meccsből. Egy szerzett labdából még a meccs talán legjobbja, Fegyverneky dobott két pontot, így tizenöt pontot dobott a Galatasaray ellen, amely ismét kikapott a magyar csapattól.

A magyar csapat néhány megingás ellenére simán hozta a törökök elleni összecsapást. A Sopron nyolc ponttal áll az Euroligában, százszázalékos teljesítményt nyújtva mind a négy meccsen. Ezzel nagy lépést tett az egyene kieséses szakasz, a negyeddöntő felé.

Női kosárlabda Euroliga, D csoport, 4. forduló

Galatasaray (török)- Sopron Basket (török) 58-70 (12-14, 13-24, 16-18, 17-14)
A magyar csapat pontszerzői: Fegyverneky 15 pont, Lisa Williams 16 pont, Tina Krajisnik 8 pont, Jelena Brooks 8 pont,