Egy vidéki lány, aki vízilabdázóként szeretne olimpiai bajnok lenni

Leimeter Dóra vízilabdázó  Leimeter Dóra; akció Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY vízilabdázó
Budapest, 2020. január 12. Leimeter Dóra (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának első fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Duna Arénában a nyitónapon, 2020. január 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott november végén kezdte meg a felkészülését a januári olimpiai selejtezőtornára. A helyszín a járványhelyzet ellenére sem változik, így a dolgok jelenlegi állása szerint január 19-én kezdődik a torna Triesztben. Ezúttal a válogatott ifjú tehetségét, Leimeter Dórát ismerhetik meg. 

Mindenekelőtt arról, hogyan lesz egy üllői lányból vízilabdázó?
Mint minden rendes kislány, én is a két évvel idősebb bátyámmal járkáltam mindenhová. Vecsésen kezdtünk el úszni, és mivel az edzőnk fia vízilabdázott, ő tanácsolta nekünk, mi lenne, ha kipróbálnánk ezt a sportágat is? Mivel Üllőre jártunk iskolába, és Budapest viszonylag messze volt, ebből egy ideig semmi nem lett.

Leimeter Dóra (j) és a holland Bente Rogge a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a harmadik helyért játszott Hollandia - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czagány Balázs

Aztán úgy alakult, hogy a mivel nem sokkal később a bátyám Monoron kezdett el gimnáziumba járni, ott kezdett el vízilabdázni, én pedig természetesen ebben is követtem őt. Azóta a testvérem abbahagyta a sportolást, mivel már a Budapesti Műszaki Egyetemre jár, ráadásul volt egy súlyos térdsérülése is, én viszont a medencében, a vízilabda közelében maradtam.

Mondhatjuk, szerencsére. Mi volt az a pont, amikor azt érezte, hogy ebből több is lehet egyszerű hobbisportolásnál?
A monori kezdetek után (ahol Bata Kornéltól tanultam meg az alapokat) 2009-ben a Honvéd játékosa lettem, ahol egy nagyon jó társaságba kerültem.

Nem véletlen, hogy az utánpótlás-válogatottba is bekerült, ahol a szövetségi kapitány, Petrovics Mátyás vette a szárnyai alá. Olyannyira, hogy a szakember hívó szavára a BVSC-hez igazolt, amelynek ma már meghatározó tagja. Lehet azt mondani, hogy Petrovics volt a legnagyobb hatással a pályafutása kezdeti szakaszára, neki köszönheti a legtöbbet?
Petrovics utánpótlás kapitányként nagyon sok mérkőzésre kijárt, így fedezett föl engem is, észrevette, hogy van egy kislány a vízben, aki talán nem is játszik olyan rosszul.

Leimeter Dóra (j) és a koreai Kvon Na Jong a női vízilabda selejtezőkörének B csoportjában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Valóban nagyon sokat köszönhetek neki, ő látott először bennem fantáziát, ő hívott aztán a BVSC-hez, és az ő munkája is kellett ahhoz, hogy annyit fejlődjek, hogy ma már felnőtt válogatott lehessek. Ez a szakmai rész. Emberileg pedig annyira közel kerültünk egymáshoz, hogy ezt szinte össze sem tudom foglalni, nyugodt szívvel mondhatom, a második apámnak tekintem őt. Nagyon sok mindenben hasonlóképpen gondolkodunk, nem véletlen, hogy rengeteg dologban kikéri a véleményemet, nagyon szeretek vele együtt dolgozni.

Mennyire érzi, hogy a BVSC-ben már kulcsjátékosként tekintenek önre?
Talán már így van. Mindenesetre a vízben én vagyok az irányító, hiszen muszáj lennie egy olyan személynek, aki mozgatja a csapatot, a fórok is bejöjjenek, a taktikai elemek működjenek, egy szóval, akire hallgatnak a többiek.

Mára már eljutottunk odáig, hogy az ellenfelektől is nagyobb figyelmet kapok, de szerencsére akad több olyan játékos a csapatban, aki át tudja venni tőlem a terheket, így én is felszabadultabban tudok játszani, és nagyobb figyelmet fordíthatok az irányító játékomra.

Akik ismerik, azt mondják, a legnagyobb erőssége a kitartás, igaz, ezt nyilatkozta egy évekkel ezelőtti interjúban is.
Ez a mai napig abszolút így van. Ha például egy mérkőzés után nincs kötelező edzés, én akkor is gyakran lemegyek úszni, akár különböző technikai, taktikai elemeket gyakorolni, a szárazföldi edzéseket sem hanyagolom el, és a gyakori videózásnak is nagyon nagy hasznát veszem.

Amikor 18 évesen, még Merész Andrásnál bemutatkozhatott a válogatottban, milyen gondolatok, érzések kavarogtak önben?
Természetesen nagyon izgultam, Vidéki, kislányként bekerültem „A" nagycsapatba, emlékszem, igen sok idő kellett ahhoz, hogy teljesen elmúljon belőlem a stressz.

Gangl Edina, Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Parkes Rebecca (b-j) a medencébe ugrik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ma már ott tartok, hogy mindenképpen olimpiai bajnok szeretnék lenni, de egyelőre természetesen csak a kvalifikációig gondolkodom előre.

Miben kell még fejlődnie?
Az egyik legfontosabb dolog a nagyobb felelősségvállalás. Ne csak azokat a lövéseket vállaljam el, amelyekből tuti gól lesz, és így 80 százalékos lesz a helyzetkihasználásom, hanem bátrabban vállalkozzak a „neccesebb" szituációkban is a góllövésre. S a medencében jobban hallassam a hangom a BVSC-ben és a nemzeti csapatban is.

Ha valaki balkezes vagy ballábas, az mindegyik csapatsportágban előnyt jelent. Ez a medencében, önre is igaz?
Mindenképpen előny, örülök is neki, hogy balkezes vagyok. Mivel a pályafutásom elején nem igazán voltam kifejezetten „rafkós" játékos, azt mondom, ha nem lett volna ez az előnyöm, nem biztos, hogy itt tartanék, egyáltalán nem valószínű, hogy eljutottam volna a felnőtt válogatottságig.

A szakemberek azt mondják, a nagy berobbanást a kvangdzsui világbajnokság jelentette. Ön is úgy érzi, hogy itt érett be igazán?
Igen, úgy érzem, tavaly sikerült igazán az áttörés. A 2018-as barcelonai Eb-n nagyon érezhető volt, hogy szinte újoncként kerültem ki, eléggé gyámoltalan voltam, nagyon kellett noszogatni, hogy egyáltalán az ellenfél kapuja felé merjek nézni. Kvangdzsuban már megvolt a kellő önbizalmam, elkezdtem belőni a helyzeteimet, és ez által az önbizalmam is megnőtt.

Igaz, hogy a világversenyeket azzal is megtiszteli, hogy mindig nemzeti színűre festi a körmeit?

Gurisatti Grétától vettük át jó néhányan ezt a szokást, egyrészt azért, hogy mert valóban megtiszteltetésnek érezzük, hogy a nemzeti csapatot képviselhetjük, és ez által könnyebben rá is tudunk hangolódni egy-egy világversenyre, másrészt máskor, év közben egyébként sincs nagyon alkalom arra, hogy kifestegessük magunkat.

Lassan egy éve, hogy a budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet nyert a magyar női vízilabda-válogatott. Miként emlékszik vissza az eseményre? Maradt önökben hiányérzet az elúszott aranyérem miatt vagy most már nincs értelme keseregni emiatt?
Abszolút túltettük magunkat ezen, szerintem már ott, a helyszínen, a Duna Arénában, hiszen a bronzérem összejött.

Leimeter Dóra (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának első fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagyon sokan úgy gondoljuk, semmi nincsen véletlenül, lehet, hogy éppen egy újabb akadály, az olimpiai selejtezők sikeres megvívása kell ahhoz, hogy a tokiói olimpián a döntőbe kerüljünk. Ott pedig már minden megtörténhet. Éppen az Európa-bajnokságon, a Hollandia elleni bronzcsatában bizonyítottuk be, hogy hihetetlen mélységekből képesek vagyunk felállni, és egy vesztésre álló csatát is a magunk javára tudunk fordítani. Ez mindenképpen erőt kell adjon az előttünk álló feladatokhoz.

Mennyire teher, hogy a trieszti olimpiai selejtező nagy esélyese éppen a magyar válogatott?
Ez van, ezt az édes terhet magunknak köszönhetjük, az olimpiai részvételt mindenképpen abszolválnunk kell.

Így akkor összejön a cél, és irány Tokió!

Az elhalasztott ötkarikás selejtezőt és az elhalasztott olimpia valóban a hasznunkra válhat?
Abszolút! Hiszen egyelőre formálódó csapat vagyunk, három, négy éve játszunk együtt, így a sok meccsből és gyakorlásból csak jól jöhetünk ki.

A csapat egyik legrutinosabb tagja, Gangl Edina nyilatkozta éppen az Origónak: a mennyet és a poklot csupán egy hajszál választja el, hiszen egy sikeres olimpiai részvétel egy sportoló teljes karrierjét meghatározhatja.
Ez a csúcs, de nem kell túlizgulni, mert ettől csak görcsössé válnánk.

De ahhoz, hogy sikeresek legyünk, ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a maximumot – akár az olimpiai selejtezőn, akár az ötkarikás játékokon, Tokióban – élvezni kell egy-egy verseny minden percét és pillanatát.

Ha éppen nem edz és nem vízilabdázik, mi a kedvenc időtöltése?
Már régóta szerettem volna egy kutyát, de édesanyámmal abban maradtunk, majd az olimpia után kapok egyet.

Leimeter Dóra, a magyar válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország-Szlovákia mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ám mivel egy évvel elhalasztották a játékokat, én is előbb kaptam egy yorkie-t, aki februárban lesz egy éves, és akivel a karantén alatt nagyszerűen egymásra hangolódtunk. Egyébként az ELTE Sportszervező Szakára járok, éppen a szakdolgozatomat írom, a címe: „Nők a vízilabdasportban – a nemi sztereotípiák és a vízilabda kapcsolata". Ugye, nem meglepő?

Ez utóbbi nagyon kikapcsol, edzőtáborok és sorozatmérkőzések idején remek stresszlevezető.