Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga soproni buborékjában a Sopron Basket 70-60-ra legyőzte a francia Bourges csapatát.

Az a legkevesebb, hogy rendhagyó mérkőzés és rendhagyó napok vártak a Sopron Basketre, illetve a Lővérek lábánál elszállásolt két francia élcsapatra, a Bourges Basketre, valamint a Basket Landes-ra is. Soha egyik csapatnak sem kellett még hasonló körülmények között, nem csupán üres csarnokban (hiszen ilyen azért előfordul hébe-hóba bármelyik sportágban), de a külvilágtól hermetikusan elzárva, folyamatosan egészségügyi megfigyelés és kontroll alatt játszania. Ráadásul mindezt a legrangosabb európai kupasorozatban. De az élet most ezt a forgatókönyvet tette a csapatok elé, azaz muszáj volt mindenkinek ebből játszania.

A Sopron Basket mutatja meg, hogyan kell biztonságosan meccseket rendezni

Már az is óriási sportdiplomáciai siker, hogy a Sopron Basket rendezheti meg a női kosárlabda Euroliga D-csoportjának első csoportkörét. A magyar együttes háttércsapata példátlan szervezőmunkát végzett, hogy teljesen biztonságosan lehessen játszani a koronavírus-járvány közepette. Kedden a francia Bourges lesz Gáspár Dávid csapatának első ellenfele.

A soproniak a válogatott centerük, a koronavírus-fertőzés során szívizomgyulladást kapó Határ Bernadett nélkül, de az amerikai Glory Johnsonnal a soraikban kezdték meg a szereplésüket. A franciáknak három fertőzöttjük (Magali Mendy, Iliana Rupert, Marissa Coleman) volt. A járvány miatt az első tétmérkőzésüket október 28-án játszhatták. A válogatott szünet óta viszont a Sopronhoz hasonlóan ledolgozták a lemaradásukat.

Szurkolók ugyan nem voltak a Novomatic Arénában, de azért a hazai csapat játékosai nem érezhették magukat egyedül: helyi gyerekek által rajzolt több száz arc "figyelte" a lányokat.

A Sopron Basketnek azért most is voltak szurkolói a csarnokban Forrás: Fiba Euroleague

Első negyed

A Sopron kezdte a mérkőzést, és övék volt az első kosár is: a sokáig Jelena Milovanovics néven közönségkedvenc, most pedig férje révén már Brooksként hasonlóan kedvelt klasszis dobta az első kosarat, majd két sikeres büntetővel ugyanő válaszolt Alix Duchet triplájára. Aztán Krajisnikről (alias Tina Jovanovics) dobtak egy 2+1-et a franciák, akik még labdát is szereztek, de nem tudtaké élni az eséllyel, a visszatámadást pedig Briann January zárta egy szép triplával (7-6).

Glory Johnson fontos kosarakat szerzett Forrás: Fiba Euroleague

Az, hogy a negyed felét összesen 13 ponttal érte el a két csapat egyáltalán nem volt meglepő, hiszen a háromszoros Euroliga-győztes (1997, 1998 és 2001) Bourges és a Sopron is remekül védekezik.

A játékvezetők nem spóroltak a támadó hibákkal, hol egy soproni elzárást láttak szabálytalannak, hol a franciák hatalmas termetű centerét, Isabelle Yacoubou-t érezték hibásnak. Ez azzal járt, hogy a soproniak a 8. perc közepére elérték az öt személyi hibát, azaz minden fault után büntetőt dobhattak.

A magyar bajnok több triplakísérletet is elhibáztak, és még abból sem lett három pont, amikor Williamsszel szemben triplakísérlet közben szabálytalankodtak, mert az amerikai játékos a három büntetőből csak egyet dobott be. A dudaszó pillanatában Fegyverneky Zsófia is ráemelte a labdát, de a gyűrű tövéről nem pattant be, így tíz perc után 12-12-es állással mehettek rövid pihenőre a csapatok.

Második negyed

Krajisnik kosarával kezdődőtt a második negyed, majd Fegyverneky harcolt ki támadó hibát, amiből January dobott szép távoli duplát, Williams büntetője, majd két francia támadó fault után beszórt dupláját követően pedig hirtelen hét ponttal vezetett a Sopron Basket (19-12) – időt is kértek a franciák, akik 12 perc után már tíz eladott labdánál jártak.

Kristen Mann (29) osztja meg gondolatait Jelena Brooksszal Forrás: Fiba Euroleague

Egy francia kosár után January adott tanári gólpasszt Glory Johnsonnak. Míg a soproniak szemmel láthatóan igyekeztek mindél többet és gyorsabban mozogni támadásban, addig a Bourges elkezdett jóformán minden támadást Yacoubou-ra kijátszani, akit a palánk alatt nem lehetett tartani, cserébe viszont nagyon gyorsan elfáradt. Szerencséjükre Magali Mandy beszórt egy triplát, amivel négy pontra fel tudtak jönni (25-21). Az Amerikából a francia bajnokságba visszatérő Kristen Mann duplája után már csak két pont volt a különbség, így hirtelen életbevágó lett, hogy Brooks bedobja a két büntetőjét, Briann January pedig bevágjon egy duplát.

Leszakítani azért nem lehetett a franciáknak, Elodie Godin palánk alattijával megint csak két pont volt a különbség, váltott kosarak után pedig Brooks triplája zárta le a másodiknegyedet (34-29).

Harmadik negyed

A játékrész Jelena Brooks egy lábas felugrásból elengedett gyönyörű tempójával indult, amire Yacoubou tudott válaszolni, majd Williams tempójára is jött a válasz, a következőre viszont már nem, így a Sopron megint ellépett hét ponttal (39-32).

Nagy volt a rohanás a harmadik tíz perc elején Forrás: Fiba Euroleague

Duchet és a 12 pontnál járó Yacoubou vezérletével azonban két percen belül megint csupán két pont volt a különbség. Ezúttal Fegyverneky volt az, aki a legjobbkor talált be, majd Megan Walker is megszerezte első pontjait két jó duplával. Brooks két jó büntetője után néhány másodpercig nyolc ponttal vezetett a Sopron (46-38), Mendy azonban egy sarokból elengedett triplával gyorsan öt pontra faragta a különbséget, majd Chartereau is bevágott egyet, és újra csak egy labda volt a két csapat között. Az utolsó szerencsére Gabrielle Williamsé volt, így négy pontos előnnyel fordulhatott az utolsó negyedre a Sopron Basket (48-44).

Negyedik negyed

Chartereau triplája volt az első kosár, így most Willamsen volt a sor, hogy kirántsa a kisebb kátyúból a Sopron szekerét. A szépen lassan már 15 pontnál járó Chartereau nem akart hibázni, muszáj volt vele tartani a lépést, és Krajisnik, valamint Williams (végre egy jó tripla!) kosaraival ez sikerült is.

Jelena Brooks nagyszerűen játszott Forrás: Fiba Euroleague

Az utolsó négy perc kétpontos soproni előnnyel és Yakoubou nélkül kezdődött, és Briann January triplájával folytatódott (62-57). A franciák időt is kértek, és egyértelmű volt, hogy innentől már nem velük van az idő, nekik minden támadást minél gyorsabban kellett befejezniük, különösen úgy, hogy January megint dobott egy gyönyörű kosarat.

Az utolsó perc kezdetén egy rontott francia dobás után nagyon fontos lepattanót szerzett a Sopron, majd a túloldalon még egy ennél is fontosabb támadót szerzett Brooks, hogy aztán a következő labda is soproni kézben landoljon. 19 másodperc volt hátra, amikor eljutottak oda a franciák, hogy a faultjaik után dobhattak a soproniak, és miután Tina Krajisnik nem hibázott a vonalról, a franciák pedig egy oldal bedobás után eladták a labdát, el is dőlt a mérkőzés. A Sopron végül még négy pontot szerzett az utolsó másodpercekben, és 10 ponttal, 70-60-ra legyőzte a nagyon kemény francia riválist.

Másik csoportmérkőzését december 4-én 16:30-tól játssza a Sopron Basket a szintén francia Basket Landes ellen.

Eredmény, Euroliga, alapszakasz, C csoport, 1. forduló:
Sopron Basket–Bourges Basket 70-60 (12-12, 22-17, 14-15, 22-16)
a Sopron pontszerzői: Fegyverneki 4, Williams 19, Krajisnik 10, January 18, Brooks 15; cserék: Johnson 2, Walker 2, Czukor

"Nagyon kemény, nagyon fizikális mérkőzés volt, de pontosan erre készültünk. Tudtuk, hogy Yakoubou-ta nagyon nehéz lesz megállítani a palánk alatt, de nálunk mindig volt valaki, aki a legjobbkor tudott fontos kosarat szerezni. A védekezésünk nagyjából úgy működött, ahogy szeretnénk, hiszen 60 ponton tudtuk őket tartani, ami nagyon jó. Rendkívül fontos volt, hogy megnyerjük az első meccset, nagyon örülünk, most pedig próbáljuk magunkat minél jobban kipihenni a következő mérkőzésre" – nyilatkozta az M4 Sportnak a lefújás után a soproniak csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia.