Szenzációs magyar kézilabda-győzelem Szerbia ellen az Eb-n

Szőllősi-Zácsik Szandra magyar női kézilabda válogatott
Szandra Szollosi-Zacsik of Hungary in action with SlaA?ana Pop-Lazic and AnA?ela Janjusevic of Serbia during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Serbia and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 6, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 38-26-ra legyőzte Szerbiát az Európa-bajnokság C csoportjának vasárnap délutáni mérkőzésén. A magyar csapatra rá sem lehetett ismerni, a két nappal ezelőtti, horvátok elleni vereséget fel tudta dolgozni a válogatott.

A csalódást keltő első fellépése után Elek Gábor és Danyi Gábor csapatára azok a szerbek vártak, akik a 16 Eb-résztvevő közül a leginkább szerencsétlenül jártak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan. Ljubomir Obradovic együttese csak pénteken érkezett meg Dániába, és a fertőzött kézilabdázójuk miatt az eredetinél egy nappal később tudták megkezdeni a tornát.

A magyar válogatott márciusi olimpiai selejtezős riválisa minden előzetes esélylatolgatás dacára meglepetésre legyőzte a világbajnok hollandiát. A 29-25-ös győzelem vezéráldozattal járt: a találkozó első félidejében világklasszis irányítójukat, Andrea Lekicet hordágyon kellett levinni a pályáról. A korábbi győri játékos így másik sztárjukhoz, a november közepén megsérülő Dragana Cvijichez hasonlóan nem lehetett ott a - pénteken Horvátországtól 24-22-es vereséget szenvedő - magyar csapat ellen.

Az olimpiai selejtezős rivális Szerbia ellen kellett javítania a magyar női kézilabda-válogatottnak Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Az első gólt egy eladott labda után Szerbia szerezte: Sladana Pop-Lazic lőtte az ellenfél vezető gólját. Egy korai szerb emberelőnnyel nagyon jól éltek a mieink. Szőllősi-Zácsik Szandra és Kovacsics Anikó találataival 4-2-nél már a magyar csapat állt jobban. Az első öt percben csak a bresti beálló tudta bevenni a jól kezdő Bíró Blanka kapuját.

Az ellenfél 5-5-nél egyenlített, majd Schatzl Nadine egy kipattanót, Klujber Katrin pedig egy hétméterest t lőtt a hálóba a tizedik percben. Zácsik negyedik góljával először lett meg a háromgólos előny (8-5). A szerbek 9-6-os magyar vezetésnél elkezdtek hét mezőnyjátékossal támadni, de a Lekic sérülését követően első számú irányítóvá előlépő Kristina Liscevic hibázott. Zácsik pedig újabb góllal emlékeztetett bennünket "fiatalkori énjére", amikor Obradovic időt kért.

Schatzl szép gólja után a szerbek második büntetőjüket is kihagyták, Katarina Krpez-Slezák után Liscevic is kihagyta a hétméterest. (11-8) A Danyi-Elek kettős bő negyedóra után lehetőséget adott Lakatos Ritának irányító poszton, de a gólok ekkor is Zácsik átlövéseiből születtek. Közben az ellenfél továbbra is üres kapuval támadott, de Bíró védéseivel a mieink tudták tovább növelni az előnyüket. (13-8)

Szőllősi-Zácsik Szandra fiatalkori önmagát idézően kézilabdázva tíz gólt szerzett Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A félidő hajrájára sem akart működni a szerbeknek az, ami a világbajnok Hollandia ellen meghozta nekik a sikert, Jelena Trifunovic góljára Lukács Viktória szélsőgólokkal válaszolt. Sőt, Háfra Noémi rögtön az első támadásából be tudta venni Jelena Risovic kapuját. A szerbek 17-10-es magyar vezetésnél adták fel a hét a hat elleni játékukat.

Ekkor még öt perc volt hátra az első félidőből, vagyis a magyaroknak a húsz gól is elérhető közelségbe került a szünetig. Ez a szintén parádésan kézilabdázó Lukács Viktória szélsőgóljaival és Háfra üres kapus találatával meg is lett. A félidőt 45 %-kal záró Bíró védésével 20-11-es magyar előnnyel mehettek szünetre a felek.

A szünet után Lukács újabb üres kapus góljával szinte azonnal kialakult a tízgólos különbség. Amikor Jelena Lavko betalált, már 23-11-re vezettek a mieink. A szerbek ezután sem adták fel az extra mezőnyjátékossal való támadást, ezt többnyire Lukács és Kovacsics Anikó büntették meg. Amikor volt kapus a szerbek gólvonala előtt, akkor a parádézó Zácsik és Schatzl voltak elemükben. (27-15)

Bíró Blanka fantasztikusan védett, sőt még üres kapus gólt is szerzett Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A 45. percben a fantasztikusan védő Bíró is gólt lőtt az üres kapuba, megkoronázva ezzel teljesítményét. Az utolsó 15 percre a 2018-as junior-világbajnokok közül Márton Gréta, Kácsor Gréta és Tóvizi Petra is lehetőséget kapott. Sőt, az első Eb-gólját megszerző Lakatos is tagja volt a Debrecenben aranyérmet nyerő együttesnek.

Az utolsó percekben Kácsor és Faluvégi Dorottya is betalált, Szikora Melinda is védett párat - teljessé téve a mieink örömét.

A magyar válogatott 38-26-ra legyőzte Szerbiát, amivel életben tartotta továbbjutási esélyeit.

A nemzeti csapatnak kedden 20:30-tól a világbajnok Hollandia ellen kell kiharcolnia a középdöntős szereplését.

Magyarország-Szerbia 38-26 (20-11)
lövések/gólok: 60/38, illetve 54/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 2/0
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Magyarország: Bíró 1 - Lukács 6, Klujber 3, Kovacsics 4, Tóvizi, Szöllősi-Zácsik 10, Schatzl 5, cserék: Tomori, Lakatos 1, Háfra 4, Márton, Csiszár-Szekeres, Faluvégi 2, Kácsor 2, Helembai, Szikora, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor