Szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik a női kézilabda-Eb-t

női kézilabda válogatott kovacsics lukács
The Hungary team with Viktoria Lukacs (front) react after defeat in the Women's Handball World Championship match between Hungary and France at the Arena Leipzig in Leipzig, Germany, 10 December 2017. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség nyilvánosságra hozta azokat a koronavírus elleni óvintézkedéseket, amelyekkel biztosítottnak látják a december 3-án két dániai városban kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság biztonságos lebonyolítását.

Miután november közepén a koronavírus-járvány második hullámának kitörését követően a korábbi társházigazda Norvégia, ha nem is egészen váratlanul, de mindenképpen botrányosan későn visszalépett a rendezéstől, Dánia egyedül is vállalta az év egyetlen női válogatott tornájának megrendezését. Közel egy hét várakoztatás után kiderült, hogy a korábban is biztos helyszín, Herning mellett Kolding fogadhatja a mezőny felét, összesen nyolc csapatot, már csak az egészségügyi protokollt kellett kidolgozni.

Az nyilvánvaló volt, hogy a norvégok által belengetett feltételek – egyetlen pozitív Covid-19 eset akár két csapat azonnali kizárásához is vezetne – nem volt járható út,

márpedig az EHF számára létkérdés, hogy az Eb meg legyen rendezve, és lehetőleg minél kevesebb "zajjal" történjen ez meg.

A legfontosabb sarokkövei a koronavírus elleni védekezésnek a következők lesznek:

  • A torna előtt legalább két héttel minden csapatnál meg kellett kezdődjenek a kötelező Covid-19 tesztelések
  • A távolságtartási és higiénés szabályok szigorú betartása
  • Mindenki köteles önmagán figyelni, ellenőrizni a tünetek előfordulását
  • Ha egy játékos/stábtag pozitív tesztet produkál, őt azonnal el kell különíteni
  • A játékosok csak akkor térhetnek vissza a csapatukhoz, illetve a pályára, ha negatív tesztet tudnak produkálni (az angol szöveg itt egyes számban fogalmaz, azaz úgy tűnik, hogy beérik egy negatív eredménnyel is)
  • A mérkőzések során minimalizálni kell a fizikai kontaktust (hogy ez pontosan hogy kívánják kivitelezni, az nem világos)
  • Buborékok létrehozás mindkét rendező városban

Az egyes pontokat bővebben is kifejti az EHF iránymutatása. Ezek szerint minden játékosnak legalább 72 óránként egyszer meg kell csináltatnia egy koronavírustesztet. A külföldről érkező csapatok (a dánon kívül ugyebár valamennyi csapat külföldi lesz) minden tagjánk egy 72 óránál nem régebbi negatav SARS-CoV-2 PCR tesztet kell tudnia felmutatni. De ettől függetlenül a Dániába való megérkezést követően is mindenkit tesztelnek.

Lukács Viktóriára (66) és a többi játékosra feltehetően pályafutásuk legkülönösebb világversenye vár a következő hetekben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A pozitív tesztet produkáló játékosnak, mint azt fentebb írtuk karanténba kell vonulnia, és csak egy negatív teszt birtokában térhet vissza a csapatához (illetve, ha megállapítást nyert, hogy már nem fertőz).

A fertőzött játékos csapattársait is azonnal tesztelik, nekik csak ajánlott a karantén a következő két napban, amíg a második teszt is el nem készül.

A Herningben és Koldingban kialakított buborék úgynevezett vörös zónájában csak a sportolók és a hivatalos személyek tartózkodhatnak, utóbbiakat a torna első öt napján minden nap tesztelik, ezt követően náluk is áttérnek a 72 óránként ellenőrzésre. A vörös zónában élők a "kintiek" közül senkivel nem kerülhetnek kapcsolatba. Az újságírók számára ezúttal csak virtuális vegyes zóna lesz kialakítva, azaz videókapcsolaton keresztül készíthetnek mérkőzés utáni interjúkat a játékosokkal és a szakvezetőekkel.

A csarnokokban a legszigorúbb higiéniai protokoll lép érvénybe, a mérkőzések idejét kivéve szinte folyamatos lesz a takarítás.

A december 3-tól december 20-ig tartó dániai női kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott a C csoportban fog szerepelni Koldingban, ahol sorrendben Horvátország (december 4.), Szerbia (decemer 6.), illetve a világbajnoki címvédő Hollandia (december 8.) ellen lép majd pályára Danyi Gábor és Elek Gábor csapata.