Nehéz éjszaka után: nincs pánik és világvége hangulat a magyar női kéziválogatottnál

EHF EURO 2020, Group C, Hungary - Croatia EuropeanChampionships HANDBALL, magyar női kézilabda, válogatott, Bíró Blanka, Klujber Katrin
Goalkeeper Blanka Biro and Katrin Gitta Klujber of Hungary during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Hungary and Croatia at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 4, 2020.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 24-22-re kikapott Horvátország csapatától a dániai Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Koldingban. Ám sok idő nincs a vereség feldolgozására, ugyanis vasárnap már Szerbiával játszik Danyi Gábor és Elek Gábor csapata. A koronavírus-járvány miatt az újságírók ezúttal online kérdezhették a szövetségi kapitányokat, és a játékosokat.

Az eseményen a két szövetségi kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor mellett Klujber Katrin, Lukács Viktória és Tóvizi Petra volt jelen.

Danyi Gábor szerint jól felkészültek a horvátokból, nem ez volt a váratlan verség oka.

„Egy ilyen éjszaka után természetes, hogy az ember töri a fejét a nem várt teljesítmény miatt. Biztosan nem a játéktudás volt az oka a vereségnek, de még csak nem is az, hogy esetleg olyannal rukkolt elő az ellenfél, amelyre nem voltunk felkészülve.

A mi teljesítményünk volt messze attól, amit vártunk. Mentálisan nem voltunk ott, nagyon szomorúak vagyunk. Keressük a megoldást,

mert ez egy komoly mélyütés volt, kár lenne tagadni. Most viszont már fel kell emelnünk a fejünket, kijavítani a hibákat, és mindent meg kell tennünk a szerbek ellen a siker érdekében" – mondta a kapitány, aki hozzáétette, a buborék sem könnyíti meg az életüket, nem könnyű bezárva lenni, főleg egy ilyen helyzetben, amikor erősebb a negatív hatás. Ennek ellenére azon lesznek, hogy gyorsan felrázzák a csapatot.

Danyi Gáboréknak fel kell rázniuk a csapatot Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Elek Gábor is egyetértett a kollégájával abban, hogy inkább mentális okai voltak a vereségnek, a horvátok jobban akarták a sikert.

„Borzasztóan csalódottak vagyunk a nem várt csapás miatt. Talán a közvélemény is inkább azt emelte ki, hogy a horvátok jobban akarták a sikert.

Lehet rosszul játszani, de akaratban óriási csalódás volt a csapat. Több ilyet nem fogunk eltűrni.

Semmi sem utalt arra, hogy ez lesz belőle. Tegnap este visszanéztük a meccsről készült felvételt, 18 eladott labdánk volt, nyolc kihagyott ziccer, és sokszor feleslegesen feltekeredtünk a labdára. Jó kérdés, hogy ezeknek mely része a játékosok, és mely része a mi hibánk, vékony a választóvonal.

– árulta el a kapitány, aki s szerbek elleni meccsel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy erősebb mint a horvát, így a pénteki játéknál sokkal többre lesz szükség a sikerhez. Elek szerint a horvátok elleni küzdeni tudással nem lehetnek sikeresek, egy teljesen más magyar válogatottra lesz szükség vasárnap.

Eelek Gábor szerint sokkal nagyobb küzdeni akarással kell majd játsznai a szerbek ellen Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Az FTC jobbátlövője, Klujber Katrin szerint nincs világvége, meg tudják mutatni, hogy sokkal több van bennük.

„Tavaly volt az első felnőtt világversenyem, így most nem izgultam annyira, sokkal jobban fel tudtam készülni. Ahogy a horvátok ellen is felkészültünk rendesen, azt kell mondjam,

nem leptek meg minket semmivel, erre számítottunk. Inkább az volt a baj, hogy nem szabadott volna átvenni a stílusokat. Nincsen pánik és világvége,

videózunk és átbeszélünk majd mindent. El tudjuk engedni ezt a meccset, mivel sokkal több van bennünk" – árulta el a magyar válogatott játékos.

Klujber Katrin szerint nem teszik fel a kezüket, harcolna tovább Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

A Győri Audi ETO játékosa, Lukács Viktória szerint is szörnyű volt az éjszaka, de már előre tekintenek, és meg akarják verni a szerbeket.

„Nagyon nehéz éjszakánk volt. A csapatmegbeszélésen átrágtunk mindent a történtekről, de biztos vagyok benne, hogy mindenki folytatta ezt még a szobatársával is" – mondta a jobbszélső, aki szerint egyik csapattársának sem jutott eszébe, hogy nem lépjenek pályára a szerbek ellen azért, mert ott voltak pozitív koronavírusos esetek.

„Nem kifogás, de nem volt túl sok videós anyagunk a horvátokról. Persze tudtuk, milyen stílusban fognak játszani, hogy erőltetik a nyitott védekezést.

Inkább magunkat leptük meg. Eddig ennél sokkal jobbak voltunk. Biztos vagyok benne, hogy a szerbek is készülni fognak a nyitott védekezéssel,

de van időnk átbeszélni a hibákat, és remélem, hogy sokkal jobbak leszünk majd.

Lukács Viktória nagyon csalódott volt Forrás: Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A DVSC Schaeffler beállója, Tóvizi Petra úgy látja, hogy soha nem játszottak még ennyi hibávaal.

– árulta el a magyar válogatott, aki hozzátette, nem sok lehetőségük van a kikapcsolódásra, a csarnokba is busszal mennek, nagyjából arra a 30 másodpercre mennek levegőre, amikor felszállnak a járműre. Ennek ellenére próbálják túltenni magukat a vereségen, illetve frissek maradni a folytatásra.

A magyarok vasárnap 16 órakor Szerbiával, kedden 20.30-kor pedig a világbajnok Hollandiával játszanak a C csoportban. A középdöntőbe az első három helyezett jut. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.