Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott két elképesztő győzelemmel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket. Előbb hazai pályán a szlovénokat, majd idegenben Ukrajnát verte meg Sztojan Ivkovics csapata. Ezzel a két győzelemmel Magyarország jelenleg a csoport első helyén áll.

A koronavírus-járvány miatt a következő két selejtezőre a szlovén fővárosban, Ljubljanában kerül sor, mégpedig a lassan már megszokott buborék-rendszerben. A magyar válogatott előbb november 28-án, szombaton Ausztria ellen játszik, majd két nappal később a házigazda szlovénok következnek. A nemzeti együttesnek azonban már hétfőn, november 23-án el kell utaznia Ljubljanába.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány csak a győzelemben hisz Fotó: Mudra László - Origo

„Nincs azzal semmi gond, hogy ennyire korán el kell indulnunk. Magam úgy vagyok vele, hogy menjünk már, mert idehaza tényleg nem tud az ember másra gondolni, csak arra, hogy ne legyen a fertőzés áldozata. Én már 6 tesztet csináltattam, mert semmiképpen sem szeretnék beteg lenni" – mondta el az Origónak Sztojan Ivkovics.

Most olyan időket élünk, hogy minden csapatnak, minden kapitánynak megvan a gondja. De ezek a problémák tényleg eltörpülnek amellett, ami a világban van. Nézze meg a magyar orvosokat, mentőápolókat, meg mindenkit, aki éjjel-nappal azon dolgozik, hogy az élet ismét normális legyen. Hát hol vannak az ő gondjaikhoz képest a mi problémáink?"

Vojvoda Dávid (fehér mezben) ott lesz a szlovéniai buborékban Fotó: Mudra László - Origo

Elsőként tehát Ausztria ellen lép pályára a magyar csapat a szlovéniai buborékban. A szövetségi kapitánytól azt kérdeztük, hogy különválasztja-e a két meccset, vagy egyszerre készülnek az osztrákok és a szlovénok ellen? „Mindenképpen külön kell kezelnünk a két mérkőzést" – hangsúlyozta Ivkovics.

Ők nem tartoznak a kontinens szűken vett élvonalába, de a játékosaik közül vannak, akik a német, az izraeli, vagy a spanyol bajnokságban kosaraznak. Mi azonban csak saját magunkkal törődünk. A fontos, hogy legyen meg a hit, s akkor nem maradhat el a győzelem. Sokan kérdezik, mit szólok, hogy nem játszhatunk hazai pályán? Erre én azt mondom, hogy a világjárvány alatt teljesen mindegy, hol lépünk fel. Nézők amúgy sem lehetnek a lelátón."

A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriási népszerűségnek örvend a szurkolók körében Fotó: Mudra László - Origo

A válogatott helyzete tehát nem egyszerű, de Ivkovics amondó, hogy kilenc évvel ezelőtt nehezebb helyzetben voltak.

Itt mindenki tiszta szívvel és nagy hittel megy majd ki a pályára. Szerintem óriási dolog, hogy a magyar férfi kosárlabda-válogatott egymás után két Európa-bajnokságon is ott lehet a döntőben. Miként az sem lebecsülendő, hogy öt éve folyamatosan Európa legjobb 16 csapata között jegyeznek bennünket."