Húszpontos hátrányból állt fel, de nem tudott nyerni a női kosárválogatott

Dubei Debóra (b), a magyar és Zala Friskovec, a szlovén válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott 68-63-ra kikapott Amszterdamban Hollandiától az Európa-bajnoki selejtező harmadik fordulójában. A koronavírus miatt kijelölt buborékban rendezett mérkőzést rendkívül rosszul kezdte a magyar csapat, amelyik a második negyedben már húszpontos hátrányban is volt. Innen sikerült visszakapaszkodni, egyszer még a vezetést is átvettük, de az utolsó perceket a hollandok bírták jobban. A vereséggel minden bizonnyal az Eb-szereplés is oda van, a kijutás már nem a mi kezünkben van, s óriási szerencse is kellene hozzá.

A holland városban kialakított buborékban készülő magyar válogatott számára nem indult jól a roppant fontos mérkőzés. Másfél órával a feldobás előtt kapta a szakmai stáb a hírt, hogy a Zele Dorina, illetve a másodedző Cziczás László pénteki koronavírustesztje pozitív lett. Őket elkülönítették a csapattól, Zele helyett pedig Kiss Virág került be a magyar keretbe.

Koronavírusos lett a női kosárlabda-válogatott egyik játékosa és másodedzője

Pozitív lett a koronavírustesztje a Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő női kosárlabda-válogatott másedzőjének, Cziczás Lászlónak, és a csapat egyik játékosának, Zele Dorinának. Az amszterdami buborékban tartózkodó magyar válogatott tagjain pénteken végezték el a legutóbbi PCR-tesztet, aminek az eredménye másfél órával a hollandok elleni szombat esti mérkőzés előtt érkezett meg.

A két csapat napra pontosan egy évvel ezelőtt találkozott egymással, és akkor kellemetlen meglepetést okozva a hollandok 66-56-ra győztek Amszterdamban. A koronavírusjárvány miatt nem kerülhetett sor a magyországi (konkrétan szekszárdi) visszavágóra, így a felek megint Hollandiában mérkőzhettek meg egymással.

A hollandok csütörtökön este nagyon simán 84-64-re kikaptak attól a szlovák csapattól, amelyiket a mieink tavaly novemberben 73-59-re vertek – azaz abszolút kiegyenlített csoportról beszélhetünk.

Székely Norbert a találkozó előtt leginkább annak örülhetett, hogy lesz meccs, és bár Zele Dorinára a kezdő ötösben számított volna, így is optimistán várta a feldobást.

Aho Nina és Kiss Angelika egyaránt élete első felnőtt válogatott meccsén rögtön kezdőként léphetett pályára.

A kapitány két kulcsjátékosára, az irányító Studer Ágnesre és a center, Határ Bernadettre sem számíthatott.

A hollandok keretében három olyan játékos (Natalie van den Adel, Laura Cornelius és Emese Hof) is a spanyol élvonalban játszik, azaz nem lehetett őket félvállról venni. Az első magyar kísérlet Lelik Réka nevéhez fűződött, ez még lejött a gyűrűről, de aztán Raksányi Krisztina, a magyar csapat legrutinosabb játékosa betalált, amivel ki is egyenlítettünk. A hollandok főleg Corneliust és Hofot keresték labdákkal a festékben. De, ha kellett, kintről is betaláltak, így a harmadik percben már 7-2-re vezettek Laura Westerik kosarával.

Raksányi Krisztinára (jobbra) nagy teher hárult a mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyed felénél még mindig csak két pontnál tartottunk, ráadásul a hollandok sorra szedték a támadó lepattanókat a palánkunk alatt, és távolról is eredményesek voltak. Westerik újabb triplája után, 12-2-es holland vezetésnél Székely Norbert időt is kért, és azonnal a védő lepattanók begyűjtésére és a támadásaink felgyorsítására hívta fel a figyelmet.

Ki is védekeztünk egy holland támadást, és Dubei Debóra révén végre megszereztük a második kosarunkat. A hollandok viszont újabb triplával válaszoltak, így hét perc után 3/6-os mutatóval álltak. Mi viszont pontatlanul dobtunk, sorra jöttek le a labdáink a gyűrűről, így pedig lehetetlen volt ledolgozni a tíz pont fölött állandósuló holland előnyt.

Az utolsó kosár a miénk volt, Török Ágnes triplája úgy kellett, mint egy falat kenyér, de így is 4/15 volt a mezőnymutatónk.

2. negyed

A rövid szünet után sem javult fel a játékunk, továbbra is pontatlan volt a magyar csapat támadásban, nem tudtuk megszerezni a lepattanókat, ha pedig mégis, könnyedén adtuk vissza a hollandoknak. A 13. perc végén dobhattunk először büntetőt (Török Ágnes mindkettőt kihagyta), de legalább szereztünk egymás után két támadó lepattanót, és már ennek is örülni kellett.

Hof és Westerik kosarai után 27-11-es holland vezetésnél Székely Norbertnek megint időt kellett kérnie.

Chatilla van Grinsven könnyű kosarával a 17. percben már 20 ponttal (33-13) vezetett a holland csapat,

Cyesha Goree triplájával szerencsére sikerült egy picit kozmetikázni az eredményt. Hof újabb kosara (már 10 pontnál járt a center) után Dubei is beszórt egy triplát, majd Raksányi is fel tudott tenni egy ziccert, majd egy újabb duplát, így sikerült látótávolságban maradni a nagy szünetre (23-35).

3. negyed

Jól kezdtük a harmadik játékrészt, hiszen Raksányi Krisztina 2+1-e után Dubei is beszórt egy ziccert, ráadásul Török révén végre az első gólpasszunk is megszületett. Török sorra szerezte a labdákat a magyar palánk alatt, és miután maga fejezett be egy lerohanást, a 22. perc végén a nem is olyan régen még húszpontos holland előny öt pontra (30-35) olvadt!

Dubei Debóra (b) a magyar válogatott egyik legjobbja volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hollandok azonban rendezték a soraikat, és könnyű kosarakkal két percen belül újra tíz pont fölé nőtt az előnyük (32-44). Székely Norbert időt kért, a lányokat pedig a játék tempójának fokozására biztatta, hátha elfáradnak a hollandok.

Végre elkezdtünk pontosabban dobni, Dubei mellé Török és Goree is csatlakozott a pontgyártásban, csak éppen a védekezésünk nem volt elég szoros, így a hollandok közelről és távolról is eredményesek tudtak lenni, azaz nem nagyon sikerült tartósan csökkenteni a tízpontos hátrányt. Az viszont biztató volt, hogy a magyar csapat 22-16-ra megnyerte a harmadik negyedet.

4. negyed

Raksányi triplájával feljöttünk négy pontra, nagyon régen voltunk ennyire közel a hollandokhoz. Viszont pont ekkor adtunk el egy labdát, amiből könnyű kosaratkaptunk. Vígaszként Aho Nina hét rossz kísérlet után végre betalált, megszerezte első kosarát a meccsen és a felnőtt válogatottban.

A 34. percben Dubei dobott be egy távoli duplát, és miután ezt egy fault mellett tette még egy büntetőt is dobhatott – bevágta, és feljöttünk egyetlen pontra, Barnai Judit két büntetőjével pedig 5:17-tel a vége előtt a mérkőzésen először nálunk volt az előny (55-54)!

Van der Adel számunkra a legrosszabb pillanatban dobott triplát. A túloldalon Raksányi javára nem fújtak semmit, amikor ő emelte rá kintről (fújhattak volna pedig nyugodtan), majd Cornelius is szórt egy triplát, Székely Norbert pedig hatpontos holland előnynél újra időt kért. Török ziccere után, a huszadik holland támadólepattanót követően végre Hof is hibázott egyet, Goree pedig bedobott két büntetőt,

így az amerikai-magyar lány 15 pontnál és ugyanennyi lepattanónál tartott két perccel a vége előtt.

A magyar csapat pedig újra csak két pontra volt a hollandtól (59-61).

45 másodperccel a vége előtt, négypontos holland vezetésnél Aho Nina betörés után tiszta ziccert hibázott, és miután Van der Adel mindkét büntetőjét bedobta, mi pedig elhibáztuk a következő támadásunkat, sajnos elveszítettük a mérkőzést, és nagy valószínűséggel az Eb-szereplés lehetőségét is.

Eredmény, Eb-selejtező, 3. forduló:
Magyarorság–Hollandia 63-68 (9-19, 14-16, 22-16, 15-15)
a magyar csapat: Aho 2, Lelik, Raksányi 13, Kiss A., Goree 16; cserék: Dubei 16, Török Á. 12, Barnai 4