Vágólapra másolva!
December első hetében rendezik a női kosárlabda Euroligában a csoportmeccseket. A Sopron Basket házigazdaként bonyolítja le a maga csoportjában az első kört, amelyet rendhagyó módon, de a kialakult helyzetnek megfelelően úgynevezett buborékban rendeznek majd meg.

Az érintettek hétfő délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az eseményről.

A beszélgetésen részt vett a sportért felelős államtitkár, dr Szabó Tünde is, ugyanis a kormány is támogatja a rendezést.

A sportvezető elmondta, hogy nagyon szigorú szabályokat kell betartania a résztvevőknek, ugyanis az emberek egészségének védelme a legfontosabb. Az államtitkár kiemelte, hogy Sopron már többször bizonyított, hiszen Final Fourt is rendezhetett 2018-ban és 2019-ben is.

„Az esemény sportdiplomáciailag is fontos, több ország közvetít majd, így sokan látják majd, hogy meg tudjuk oldani ezt a helyzetet is, illetve fontos a sportolóknak és az országnak is" – tette hozzá dr. Szabó Tünde.

A buborékrendszer több sporteseményen is bizonyított már, ennek az a lényege, hogy a résztvevők egyáltalán nem érintkezhetnek olyanokkal, akik nem tartoznak az elzárt személyek közé. A szállás, az étkezés, az utazás, az edzések és a meccsek is úgy kerülnek megrendezésre, hogy ez a szabály nem sérülhet.

Nézők természetesen nem lehetnek majd ezúttal a Sopron Basket meccsein Forrás: fiba.com

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke hozzátette, hogy a hollandiai tapasztalatok – ahol szintén a fenti rendszer működött, de két magyar is megfertőződött a küldöttségből a hétvégi Európa-bajnoki selejtezőn – alapján még szigorúbbak lesznek a szabályok.

A csapatot kiszolgáló személyzetre és mindenkire vonatkoznak majd a szigorú előírások, mert „nem derülhet ki menet közben, hogy valaki mégis fertőzött".

Szalay szerint is fontos a rendezés, mert most nem is az eredmények a legfontosabbak, hanem az, hogy a profi sport és a sportág életben maradjon ebben a nehéz időszakban is.

Török Zoltán, Sopron Basket ügyvezetője elmondta, minden tudásukra és tapasztalatukra szükség lesz a rendezésnél.

Ehhez három szállodát kizárólagosan csak erre az eseményre használnak majd, és itt is el lesznek különítve a szereplők például az étkezések során."

Török Zoltán elmondta, hogy a Sopron szűk, 12-es keretéből

már mindenki átesett a koronavírus-fertőzésen vagy épp benne van,

de a rajtra mindenki bevethető lesz, kivéve Határ Bernadettet, aki a szövődmények miatt további két hónapig nem kosarazhat még.

Sopronban a házigazda mellett a francia Bourges, a Basket Landes és a török Galatasaray játszik majd december 1-4. között.

Az eseményről - terveink szerint - az Origo is helyszíni tudósítással jelentkezik.