Landin már az ötödik kapus, aki a világ legjobb férfi kézilabdázója lett

Niklas Landin kézilabda
Denmark's goal keeper Niklas Landin Jacobsen reacts during the Men's European Handball Championship, preliminary round Group E, match between Denmark and Hungary at Malmo Arena, on January 13, 2020. (Photo by Andreas HILLERGREN / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a férfiaknál Niklas Landin, a nőknél Stine Oftedal lett a 2019-es év legjobb kézilabdázója az IHF-nél. Az alábbiakban összeszedtünk pár érdekességet a korábbi díjazottakról.

Mind Landin, mind Oftedal megérdemelten lett a legjobb az IHF szavazásán. Az év játékosa díjat a nemzetközi szövetség 1988 óta ítéli oda. Erre azóta négy évet leszámítva (1991, 1992, 1993, 2007) minden évben sor is került.

Niklas Landin fantasztikus évet tudhat maga mögött a dán válogatottban és a THW Kielben is Forrás: AFP/Andreas Hillergren

A dán válogatottal fantasztikus teljesítményt nyújtó Landin a 2019 januárjában, számukra hazai pályán megrendezett világbajnokságon nagyszerűen védett, és a tornán mind a tíz mérkőzését megnyerő együttes egyik legjobbja volt.

A 31 éves játékos lett az ötödik kapus, aki a férfiaknál a legjobbnak bizonyult. 2004-ben Henning Fritz, 2005-ben Sterbik Árpád, 2008-ban Thierry Omeyer, 2009-ben pedig Szlawomir Szmal kapta meg a díjat, mindannyian egytől-egyig legendák az egyik legnehezebb poszton. A nőknél egyedül a norvég Cecile Legangernek sikerült ez a bravúr, aki 2001-ben volt az év játékosa.

Oftedal már a hatodik különböző norvég, aki ebben az elismerésben részesült. Leganger mellett Trine Haltvik, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth és Heidi Löke is hazavihette a trófeát.

Stine Oftedal játéka mellett pozitív kisugárzásával is kitűnik a mezőnyből Forrás: AFP/Charly Triballeau

Míg a férfiaknál egyetlen magyar játékos sem kapta még meg a díjat, addig a nőknél Kocsis Erzsébet (1995), Radulovics Bojana (2000 és 2003), Kulcsár Anita (2004) és Görbicz Anita (2005) is részesült ebben a megtiszteltetésben.

A legtöbb alkalommal a román Cristina Neagut választották meg a világ legjobbjának, minden idők egyik legjobb női kézilabdázójának képességeit négy alkalommal is elismerte az IHF. A férfiaknál a jelenkor két legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen és Nikola Karabatic is háromszor kapta meg a díjat.