Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A kézilabdavilág sem maradhatott ki a koronavírus-járvány okozta felfordulásból. Az európai szövetség foggal-körömmel ragaszkodik az „anti-játékoscentrikus" felfogásához – ezt vonhatjuk le a Bajnokok Ligája négyes döntői körül lévő huzavonából. A nemzeti szövetségek abszolút ellentétesen gondolkodnak, mint az EHF. A francia, a német és a magyar bajnokságokban is befejezettnek nyilvánították az előző idényt.

Ne játssz a játékosokkal!

„Don't play the players"

- ezt a felhívást a világ legjobb kézilabdázói tették közzé még a 2019 januári férfi világbajnokság után. A Dánia győzelmével véget érő tornán Mikkel Hansenéknek 17 napon belül 10 mérkőzést kellett sikeresen megvívni a vb-címhez. Ezt meg is tették, azonban a játékrenddel járó óriási terhelés okozta sérüléshullámot nem hagyhatták szó nélkül.

Igen, a világbajnokság a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) égisze alá tartozik - tehetik szóvá jogosan kedves olvasóink. Azonban az európai szövetség (EHF) képes ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint nagytestvére. Az idei Európa-bajnokságra átalakított menetrenddel készült, ami már akkor sem tűnt okosnak, amikor azt az egyszerű szurkoló először megláthatta. Íme vázlatpontokban, hogy mikre gondolunk:

  • A középdöntőben négy nap alatt három kiélezett mérkőzést kellett lejátszania a II. csoportban szereplő válogatottaknak, így a magyarnak is. Sőt, Gulyás István csapatának utolsó két meccse között kevesebb, mint 16 óra telt el, ami abszolút nem felel meg az előírásoknak.
  • A mindent eldöntő hétvégén a jól megszokott pénteki elődöntők maradtak a helyükön, viszont a vasárnapi helyosztók közül a bronzmérkőzés - az 5. helyért folytatott összecsapással - átkerült szombatra. (A döntő maradt vasárnap)
  • A 16-ról 24 csapatra történő létszámbővítés miatt már az Eb-n is eggyel több meccset - kilencet - kellett játszani a legjobbaknak. Márpedig a vb-vel szemben az Eb-n egyetlen Ausztrália- vagy Szaúd-Arábia-szintű könnyű ellenfél sincs.
  • Voltak olyan csapatok (az 5. helyezett Németország és az Európa-bajnok Spanyolország), amelyek Norvégiában kezdték el a tornát, majd a középdöntőre átrepülni kényszerültek Bécsbe, hogy aztán a döntő hétvégéjére visszarepüljenek Stockholmba.

Ezeknek a dolgoknak egyetlen igazi magyarázata lehet:

úgy tűnik, az EHF-nek a pénz fontosabb, mint a játékosok egészsége.

Ezeket azért írtuk le, hogy lássuk, egyáltalán nem szabad, hogy meglepetésként érjen bennünket a Bajnokok Ligája négyes döntőjével kapcsolatos herce-hurca.

Sander Sagosent érinti az egyik legkellemetlenebbül a kialakult helyzet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Axel Heimken

Mind a női, mind a férfi BL felfüggesztését közvetlenül az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt jelentették be. Ez első körben azt jelentette, hogy a férfi BL final four átkerül augusztus 22-23-ra, a női pedig szeptember 5-6-ra. Az előtte lévő nyári időszakban pedig lejátsszák a nyolcad- és negyeddöntőket.

Mivel alapesetben a játékosok – nem csak a kézilabdában – a szerződésüket június 30-ig írják alá, ezért ez páratlan helyzetet szülne.

– mondta a korábban már szóba hozott Mikkel Hansen.

– nyilatkozta a dán TV2-nek a januári Eb gólkirálya, Sander Sagosen. Könnyen lehet, hogy a norvég irányító még Hansen oldalán harcolja ki a négyes döntős szereplést a PSG-ben, hogy Kölnben már a Kiel mezében lépjen pályára.

A Telekom Veszprém dán játékosa, Rasmus Lauge egyenesen hülyeségnek nevezte ezt az egészet.

Érdekesen hathat, hogy pont három skandináv klasszis hallatta a legharsányabban a hangját az esettel kapcsolatban, akik amúgy higgadtan szoktak állást foglalni. És ez még csak az első kör volt...

A veszprémi Rasmus Lauge volt az, aki a legélesebben kritizálta az EHF-et Forrás: EHF CL, Facebook

A második kör még jobban felkorbácsolta az indulatokat. Ebben a körben már az EHF a következő, amúgy is zsúfolt szezon közepére, december 28-29-re tette annak az évadnak a négy legfontosabb meccsét, aminek elvileg fél évvel korábban véget kellene, hogy érjen. Itt már Sagosen sem finomkodott a szavakkal:

– mondta a norvég.

A végső döntést április 24-én, pénteken hozza meg az EHF, mi pedig már készítjük hozzá a kólát és a pattogatott kukoricát.

Ha ez tényleg így lesz, akkor nyolc hónap alatt két Final4, egy 32 csapatosra bővített világbajnokság és egy olimpia vár a legjobbakra.

Rasmus Boysen a Twitteren kiszámolta, hogy egy német bajnokságban szereplő válogatott kézilabdázónak – akár Sagosennek is – ez 102 tétmérkőzést jelentene a 2020-21-es évadban, ami őrület.

A nemzeti bajnokságok racionálisabb döntéseket tudtak hozni. Németországban és Franciaországban, a két legerősebb férfibajnokságban kihirdették a THW Kielt és a PSG-t bajnoknak. Továbbá mindkét ország úgy döntött, hogy kiesők nélkül, viszont két-két feljutóval vágnak neki az új idénynek. Ezzel a Bundesliga húsz, a Lidl Starligue tizenhat együttes részvételével kezdődik majd, újabb négy fordulóval és még nagyobb terheléssel gyarapítva minden idők legsűrűbb szezonját.

Mi újság itthon?

A német és francia szövetségekhez hasonlóan a magyar is befejezettnek nyilvánította a bajnoki- és kupaküzdelmeket. Viszont szemben a nyugaton látottakhoz, az MKSZ semmissé nyilvánította az eddig történteket. Nem hirdetett bajnokot - ez a Veszprém és a Szeged öldöklő küzdelmében logikus és jó döntés -, valamint se feljutók, se kiesők nem lesznek, és a nemzetközi kupában induló csapatokat is ugyanazok lesznek, mint a 2019-20-as idényben.

– mondta Pálinger Katalin, a szövetség alelnöke, miután Húsvét előtt pár nappal egyhangúan meghozták a döntést.

Pálinger Katalin és az MKSZ a legkevesebb érdeksérelemmel járó döntéseket igyekezett meghozni Forrás: Hajdú D. András - Origo

Természetesen ezt a hátrányos helyzetbe kerülő klubok nem hagyhatták szó nélkül.

Férfivonalon a Gyöngyös, a nőknél a Siófok KC is úgy érezte, hogy döntésével a szövetség kirabolta.

A hevesieknek úgy tűnik, megoldódott a problémájuk, miután a Csurgó felajánlotta helyét a megváltozó lebonyolítású második számú európai kupában. A következő szezonnak tíz magyarral nekivágó Balaton-partiak esetleges BL-indulása és szabadkártyája viszont elúszni látszik.

A - szó szerint - eltolt, vagy csak szimplán befejezett szezon magával hozta, hogy a két visszavonuló legendás kapus, Fazekas Nándor és Sterbik Árpád sem búcsúzhat el a pályán.

– mondta Sterbik a Sport Tv-nek március végén.

Sterbiek Árpád (középen) számára az idő előtti visszavonulást hozta el ez a példátlan helyzet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aki pedig nem vonult vissza, számára csapata egyéni edzésmunkát jelölt ki erre az átmeneti időszakra, aminek az adja a nehézségét, hogy senki nem tudja, hogy meddig tart. A kreativitás ebben a helyzetben sem ismer határokat, a legújabb kézilabdás álompár, Lukács Viktória és Győri Mátyás "egymásnak feszülve", Görbicz Anita saját kertjében, Nagy Bence pedig egy szigetre költözve végzi felkészülését.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vigyázzunk egymásra, maradj otthon. #stayathome #nouselessdays #useyourpartner

@ gyorimatyi által megosztott bejegyzés,

Lehet ebből még jól kijönni? IGEN!

A hangulat tehát igencsak parázs mind a hazai, mind a nemzetközi kézilabdaéletben, egy ellentmondást mégis fel lehet fedezni, ha az összes döntést egy kalap alatt próbáljuk vizsgálni, legyen az jó vagy rossz. Enyhén szólva is furcsa képet fest, hogy pont a nemzetközi versenysorozatoknak a szervezője kardoskodik a folytatás mellett.

Egy BL-t vagy egy EHF-kupát a járvány terjedése szempontjából sokkal kockázatosabb és veszélyesebb lenne folytatni, mint egy helyi, országhatárokon belül "működő" versenysorozatot.

Még akkor is, ha a például a Veszprém és a Szeged is hazaküldte külföldi játékosait, előbbi első körben egy kivételével. A bakonyiak ugyanis április 10-én közölték, hogy egyik játékosuk pozitív koronavírus-tesztet produkált. Azóta szerencsére két újabb, immáron negatív teszttel ő is hazatérhetett.

Eddig pont az hiányzik ebből az egész döntéssorozatból, ami a legfontosabb lenne: az összehangoltság a különböző szintek között. Továbbá az sem ártana, ha magukat a játékosokat is megkérdeznék, mit gondolnak. A felek mentségére szóljon, hogy a helyzet példátlan a modern sport, így a kézilabda történetében is. Bár nem úgy tűnhet a fentebb leírtakból, de mi még bízunk benne, hogy pozitív kifutása lesz ennek az egésznek.

Mindent egy helyen az Eb-ről