Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott fölényes, 39-15-ös győzelmet aratott Kazahsztán ellen az olimpiai kvalifikációs világbajnokság C-csoportjában. A meccs után a főszereplők nyilatkoztak az Origónak Japánban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból.

Az Érd beállósa, Szabó Laura nagyszerű bejátszásokat váltott gólra. "Bár kívülről könnyű mérkőzésnek tűnhetett a kazahok elleni csata, azért voltak nehezebb időszakaink is.

Legalább tudjuk, min kell javítani, hol kell jobban koncentrálni".

A második félidő első 10 percében ezért akadt meg kissé az első félidőben látott szellemes és jó támadójáték?
Igen, dekoncentráltak voltunk, nem jöttek úgy össze a dolgok, ahogy szerettük volna. Utána azonban nagyon szépen összekapta magát a csapat, és kijöttünk a gödörből.

Szabó Laura, az Érd beállósa védekezésben és támadásban is jól játszott a kazahok ellen Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

A legfontosabb a győzelem. Az átállással nincs gondunk, ezen túl vagyunk.

A spanyolok nagy különbségű győzelmet értek el a románokkal szemben, így már vasárnap hatalmas rangadó vár a csapatra. Hogyan készülnek fel erre?
Igen, hallottam, hogy mi történt. Teljes erőbedobással erre fogunk készülni. A Kazahsztán elleni mérkőzésen is azt akartuk, hogy abba az állapotba kerüljünk, ami a spanyolok ellen elég lesz. Felkészülünk, nekik megyünk, szeretnénk legyőzni őket is.

Bíró Blanka, a Ferencváros kapuvédője: "A kapitány elmondta, hogy Kazahsztán ellen 20-20-20 percet kapunk, azaz valamennyien belekóstolhattunk a vb légkörébe".

83 százalékkal védett 20 perc alatt, ez akkor is elképesztő dolog, ha az ellenfél nem volt a legerősebb.
Nagyon köszönöm. Nem volt könnyű dolgunk, mert a kazahoknál olyan játékosok is pályára léptek, akikről nem volt semmilyen videós anyagunk.

Nagyon feszes volt végig a védekezés, ennek is köszönhető, hogy stabilan tudtam védeni.

Jó, hogy egy ilyen meccsel kezdhettük a világbajnokságot?
Igen, nagyon szerencsések vagyunk ebből a szempontból. Tudjuk azt, hogy egy vb-n az első meccs mindig érdekes, sokkal nehezebb belerázódni egy ilyen világversenybe. Ezzel nem akarom az ellenfelet lebecsülni.

Mit szólt a spanyolok 16 gólos győzelméhez Románia ellen?
Nekik fogunk menni, függetlenül attól, hogy a spanyolok mit értek el a románok ellen. A kazah meccs gyakorlásra is jó volt.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy a spanyolok óriási győzelme bármit is befolyásolna.

A videóelemzések során meg fogjuk nézni, mi történt ott. Nincs sok időnk erre, de tisztességesen fel fogunk készülni ellenük.

A Ferencváros fiatal szélsője, Márton Gréta 7 góllal mutatkozott be a világbajnokságon. (Érdemes megjegyezni, hogy a három Fradi-szélső, Márton, Lukács és Schatzl összesen 19 gólt dobott.) "Nagyon szerettem volna jól elkezdeni a világbajnokságot.

Jó, hogy ilyen meccsel indult számunkra a vb. Ezen a pályán még edzeni sem tudtunk, nemhogy játszani, szóval szerencsésen alakult a nyitómeccs. Hosszú buszút vezetett ide, a labda is új volt, jól rá tudtunk hangolódni a következő meccsekre."

Márton Gréta (középen 19-es számmal) remekül játszott, 7 gólt dobott Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Kívülről az látszott, hogy a csapat mentálisan nagyon egyben van, óriási a kohézió az együttesen belül. Jól látjuk ezt?
Abszolút, ezt kérte tőlünk a szövetségi kapitány. Buzdítjuk egymást, a sikert csak úgy érhetjük el, ha megfogjuk a másik kezét.

A saját játékunkat szeretnénk játszani, és meg kell törni az ő gyors játékukat. Reménykedem, hogy nyerni tudunk ellenük."

Kim Rasmussen szövetségi kapitány: "Könnyed meccs lett a kazahok elleni, ennek ellenére volt pár hiba, ami miatt nem örülök, különösen a második félidő elejére gondolok. Nagy különbség volt a két csapat között.

A spanyolok nagy győzelme nem lepett meg. A világ egyik legjobb csapata, Pena igazi vezéregyéniség benne. Láttam őket, agresszív és gyors játékot játszanak. Most folytatjuk ellenük a felkészülést, amit már elkezdtünk pénteken. Nem lesz sok időnk, igyekszünk minden percet kihasználni."

Női kézilabda vb, C-csoport, 1. forduló: Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8)
Jacusiro, v.: Hizaki, Ikebucsi (japánok)
lövés/gól: 51/39, illetve 46/15
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/1
kiállítások: 2, illetve 0 perc
Magyarország: Triffa - Lukács 5, Kovács A. 1, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra 2, Schatzl 7, cserék: Tomori, Klujber 3, Tóth G. 5, Szabó L. 3, Márton G. 7, Kiss É., Faluvégi 2, Vámos 3, Bíró, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

A magyar válogatott vasárnap magyar idő szerint 10 órakor Spanyolország ellen lép pályára Kumamotóban.