Vágólapra másolva!
Megkezdte a közös felkészülést az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságra a magyar válogatott. A 18 fős utazó keret a hétfőn edzett először együtt. A hétfői nyílt edzésen látottak és az azt megelőző sajtótájékoztató alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az utóbbi években nem volt ilyen pozitív a hangulat a csapat háza táján.

Ez a pozitív attitűd a szövetségi kapitány, Kim Rasmussen személyiségéből ered. A dán edző a hétfői sajtótájékoztatón sem hazudtolta meg önmagát. Mondandóját magyarul kezdte, majd később a nyelvi félreértések elkerülése végett váltott át angolra.

"Azért dolgoztunk évek óta, hogy végre itt legyünk az olimpiai kvalifikáció kapujában. Bizakodó vagyok a világbajnoksággal kapcsolatban, és izgatottan várom a tornát.

Remélem, hogy szerencsés csillagzat alatt játszhatunk majd.

Egy ilyen kiegyensúlyozott mezőnyben a szerencsének is kulcsszerepe lesz - mondta a válogatott élére 2016-ban kinevezett dán szakember.

– utalt Rasmussen arra, hogy a magyar, spanyol, montenegrói, román négyesből egy biztosan kiesik, és nem jut középdöntőbe.

Kim Rasmussen, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Illyés Tibor

Példaértékű pozitivizmusa mindkét sajtótájékoztatón részt vevő játékosra átragadt. Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya már hónapok óta nagyon várta, hogy végre útra kelhessenek. Az irányító szemei előtt már a tokiói olimpia lebeg, és semmi kétsége sincs afelől, hogy sikerrel járnak Japánban. Az időeltolódás miatt magyar idő szerint reggel vagy délelőtt játssza majd a magyar csapat a mérkőzéseit. Kovacsics szeretné, ha a magyar csapat győzelmeivel jól indulnának az emberek napjai.

A válogatott nagy visszatérője, Tomori Zsuzsanna – Kovacsicshoz hasonlóan – már járt Ázsiában világeseményen, méghozzá a 2008-as pekingi olimpián. A csapat legrutinosabb játékosa szerint az első hétben nagyon nehéz lesz az átállás, ám megkönnyíti a csapat dolgát, hogy ezen már a Szöul-kupán túleshet a csapat. A mieink Dél-Korea fővárosában is győzelemre fognak játszani, azonban Rasmussen kiemelte, hogy itt még csak az utolsó elemek helyretétele lesz a fő cél.

Tomori Zsuzsa és Klujber Katrin is ott lesz a világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat napja a Sterbinszky Amália Sportcsarnokban folytatódott, ahol kora délután nyílt edzésen mutatták meg, hogy már az első közös edzésükön mennyire jó az összhang a különböző helyről érkező játékosok között is.

Igyatok vizet –

instruálta a lányokat magyar nyelven Rasmussen két gyakorlat között. Az edzésen a kapitány egy rövid bemelegítés után a 2 a 2, és a 3 a 3 elleni játékokon túl számos szerkezetben kipróbálta csapatát. Volt egykapuzás, valamint rendes játék is két kapura.

– a kapitány szavai percről-percre a szemünk elé tárultak a gyakorlatban is.

A válogatottban jelenleg az egyik legérdekesebb poszt a jobbátlövő, ahol három különböző stílusú, egyaránt jó képességű játékos fog harcolni a játékpercekért. Klujber Katrin, Kovács Anna és Kiss Nikolett egyaránt gólérzékenyek voltak az ősszel a bajnokságban, így erről a posztról a vb minden percében garantált lesz a gólveszély. A 23 éves érdi Kiss Nikolett tavaly még kiesett a keretszűkítésen, most azonban bekerült az utazó keretbe.

Gratulálunk a csapatba kerülésedhez. Milyen érzés itt lenni a válogatottban?
Tavaly sajnos nem voltam benne a szűk keretben, így azóta egész évben azért dolgoztam, hogy most sikerrel járjak.

Mit gondol, mekkora szerepet szán önnek a szövetségi kapitány? Milyen feladatai lesznek?
Leginkább védekezésben fog rám számítani, mert hármunk közül egyedül én tudok hármasban védekezni, de azért remélem, támadásban is kapok majd lehetőséget.

Jót fog tenni, hogy sokat gyakoroltunk egész évben, így könnyebb lesz összeszoknunk.

Melyek a csapat legnagyobb erősségei?
A fiatal korunkból fakadóan nagyon tudunk futni. A fizikális állapotunkkal is minden rendben. Néhány rutinos játékossal kiegészítve nagyon egységesek lehetünk Japánban.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a vb-n (magyar idő szerint):

  • November 30., szombat, 10:00: Magyarország-Kazahsztán
  • December 1., vasárnap, 10:00: Spanyolország-Magyarország
  • December 3., kedd, 7:00: Magyarország-Montenegró
  • December 4., szerda: 11:00: Magyarország-Szenegál
  • December 6. péntek, 11:00: Románia-Magyarország

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Az eseményről az Origo a helyszínről tudósít majd.