Vágólapra másolva!
Tovább folytatódhat a Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatának 2018. január 26. óta tartó veretlensége, Görbicz Anitának már csak 14 gól hiányzik az 1000 gólos álomhatár eléréséhez, az FTC soha nem látott fiatal kerettel jutna be a Final4-be. A női kézilabda Bajnokok Ligája küzdelemsorozatában újra két magyar csapatért szoríthatunk.

0

Egyetlen olyan csapat sincs már, mely az eddigi összes négyes döntőben ott lett volna. A leghosszabb ideig az észak-macedón Vardar Skopje tudott ott lenni a legszűkebb elitben, 2014 és 2018 között az első öt Final4 mindegyikén ott volt az azóta anyagi gondok miatt a BL-szerepléstől visszalépő csapat. A szkopjeiekhez hasonlóan a Győri Audi ETO KC nélkül is csak egyszer, 2015-ben rendeztek Budapesten Final4-t.

1

Egyetlen újonc csapat van a tizenhat fős mezőnyben. A cseh Baník Most a selejtezőből jutott fel, és a „D" csoportba kapott besorolást, így új, 1400 fős csarnokában a szlovén Krim és a svéd Savehof mellett a Győrt fogadhatja.

Sorozatban negyedik BL-trófeájáért száll harcba a Győr Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

2

A jelenleg is aktív kézilabdázók közül Görbicz Anita és Eduarda Amorim rendelkeznek a legtöbb BL-győzelemmel, öt-öt végső sikerük mindegyikét egymás csapattársaként, a Győrben szerezték. Az abszolút rekorder a Szartak Kijev legendája, Zinaida Turchyna - 13 BL-címmel.

3

Csak három olyan nemzet van, amelyik kettő csapattal indulhat a 2019-20-as szezonban: Magyarország (Győr, FTC), Franciaország (Brest, Metz), és Románia (CSM Bukarest, Valcea). Meggyőződésünk, hogy egy harmadik magyar csapatnak (Siófok), valamint egy második számú dán csapatnak - a Cornelia Grootot soraiban tudó Odensének - is helye lenne a legjobbak között.

4

A sorozat négy korábbi gólkirálynője közül talán csak a sérüléséből visszatérő román klasszisnak, Cristina Neagunak van realitása ismét megnyerni a címet. A 36 éves Görbicz Anitának már nem középen, hanem a balszélen van a helye a Győrben, a svéd Isabelle Gulldén szülés után csak tavasszal térhet vissza a Brestbe, a norvég Linn Jörum Sulland eredményessége pedig nagyban múlik a Vipers számára megítélt hétméteresek mennyiségén.

5

A négy csoportban szereplő négy csapatból mindössze öt együttes nyerte meg korábban a sorozatot, mindannyian Európa keleti részén helyezkednek el: Podravka Vegeta (1996), RK Krim (2001, 2003), Buducnost Podgorica (2012, 2015), Győr (2013, 2014, 2017, 2018, 2019), CSM Bukarest (2016).

8

Sikerül-e áttörni végre a negyeddöntő által jelentett falat az FTC-Rail Cargo Hungária csapatának a 2019-20-as szezonban?

Elek Gábor csapata a legutóbbi négy alkalommal egyaránt a negyeddöntőben búcsúzott, és ami a legfájóbb, hogy még mérkőzést sem sikerült nyerni ebben a szakaszban fiatal csapatával. Nerea Pena Siófokra távozott, helyére érkezett Emilie Christensen. Pásztor Noémi és Bánfai Kíra személyében a beálló és a jobbszélső poszton tovább fiatalodott a csapat.

12

Ami az 1970-es és 1980-as években a Szpartak Kijev, az 1990-es években a Hypo, a 2000-es évek elején a Slagelse és a Viborg volt, az a 2000-es évek végétől napjainkig a Győri Audi ETO KC. A győri csapat az elmúlt tizenhárom szezonból tizenkettőben is eljutott legalább az elődöntőkig, ebből nyolcszor bejutott a döntőbe, és ott csak háromszor szenvedett vereséget.

Danyi Gábor jövőbe mutató kézilabdája mindenkit meglepett az előző szezonban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

13

A rekordbajnok Szpartak Kijev utoléréséhez még legalább nyolc év kellene Danyi Gábor csapatának. A legendás kijevi csapaton kívül már csak az osztrák Hypo előzi meg a győrieket, ők nyolc BL-trófeát gyűjtöttek be 1989 és 2000 között.

25

Ennyi mérkőzés óta veretlen a Győr a legrangosabb európai kupában.

Ez a széria a csoportellenfelek (Baník Most, Krim, Savehof) és a lehetséges középdöntős ellenfelek (Bietigheim, Brest, Buducnost, Valcea közül három) erejét figyelembe véve könnyen lehet, hogy márciusra 37 mérkőzésesre fog duzzadni, ami új rekord lenne.

80

Háfra Noémi 21 éves korára a Fradi legfontosabb játékosa lett, hiszen az előző BL-szezonban 80 gólt szerzett. A fiatal balátlövőre ezúttal is kulcsszerep hárul a zöld-fehéreknél, ahogyan a csapathoz januárban csatlakozó – szintén junior-világbajnok – Klujber Katrinra is. A Dunaújvárostól érkező jobbátlövő a tavaszi (fél)szezonban lejátszott nyolc mérkőzésen 54-szer talált a kapuba. Ha kettejük fejlődése töretlen marad, akkor könnyen megbirkózhatnak a Metz, Podravka, Vipers trió okozta nehezebb őszi sorsolással.

Háfra a Fradi kulcsjátékosává nőtte ki magát Forrás: fradi.hu

200

Kereken ennyi mérkőzést nyert a Hypo a BL történetében. Mögötte a Buducnost (160) és a Győr (151) bír a legtöbb győzelemmel. Mivel a BL-győzelemhez a most kezdődő szezonban csak 16 mérkőzést kell játszani, ezért az örökös osztrák bajnok rekordja még biztosan nem dől meg idén.

526

A legtöbb gól egy szezonon belül a dán Viborg csapatának nevéhez fűződik. Ettől az 526 góltól csak öttel szerzett kevesebbet az előző szezont 32,56 gólos átlaggal befejező Győr. A már említett könnyű ágnak köszönhetően ez a rekord könnyen átírásra kerülhet a két francia világbajnokkal, Beatrice Edwige-el, illetve Estelle Nze Minkoval, valamint a norvég Amanda Kurtoviccsal és a junior-világbajnok Faluvégi Dorottyával erősítő győriek részéről.

986

Görbicz Anita szerződése még két szezonra szól a Győrben, ezalatt még gyűjthet pár gólt a már megszerzett 986-hoz. Görbicz már most is a vonatkozó rangsor élén áll, és ő lehet az első, aki eléri az 1000 gólos álomhatárt.

A magyar csapatok első két mérkőzésének időpontja:

október 5. szombat 19:15 Vipers Kristiansand - FTC
október 6. vasárnap 17:00 Győr - Savehof
október 13. szombat 13:00 FTC - Metz
október 13. szombat 19:00 Baník Most - Győr