Dél-Afrika-Anglia döntőt rendeznek a rögbi-világbajnokságon

RugbyU Horizontal
A dél-afrikai válogatott készülhet a döntőre
Vágólapra másolva!
A dél-afrikai válogatott 19-16-ra legyőzte Walest a Japánban zajló rögbi-világbajnokság vasárnapi elődöntőjében, Jokohamában, így jövő szombaton Angliával mérkőzhet majd meg a döntőben.

A torna második elődöntője kevés célszerzési lehetőséget hozott. Az első félidőben aktívabb dél-afrikaiak büntetőgólokkal megérdemelten jutottak 9-3-as vezetéshez, a magára találó Wales azonban Daniel Biggar büntetőivel a 46. percre egyenlített.

A szünet után átvette a kezdeményezést a walesi együttes, meglepetésre mégis a védekezésre kényszerített dél-afrikaiak értek el előbb célt, amire az európaiak nyolc perccel később ugyancsak céllal válaszoltak. Nyílt és mozgalmas hajrá következett, amelyben Handré Pollard negyedik sikeres büntetőjével a dél-afrikaiak kerekedtek felül.

A dél-afrikai válogatott készülhet a döntőre Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A dél-afrikai válogatott története során harmadszor jutott fináléba, 1995-ben, rendezőként Új-Zélandnál, míg 2007-ben, Franciaországban Angliánál bizonyult jobbnak. Az egyszeres, 2003-ban vb-aranyérmes angolok - akik a szombati elődöntőben a háromszoros vb-győztes, legutóbbi két tornán elsőként végzett Új-Zélandot győzték le 19-7-re - negyedszer jutottak fináléba.

Az elődöntők két vesztese, Új-Zéland és Wales a pénteki bronzmérkőzésen találkozik.